15 yıllık iç savaşın sona ermesi ve Esad rejiminin çöküşünün ardından, Suriye vatandaşları ülkelerine geri dönmeye başladı. Hatay’ın Reyhanlı ilçesindeki Cilvegözü Gümrük Kapısı, ülkesine dönmek isteyen Suriyelilerle dolup taştı. Sabahın erken saatlerinden itibaren valizleriyle sınır kapısına gelen Suriyeliler, 14 yıl süren hasretin sona erdiğini ifade etti.

"Katil Beşar Esad gitti"

Cilvegözü’nde ülkesine döneceği için mutluluğunu dile getiren bir Suriyeli, şu ifadeleri kullandı:
"Ülkeme geri döndüğüm için çok mutluyum. Katil Beşar Esad gittiği zaman anlatacak kelime bilmiyorum. Bütün Suriyeliler 14 yıl bu anı bekledik."

"Türkiye'ye teşekkür ederiz"

Sınır kapısında gazetecilere konuşan Seher Ali, savaşın bitmesinin ardından ülkesine döneceği için duyduğu mutluluğu şu sözlerle paylaştı:
"Beşar Esad gitmiş, savaş bitti. Suriye’ye gidiyoruz. Türkiye bizi 10 yıl misafir etti. Bu yüzden Türkiye’ye teşekkür ediyoruz. Türkiye’ye ziyaretlerimize devam edeceğiz."

ABD ve İsrail, BM İnsan Hakları Konseyi'nden çekildi: Küresel etkileri ne olacak? ABD ve İsrail, BM İnsan Hakları Konseyi'nden çekildi: Küresel etkileri ne olacak?

Suriye’de Savaşın Sona Ermesiyle Suriyeliler Evlerine Dönüyor2

"Suriye yeniden ayağa kalkacak"

Ülkesine dönen bir başka Suriyeli, Hamid Mahmud, Suriye’nin yeniden inşa sürecine dair umutlarını dile getirdi:
"2014 yılında Türkiye’ye geldim. Hayatımız bitmişti. İnşallah vatanımız iyi olacak. Bizde doktorlar, mühendisler var. Bu yüzden daha iyi olacağız. Suriye olarak çok mutluyuz."

Şam muhaliflerin kontrolünde

Esad rejimine muhalif gruplar, 12 günlük ilerleyişin ardından Suriye’nin başkenti Şam’da kontrolü ele geçirdi. Baas rejiminin 1963 yılında başlayan iktidarı sona ererken, Beşar Esad ülkesinden kaçarak Rusya’ya sığındı.

Kaynak: İHA