Süper Lig’de geride kalan sezon değişik bir heyecana sahne oldu. Aklımda yer eden konuları sıralayım.

VAR

Video Assistant Referee, Türkçe adıyla Video Yardımcı Hakem Sistemi… Teknolojiden her zaman yana olmuşumdur. Önemli pozisyonların ekrandan izlenip, ona göre karar verilecek olması ben ve benim gibi birçok kişinin hoşuna gitti. Her ne kadar teknoloji işin içine girse de, tartışmaların bitmeyeceği biliniyordu. Amaç mümkün olduğunca azalması idi. Azalması bir yana daha da arttı ve kafalarda büyük soru işaretleri bıraktı. Pozisyonların ekrandan her açıdan tekrar tekrar izlenmesine rağmen, yine de hatalar yapıldı. İster istemez de herkes sordu: ‘Acaba hakemler futboldan anlamıyorlar mı?’

Bağlantı sorunu yaşanıp, görüntülerin birkaç saniyelik kısmının gitmediği de oldu. İzlenemedi ve çok önemli kararlar verilemedi. Belki de bu ligin kaderini belirledi. Başakşehir, Fenerbahçe’ye gol attı ama ofsayt gerekçesiyle iptal edildi. Arıza sebebiyle VAR devre dışı kaldı, hakemin kararı geçerli sayıldı. Başakşehir 2 puan kaybetti.

Şampiyonluk savaşı

Medipol Başakşehir ve diğerleri... Başakşehir uzak ara önde gitti, diğerleri peşinden. Trabzon, Evkur Yeni Malatya, Kasımpaşa ve Galatasaray iyi giden diğer takımlardı. Arada fark olsa da bu takımların akıllarının bir köşesinde ‘Acaba şampiyon olabilir miyiz?’ düşüncesi vardı mutlaka ligin devre arasında. Galatasaray dışında hepsi çok geride kaldı, Başakşehir puan farkını 8’e çıkardı. Ama sonlara doğru Başakşehir’in arka arkaya puan kayıplarıyla, sarı kırmızılı takım geldi, yetişti. Beşiktaş da potaya girer gibi oldu, Galatasaray maçındaki mağlubiyet, hayallerini yıktı. Son virajda Galatasaray geçti, ipi ilk sırada göğüsledi.

Şampiyonluğu konuşulan Kasımpaşa, ligin 2. yarısında öyle büyük bir düşüş yaşadı ki, küme düşme hattının 2 puan önünde sezonu tamamladı. Ligin ilk yarısı 29 puan aldı, ikinci yarısı ise sadece 10…

Fenerbahçe

Aziz Yıldırım gitmiş, Ali Koç gelmişti. Buna rağmen tarihinin en kötü sezonlarından birini yaşadı. Ligin sonlarına kadar küme düşme hattı ve az üzerinde gezindi.  Küme düşebileceği konuşuldu hep. Son birkaç hafta aldığı puanlarla, birden bire puan cetvelinde yukarılara tırmandı, ligi 6. sırasında bitirdi. 1 puan üzerindeki Evkur Yeni Malatya Avrupa vizesini almış olması, ne kadar iyi bir konuma geldiğini daha açık gösteriyor.

Küme düşme hattı

Akhisarspor ilk küme düşen takım oldu. Göztepe, Bursaspor, Büyükşehir Belediye Erzurumspor son haftaya kadar ümitlerini taşıdılar. Son hafta bu 3 takımdan 2 tanesi küme düşecekti. Hepsi kazanınca, puanı daha az olan Erzurumspor ile Bursaspor küme düşmüş oldu.

Galatasaray

Akıllarda son haftalarda hakemlerin takdir hakkını genellikle Galatasaray lehine kullanmaları kaldı. Hakemler sayesinde şampiyon olduğu söylendi, söyleniyor. Ama öncesinde, VAR’a rağmen 3 maçında büyük hatalar yapıldı ve bu yüzden de 6 puan kaybetti. O zamanlar hakemlere çok yüklenen sarı kırmızılılar, bunun faydasını son haftalarda gördü. Son yapılanlar, daha çok akılda kalır. Zihinlerde de bunlar kaldı.

Eleştiri

Eleştiri yapma 2’ye ayrılabilir. İlki taraftar gözüyle bakma, diğeri ise tarafsız gözle bakma. Geçenlerde Fikret Orman Galatasaray’ın son 2 sezonda kazandığı şampiyonlukları hakeme bağladı ve bazı maçlardan örnek verdi. Ama bu maçlar arasında sadece sarı kırmızılı takımın lehine verilen kararlar öne çıkmıştı. Aleyhine verilen ve puan kaybettiği maçlar yokmuşçasına konuştu. Bir kulüp başkanının bu tür konuşmalar yapması, şiddete davetiyedir. Kendisi sadece kulüp başkanı değil, Kulüpler Birliği Başkanı da aynı zamanda. Tüm kulüpleri de yeri geliyor temsil ediyor. Kendisine ve konumuna hiç ama hiç yakışmadı.

Galatasaray kulübü sonrasında istifaya davet etti. Hangi kulüp olsa, aynı şeyi yapardı. Taraftar gözlüğü giymiş bir kişinin tüm takımların başkanlığını yapması mümkün değildir.

3 büyükler kendi aleyhlerinde hatalar yapılınca yeri göğü inletiyorlar. Ya Anadolu kulüpleri ne yapsınlar? Asıl onlar mağdur. Konuşuyorlar ama sesleri duyulmuyor. Yapılan haksızlıklar yüzünden şampiyonluğa oynamaları engelleniyor, küme düşmeme mücadelesi vermeye zorlanıyorlar. Hakemler böylesine hatalar yapmamış olsa, ne Galatasaray, ne Beşiktaş ne de Fenerbahçe bu kadar şampiyonluk göremezlerdi. Mağdur olan Fikret Orman değil, Anadolu kulüpleri.