TV O kanalında yayınlanan, "Dr. Mustafa Eraslan ile Geçmişten Geleceğe Sağlık" isimli programda, Doktor Mustafa Eraslan'ın yaptığı konuşma dikkat çekti. "Alternatif Tıp" denen, modern tıp uygulamalarının dışındaki alana ilişkin konuşma yapan doktor Eraslan, "Doktor hata yapar sülük hata yapmaz" dedi. Sülük tedavisinden övgüyle söz eden Eraslan, "Sülük asla hata yapmaz. Öyle bir yaratılmıştır ki o, sadece vazifesi neyse onu yapar onun dışında hiçbir şeye karışmaz. Bu kadar mübarek bir hayvandır. Hepimiz hata yapabiliriz ama sülük hata yapmaz" ifadelerini kullandı.

Türkiye her gün bilimden uzaklaşıyor. Amerikan filmlerinde gördüğümüz, 19. yüzyılın başında arabayla kasabaları dolaşıp her derde deva ilaçlar satan şarlatanlar bugün internet ve diğer sosyal ağlarla bunu yapıyorlar. Ülke olarak gerçekten bunu hak ediyor muyuz, benim kararsız kaldığım konu bu.

Sağlık, elimizdeki en değerli şey. O olmadan hiçbir şey olmuyor. Çaresizlik, zaman zaman anlamsız arayışlara da itiyor insanları. Bu çaresizliği de anlayabiliyorum. Ama, tüm dünyadan uzaklaşan bir bilim anlayışı yepyeni çaresizlikleri doğuracaktır. O zaman da kayıplar için maneviyat ön plana çıkartılmak zorunda kalınacaktır.

Bu anlayış, yüz yıllar öncesinin anlayışı. Batılı ülkeler ölümsüzlük için formüller arıyor ve insan ömrünü sürekli uzatmayı başarıyorken bizim çözümü maneviyatta aramamız ve her şeyi kader olarak algılama ve algılatma çabamız ne kadar tutarlı kalabilir. Yarın ülkeler arası yaşam süresi belirgin farklılıklar gösterdiğinde, bu sağlık politikalarını destekleyenler hayatta olacak mı sanmıyorum ama bu ortaçağa dönüşü ülke olarak hak etmediğimizi düşünüyorum.