Sosyal iletişim kanalı twitterdaki  hashtag uygulamasını biliyorsunuz. Twitter üzerindeki tüm tweetleri sınıflandırmak ve Twitter Arama sistemi üzerinden daha kolay bulunmasını kolaylaştırmak için geliştirilmiş etiketleme sistemi.

Bir süredir twitterda ekoloji hareketlerinin, yaşam savunucularının adreslerinden #Madde70iDurdur  #Madde75DoğayaDarbedir  #madde75geriçekilsin etiketli paylaşımlar çokça yapıldı. Bu gün #'madde70, #madde75 ne 'anlama geliyor, neyin nesidir'i yazmak istiyorum.

Ağustos başından 19 Ağustos Cuma gecesine kadar TBMM bir kanun tasarısı ile meşguldü. Tasarı Meclise "Türkiye Varlık Fonu Kurulması ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı"  başlığı ile sunuldu, Plan ve Bütçe Komisyon'u adını "Yatırımların Proje Bazında Desteklenmesi, İki İl Merkezinin Değiştirilmesi ve Bazı K.ve KHK.lerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı"na dönüştürdü. Ekoloji hareketlerinin kampanya başlattığı tasarının ilk halindeki 70.madde, komisyonun kabul ettiği metinde 75.madde numarasını aldı.

Hiç alakası olmayan konuları içeren torba tasarısının konuşulacak çok yanı var. Tasarı Meclis Genel Kurulu'nda 16 Ağustos Salı günü görüşülmeye başlandı, 18 Ağustos gecesi kimi maddeler tasarıdan çıkartılarak kalan maddeleri kabul edildi, 19 Ağustos gecesi de tasarının bütünü kabul edildi. Tasarının en çok tartışılan 'belediyelere kayyım atanması' ve 'Hakkari ve Şırnak'ın ilçeye dönüştürülmesi' maddeleri tasarıdan çıkartıldı. Bu çok olumlu bir gelişme, 75.maddenin tartışılmadan kabul edilmesi ise bir o kadar olumsuz, kötü, umutsuzluk yaratan bir gelişme.

#madde75 ne getiriyor;
75.maddeye göre; Bakanlar Kurulu bir projeyi önemser ve o projenin Ekonomi Bakanlığı tarafından desteklenmesine karar verirse, akla gelmeyecek destek ve istisnalarla artık o yatırımı hiç bir güç durduramayacak. Yani bizim vergilerimizle kamu harcamaları için toplanan paralardan beslenecek dokunulmazlığı olan yatırımlar oluşturuluyor. Neler mi olacak? Bu yatırımlara; Kurumlar vergisi ve Gümrük Vergisi muafiyeti, gelir vergisi stopajı teşviki tanınacak,
Hazine arazilerinin 49 yıllığına bedelsiz tahsisi sağlanacak, yatırımın tamamlanması ve 5 yıllık istihdamın sağlanması halinde bu arazilerin bedelsiz devri yapılacak
10 yıla kadar proje çalışanlarının sigorta primlerinin  işveren hisselerini ve yine 10 yıla kadar tüketilen enerjinin %50'sini bakanlık karşılayacak
Sabit yatırım tutarının finansmanında kullanılacak krediler için 10 yıla kadar faiz veya kâr payı desteği ya da hibe desteği sağlanacak,
Niteliğine kimin karar vereceği belli olmayan nitelikli personel için 5 yıla kadar asgari ücretin aylık brüt tutarının 20 katına kadar ücret desteği verilecek.
Yatırım tutarının %49'u kadarına, 10 yıl içerisinde halka arzı veya yatırımcıya satış şartıyla yatırıma ortak alınmasına karar verilebilecek,
Üretilecek ürünler için devlet alım garantisi verecek.

Böylesine hibe, teşvik ve destek kamu hizmetlerine bile sağlanmıyor. Kabul edilen kanun ile bazı yatırımlara, yatırımcılara Bakanlar Kurulu kararı ile kamu kaynakları peşkeş çekilmesi öngörülüyor.  Bitmedi; diğer kanunlarla getirilen izin, tahsis, ruhsat, lisans ve tesciller ile diğer kısıtlayıcı hükümler için istisna, kolaylıklar getiriliyor, Bakanlar Kurulu bu yatırımların imar,inşaat, lisans, çevresel etki değerlendirmesi(ÇED), işyeri açma gibi izin ve ruhsatları için istisna tanıyabilecek ya da süreçlerin hızlandırılmasına karar verebilecek. 

Kısacası çoğu lüzumsuz olan 'çılgın' proje yatırımlar/yatırımcıları kamu harcamaları için toplanan vergilerimizden oluşan  hazineden beslenecek ayrıca dokunulmazlıkları olacak. Ayrıca yatırımlar halka açılarak, hisseleri satılacak, böylelikle olası ekolojik yıkımlara küçük yatırımcılar ortak edilecek.

Hani geçtiğimiz hafta Rusya Devlet Başkanı Putin'e Akkuyu Nükleer Santralı için 'stratejik yatırım kararı alacağız, hızlandıracağız' sözü verilmişti ya nasıl yapılacağı ortaya çıktı işte. Biz ne mi yapacağız? Hazinenin söğüşlenmesine, doğanın sömürülmesine karşı çıkmaya, eşitliği, adaleti ve yaşamı savunmaya devam edeceğiz.