Merkez Bankası, enflasyonun beş ay sonra yeniden tek haneye döndüğü Temmuz ayında, lokanta-otel fiyatlarında 'Tarihin en yüksek Temmuz artışı' yaşandığına dikkat çekti.
Merkez Bankası'nın açıklanan Temmuz ayı enflasyon verilerine ilişkin 'Aylık Fiyat Gelişmeleri' raporunda, 'Bu dönemde, gıda enflasyonu taze meyve-sebze ürünlerine bağlı olarak geriledi, enerji fiyatları son dört aydaki düşüş eğiliminin ardından sınırlı bir artış gösterdi' denildi.
'Türk lirasının yakın dönemdeki değer kaybının yansımaları temel mal enflasyonu üzerinde hissedilirken, hizmet enflasyonundaki yukarı yönlü seyir alt gruplar geneline yayılarak sürdüğüne' dikkat çekilen raporda, 'Bu çerçevede, çekirdek göstergelerin yıllık enflasyonu artmış, ana eğiliminde sınırlı bir yükseliş kaydedildi.
Temmuz ayında tüketici fiyatları yüzde 0.15 arttı ve yıllık enflasyon yüzde 9.79 oldu.
Bu dönemde B ve C endekslerinin yıllık değişim oranları yaklaşık 0.4'er puan artarak sırasıyla yüzde 9.46 ve 9.60 gerçekleşti'ği vurgulandı. Ve şu saptamalara yer verildi:
'Bu dönemde haberleşme dışındaki gruplarda yıllık enflasyon yükseldi, mevsimsellikten arındırılmış aylık fiyat artışı ise son aylara kıyasla önemli ölçüde hızlandı.
Ulaştırma grubunda fiyatlar, belediyeler tarafından sunulan ulaştırma hizmetleri (vapur, belediye otobüsü, metro) ile şehirlerarası yolcu taşımacılığına bağlı olarak yükseldi.
Gıda fiyatlarından önemli ölçüde etkilenen lokanta-otel grubu, aylık bazda yüzde 1.75 ile endeks tarihindeki en yüksek Temmuz ayı artışını kaydetti.
Diğer yandan, diğer hizmetler grubu fiyatları paket tur ve kişisel ulaştırma araçlarının bakım ve onarımı ile eğitim hizmetlerine bağlı olarak artış gösterdi.
Temel mal grubu yıllık enflasyonu Temmuz ayında 0.66 puan artarak yüzde 9.86 oldu.
Bu dönemde tüm alt gruplarda yıllık enflasyon yükselmiş, fiyatlar üzerinde gerek yakın dönem gerekse geçmiş döviz kuru gelişmelerinin etkisi hissedildi.
Dayanıklı mal grubu fiyatları otomobil ve ev aletleri öncülüğünde yükselirken, giyim grubunda mevsim ortalamalarından daha düşük bir indirim gözlendi.
Giyim ve dayanıklı dışında kalan temel mallarda aylık fiyat artışları yavaşladı, ancak kişisel bakımda kullanılan aletler, otomobil yedek parça-aksesuarları ve ev ile ilgili alet ve gereçler gibi ithal bileşeni yüksek ürünlerde güçlü fiyat artışları dikkat çekti. Enerji fiyatları son dört aydaki düşüş eğiliminin ardından Temmuz ayında yüzde 0.11 arttı. Uluslararası petrol fiyatlarının ve Türk lirasının yakın dönemdeki seyrine bağlı olarak bu dönemde akaryakıt fiyatları sınırlı bir oranda yükseldi. Böylelikle, enerji grubu yıllık enflasyonu düşük bazın da etkisiyle 0.56 puan artarak yüzde 8.12'ye çıktı.
Gıda ve alkolsüz içecekler yıllık enflasyonu, temelde işlenmemiş gıda fiyatlarına bağlı olarak 4.27 puan geriledi ve yüzde 10.07'ye indi.
İşlenmemiş gıda yıllık enflasyonu taze meyve ve sebzedeki baz etkisi ile kırmızı et enflasyonunda gözlenen yavaşlama sonucunda yüzde 11.39'a geriledi.
Bu dönemde, grup fiyatlarının mevsimsellikten arındırılmış olarak da gerilediği izlendi.
Öte yandan, işlenmiş gıda fiyatları aylık bazda yüzde 1.03 gibi yüksek bir oranda arttı, grup yıllık enflasyonu yükseldi.
Bu grupta fiyat artışlarının alt gruplar geneline yayıldığı görülürken; özellikle tahıllar, işlenmiş et ürünleri, çay ve şeker gibi alt kalemlerdeki gelişmeler öne çıktı.
İşlenmiş et ürünlerinde kırmızı et fiyatlarındaki birikimli artışların; çay grubundaki artışta ise Haziran ayında yaş çay alım fiyatında kaydedilen yüzde 13'lük artışın etkisi hissedildi.
Özetle, Temmuz ayında gıda enflasyonundaki yavaşlama büyük ölçüde işlenmemiş gıda fiyatlarından kaynaklanırken, taze meyve-sebze dışı gıda grubunda yıllık enflasyon yüksek seviyesini korudu.

Suçlu kim?

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, enflasyonda gıdanın etkisinin Temmuz'da ulaştırmanın altında kaldığını bildirerek, 'Enflasyonun sebebi, suçlusu olarak 'gıda gıda' deniyordu. Temmuz'da enflasyonda gıdanın etkisi ulaştırmanın altına düştü. Şimdi ne denecek? Nasıl davranılacak?' dedi.
Bayraktar, Haziran ayında yıllık enflasyonun tüketici fiyatlarında (TÜFE) yüzde 10,90'dan yüzde 9,79'a indiğini, bunda en büyük payın gıda ve alkolsüz içecekler ana harcama grubunda olduğunu belirtti.
Haziran ayında gıda ve alkolsüz içeceklerde yüzde 14,34 olan yıllık enflasyonun Temmuz ayında yüzde 10,07'ye gerilediğine dikkati çeken Bayraktar, fiyatların aylık olarak TÜFE'de yüzde 0,15 artarken, gıda ve alkolsüz içeceklerde yüzde 0,71 oranında düştüğünü bildirdi.

Günah keçisi değil!

Bayraktar, 'Bu rakamlar gösteriyor ki çiftçimiz günah keçisi değildir. Bizim üzerimize gelmekten vazgeçin. Enflasyonu düşürmek istiyorsanız diğer unsurların üzerine gidin. Gıda ve Tarımsal Ürün Piyasaları İzleme ve Değerlendirme Komitesi artık politikaları değiştirir. Enflasyonun sorumlusunun çiftçimiz olmadığını görür.' dedi.

Enerji ithalatında fatura kabarıyor

Enerji ithalatı için ödenen miktar yılın ilk 6 ayında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 32 artarak 17,1 milyar dolara çıktı.
Dış ticaret istatistikleri verilerine göre, Türkiye'de yılın ilk 6 aylık döneminde toplam 108 milyar 323 milyon 530 bin dolarlık ithalat gerçekleştirildi. Bu ithalatın 17 milyar 144 milyon 263 bin dolarlık bölümü, enerji ithalatı olarak da bilinen 'mineral yakıtlar, mineral yağlar ve bunların damıtılmasında elde edilen ürünler, bitümlü maddeler, mineral mumlardan' oluştu.
Böylece, geçen yılın ilk yarısında 12 milyar 950 milyon 341 bin dolar olan Türkiye'nin enerji ithalatı, bu yılın aynı döneminde yüzde 32 artarak 17 milyar 144 milyon 263 bin dolara ulaştı.

Elektrikte tüketiminde rekor üstüne rekor

Türkiye'nin elektrik tüketimi temmuzda geçen yılın aynı ayına göre yüzde 14 artışla 27 milyar 775 milyon 417 bin kilovatsaate yükselirken, günlük bazda rekor üstüne rekor geldi.Türkiye Elektrik İletim AŞ (TEİAŞ) verilerinden derlenen bilgilere göre, geçen ay Türkiye'de elektrik tüketimi ve üretiminde üst üste yaşanan rekorlarda aşırı sıcak hava ve sanayi üretimindeki artış etkili oldu. Tüm zamanların en yüksek tüketimi, 969 milyon 673 bin kilovatsaatle 26 Temmuz'da yaşandı.

17 Ağustos tarihine dikkat!

Kredi kartı ile internetten alışveriş dönemi 17 Ağustos'ta sona eriyor. Kredi kartı ile online alışveriş için 17 Ağustos'tan sonra müşteri onayı gerekecek. Artık kredi kartları sanal alışverişe kapalı olarak verilecek.
Bankalar müşterilere 17 Ağustos ile ilgili bilgilendirme mesajları gönderirken, kart sahiplerinin online alışveriş yapmaya devam edebilmesi için kartını onaylattırılması gerekecek. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu (BDDK) tarafından alınan karar neticesinde bankalar müşterilerine kredi kartı gönderirken online alışveriş özelliği kapalı olarak gönderecek.
Müşteri ise kredi kartını aldıktan sonra banka müşteri hizmetleri ile görüşüp internet kullanımı için gerekli onayları vererek alışveriş yapabilecek.

Emlak vergisiyle ilgili çok önemli uyarı

Tüketici Hakları Derneği (THD), emlak vergisi miktarına itirazı olan vatandaşların 7 Eylül 2017'ye kadar dava açabilecekleri uyarısında bulundu.THD'den yapılan yazılı açıklamada, belediyelerin emlak vergisi takdir komisyonları tarafından belirlenen emlak vergisinin gerçekçi ve yüksek tutarda tespit edilmediğini düşünen vatandaşların vergi mahkemesine 7 Eylül 2017'ye kadar itiraz davası açabilecekleri bildirildi. Açıklamada, dava açmak için muhtarlıklardan takdir komisyonu kararının alınması gerektiği hatırlatılırken aynı cadde ya da sokaktaki bir mükellefin dava açmasının yeterli olduğu ifade edildi. Dava sonucundan söz konusu yerdeki mükelleflerin yararlanabileceği kaydedildi.

Hak kaybına uğramaz

İstanbul'da yaşanan doğal afet sonrası araçları zarar gören vatandaşlardan sigorta şirketlerine hasar bildirimlerini 5 gün içerisinde bildirmeyenlerin hasarlarının karşılanmayacağı anlamına gelmiyor.
İstanbul'da geçtiğimiz günlerde yaşanan doğal afette yüz binden fazla araç yumruk büyüklüğünde yağan dolu nedeniyle zarar gördü.
Geniş çaplı bu zarar nedeniyle oto tamircileri yoğun günler geçirmekte ve artan tamir taleplerine yetişememekteler.
Birçok vatandaş mağduriyet yaşarken son günlerde, hasar ihbarının beş gün içinde yapılması gerektiği; aksi halde kasko sigortasının hasarı karşılamayacağı yönünde haberler dolaşmakta.
Hızla yayılan bu söylentiler araçları hasar gören vatandaşları tedirgin etmekte.
Doç. Dr. Vural Seven, 'Türk Ticaret Kanunu'nun soruna ilişkin 1446/1. fıkrasında 'Sigorta ettiren, riziko gerçekleştiğini öğrenince durumu gecikmeksizin sigortacıya bildirir.' denilmektedir.
Bu hüküm yanında ayrıca Kara Araçları Kasko Sigortası Genel Şartları'nda rizikonun gerçekleştiğinin öğrenildiği tarihten itibaren beş iş günü içerisinde bildirim yapılması gerektiği düzenlenmiştir (B.I.1.1). Burada sigortalılara getirilen yükümlülük, sigorta ettirenin beyan yükümlülüğü niteliğindedir.
Bu nedenle buradaki beş günlük sürenin, iki yıllık zamanaşımı süresi ile bir ilgisi bulunmamakta.
Araç sahiplerine kısa süreler içerisinde ihbar yükümlülüğü getirilmesinin sebebi, sigortacıların hasar üzerinde vakit kaybetmeden inceleme yapabilmesini sağlamak ve zararın artmasının önüne geçmektir' dedi.Araç sahiplerine tavsiyelerde bulunan Seven, 'Araç sahipleri araçlarındaki hasarı fotoğraflayarak sigorta şirketine veya poliçeyi yaptırdığı sigorta acentesine başvurmalılar. Bu şekilde hem ihbar yükümlülüklerini yerine getirmiş olacakları gibi hem de yaşanabilecek ispat sorunlarının önüne geçmiş olacaklardır' şeklinde konuştu.

'En temel görevimiz olmalı'

Türkiye'de kadın istihdam oranının yüzde 27,5'da kalmasını eleştiren Ege İş Kadınları Derneği (EGİKAD) Başkanı Nilhan Antitoros, ülkemizdeki kadın sorunlarının temeli olarak kadınların eğitimden yoksun bırakılmasını ve buna bağlı olarak da ekonomik özgürlüğe sahip olmamalarını gerekçe gösterdi.
2016 yılında yaşadıkları çevrede gece yalnız yürürken kendilerini güvensiz hisseden kadınların oranının yüzde 37 olmasının da önemli bir veri olduğunu belirten Nilhan Antitoros, 'Gelecek nesillere kadınların hem gece hem gündüz, hem sokakta hem de evlerinde kendilerini güvende hissedecekleri bir ülke bırakmak hepimizin boynunun borcu, kız çocuklarını okutalım, kadınları daha çok iş yaşamına katalım' dedi. Mutabakat anlaşması imzalandı

Türkiye'nin proje yönetimi alanında önde gelen firmalarından PROPLAN, Katarlı proje yönetim danışmanlık firması ASTAD ile mühendislik danışmanlığı, inşaat yönetimi, tasarım ve proje yönetim alanlarında ortak ticaret fırsatlarını belirlemek amacıyla Mutabakat Anlaşması imzaladı. Mutabakat Anlaşması, karşılıklı iş birliği ve piyasanın araştırılmasını hedefleyen ortak stratejik amaçlar ve uygulanabilir projelere yönelik müşterek çaba için zemin hazırlayacak.