DEM Parti heyetinin İmralı görüşmesi sona ererken, heyetin 17.00'de açıklama yapacağı belirtildi.

Adalet Bakanlığı, DEM Parti heyetinin üçüncü kez İmralı’yı ziyaret etmesine onay vermesinin ardından İmralı heyeti, bugün Abdullah Öcalan ile görüşmek için İmralı F Tipi Yüksek Güvenlikli Kapalı Cezaevi’ne gitti.

Dün yapılan açıklamayla duyurulduğu üzere yedi kişiye çıkarılan heyette DEM Parti milletvekilleri Pervin Buldan ve Sırrı Süreyya Önder’in yanı sıra Ahmet Türk, DEM Parti Eş Genel Başkanları Tülay Hatimoğulları ve Tuncer Bakırhan ile DEM Parti Milletvekili Cengiz Çiçek ve Asrın Hukuk Bürosu avukatı Faik Özgür Erol da yer aldı.

“PKK’nin silahlı mücadeleyi sürdürmesinin anlamının kalmadığı vurgulanacak”

Heyetin görüşmenin ardından bugün saat 17.00'de İstanbul’da açıklama yapması beklenirken, basın toplantısında Öcalan’ın mesajının kamuoyu ile paylaşılacağı ifade edildi.

İmralı görüşmesine ilgili edindiği bilgileri paylaşan CNN TÜRK Ankara Temsilcisi Dicle Canova,  açıklamada “PKK’nin silahlı mücadeleyi sürdürmesinin anlamının kalmadığının” vurgulanacağını belirtti. Canova, açıklamanın detaylarını şöyle aktardı:

“Edindiğim bilgilere göre; kendisi ile görüşecek olan yedi kişilik heyete bir sayfalık bir açıklama verecek, onlara kendi açıklamasını okuması da söz konusu olabilir. Bu bir A4 sayfasına yazdığı açıklamada öncelikle PKK'nin kuruluşunu anlatması silahlı mücadele gerekçesinin anti demokratik uygulamalar, Kürt kimliğinin tanınmaması vb. gibi nedenlere başlatıldığına dikkat çekmesi bekleniyor. Ardından da gelinen noktada demokratik açılımlar, atılan adımlar ve elbette jeopolitik gelişmeler nedeni ile PKK'nin artık silahlı mücadeleyi sürdürmesinin bir anlamının kalmadığını vurgulaması söz konusu. Artık silah bırakmanın bir gereklilik olduğuna atıfta bulunması ve siyasi düzlemde demokratik mücadeleyi işaret etmesi bekleniyor aynı zamanda Öcalan'ın PKK'yi feshettiğini açıklaması da yine beklentiler arasında tam ifadesi ne olacak hep birlikte göreceğiz ama büyük ihtimalle kendisi örgüt ele başı olarak fesih kararı alacak gibi duruyor. Karşılığında ne verilecek, bu soru çok soruluyor. Edindiğim bilgilere göre hiçbir pazarlık yok deniyor. Çağrının doğrudan adresi terör örgütü ve uzantıları. İmralı'da kalmaya devam edecek gibi görünüyor.”

Adalet Bakanı Yılmaz, Abdullah Öcalan’ın video-açıklama yapmasına ilişkin “Hükümlünün cezaevinden video vasıtasıyla görüşmesiyle ilgili mevzuatımız buna uygun değil” demişti.

İmralı süreci

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin 22 Ekim 2024’te Abdullah Öcalan’a, örgütü lağvetmesi koşuluyla, “Umut hakkı için başvurması ve TBMM’de DEM Parti Grup Toplantısı'nda konuşması” için çağrı yapmasından sonra TBMM Başkanvekili Sırrı Süreyya Önder, Van Milletvekili Pervin Buldan ve Ahmet Türk'ten oluşan heyet DEM Partili heyet, ilk kez 28 Aralık’ta İmralı’ya giderek Öcalan ile görüştü.

Çanakkale Zaferi’nin 110. yılı: İzmir Çanakkale ruhuyla geleceğe yol aldı Çanakkale Zaferi’nin 110. yılı: İzmir Çanakkale ruhuyla geleceğe yol aldı

İlk görüşmenin ardından heyet, TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş ile başlayarak parti liderleriyle bir araya geldi.

MHP, Gelecek Partisi, AK Parti, Saadet Partisi, CHP, DEVA Partisi ve Yeniden Refah Partisi liderleri, barış sürecine ilkesel destek verirken, muhalefet partileri sürecin şeffaf olmasını ve Meclis çatısı altında yürütülmesini talep etti.

DEM Parti heyeti, 11-12 Ocak’ta da cezaevinde bulunan Selahattin Demirtaş, Figen Yüksekdağ, Leyla Güven ve Selçuk Mızraklı’yı ziyaret etti.

Heyet 22 Ocak’ta İmralı’da ikinci görüşme gerçekleştirildikten sonra 15-18 Şubat’ta Erbil ve Süleymaniye’ye giderek Öcalan’ın mesajlarını Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi temsilcilerine aktardı. Görüşmelerde Suriye ve Kürtlerin geleceği ele alındı.

İmralı’da üçüncü görüşmenin ardından “tarihi çağrı yapılacağı” gündeme gelirken, “yeni dönemin” haritasının netleşeceği ifade edildi.

Kaynak: HABER MERKEZİ