Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) çarpıcı verileri açıkladı! Şubat ayında cari işlemler hesabı, 3 milyar 265 milyon dolar ile rekor seviyede açık verdi. Bu rakam, bugüne kadar kaydedilen en yüksek aylık açığı olarak tarihe geçti. Ekonomistler ise açığın 3,65 milyar dolar civarında olmasını bekliyordu.

merkez bankası

Emekliler Dikkat Son Tarih 30 Nisan Emekliler Dikkat Son Tarih 30 Nisan

Umut Veren Detaylar Var!

Ancak haberler tamamen kötü değil. TCMB verilerine göre altın ve enerji dış ticaret kalemleri hariç tutulduğunda, cari işlemler hesabı aslında 2 milyar 106 milyon dolar fazla verdi. Bu da Türkiye'nin ihracatının, ithalatı karşılamada hala başarılı olduğunu gösteriyor.

merkez bankası 2

Hangi Sektörler İyi Kazandırdı?

Cari açığı dengede tutmada önemli rol oynayan bir diğer kalem ise hizmet sektörü oldu. Turizm, ulaşım ve diğer hizmetlerden elde edilen gelirler, toplam 2 milyar 381 milyon dolar net giriş sağladı. Bu durum, özellikle yaz aylarında turizm sezonunun hareketlenmesiyle hizmetler dengesinin daha da güçlenebileceğini işaret ediyor.

Yatırımcılar Türkiye'ye Nasıl Bakıyor?

Haberin sevindirici bir diğer yanı ise yabancı yatırımcıların Türk varlıklarına olan ilgisi. Portföy yatırımlarında 4 milyar 415 milyon dolarlık net giriş kaydedildi. Bu, yabancı yatırımcıların Türk hisse senedi ve devlet iç borçlanma senetlerine güven duyduğunu gösteriyor.
merkez bankası 3

Şubat ayı cari açığı beklentilerin üzerinde olsa da, altın, enerji dışı ticaret fazlası ve hizmetler sektöründeki güçlü performans olumlu sinyaller veriyor. Bu durum, Türkiye ekonomisinin dışarıdan gelen olumsuz etkilere karşı direncini koruduğuna ve hizmet sektöründe toparlanma yaşandığına işaret ediyor. Uzun vadede cari açığın düşürülmesi için ise ihracatın artırılması ve enerji bağımlılığının azaltılması gibi tedbirlerin alınması gerekiyor.

Editör: Nurican ALBAYRAK