Ege Üniversitesi ile Uluslararası Türk Kültürü Teşkilatı (TÜRKSOY) iş birliğinde 2-3 Mayıs tarihleri arasında düzenlenecek olan Uluslararası Turan Film Festivali basın toplantısı gerçekleştirildi.

Atatürk II filmi 24 Mayıs'a kadar seyirciyle buluşacak Atatürk II filmi 24 Mayıs'a kadar seyirciyle buluşacak

Açılış konuşmasını yapan Rektör Prof. Dr. Necdet Budak, “Sanatsal faaliyetler üretmek, sanatın gelişimine katkı sağlamak, sanatı ve sanatçıyı sanatseverlerle bir araya getirmek, tam akredite öğrenci odaklı araştırma üniversitemizin toplumsal görevleri arasındadır. Bu bilinçten hareketle Türk dünyasının ortak değerlerini ve kültürel bağlarını vurgulayarak, bu bağların güçlenmesine katkıda bulunmak, Türk devletleri ve topluluklarının kültürel çeşitliliğine ve zenginliğine vurgu yapmak hedefiyle yola çıktığımız bu önemli organizasyon, henüz fikir aşamasında işbirliği talebinde bulunduğumuz bütün çevreler tarafından heyecanla karşılanmış ve sağlanan desteklerle bugünlere gelmiştir” dedi. Festivalle ilgili bilgiler veren Budak, “Festival kapsamında uluslararası film yarışması, söyleşiler, fotoğraf sergileri, gösterim seçkisi, resim sergisi, konserler ve dans gösterisi sanatseverlerin beğenisine sunulacak. Festivale 77 ülkeden bin 55 başvuru yapıldı. Türkiye’den 158, Azerbaycan’dan 47, Kırgızistan’dan 31, Kazakistan’dan 21, Özbekistan’dan 15 ve Türkmenistan’dan 10 film katılım gösterdi. Yapılan tüm başvurular, alanlarında duayen jüri üyelerinden oluşan seçili kurullar tarafından incelendikten sonra dereceye girenler belirlendi. Dereceye giren eserlerin yanı sıra 13 özel kategoride de ödüller verilecek” açıklamasında bulundu.

7A3294Ea 7611 4C88 A061 5Cb4E4Bfb719

TÜRKSOY’a üye olmayan devletler de katılabilecekler

Festivalin herhangi bir siyasi oluşumla ilgisi olmadığına da dikkat çeken Budak, “Öyle bir küreselleşen dünyada yaşıyoruz ki farklı kültürlerin iç içe girdiği bir dünyadayız.Bu nedenle de Turan Film Festivali’ne sadece Türk dünyasındaki ülkelerden değil TÜRKSOY’a üye olmayan devletler de bu festivale katılabilecekler. Tarihsel olguları ve yaşanmışlıkları sergilemek önemli diye düşünüyorum”

Festivalin teması: Kızılelma oldu

Festivalin ‘Kızılelma’ teması ile gerçekleşeceğini belirten Ege Üniversitesi Rektör Yardımcısı ve Festival Kurul Üyesi Prof. Dr. Mehmet Ersan, “Kızılelma, ulaşılmak istenen bir hedefi ifade etmek için kullanılan bir tabirdir. Sinema sanatında da bizim bir hedefimiz var. Organizasyon olarak,  Türk dünyasında sinema filmi üreten yönetmenleri tek çatı altında toplamayı hedefledik. Bunun dışında Türk devletlerinin kültürel birikiminin sinema vasıtası ile paylaşılmasını ve tüm dünyaya tanıtılmasını amaçladık” diye konuştu.

Patent altına alındı

İzmir İl Kültür ve Turizm Müdürü Fahrettin Kerem Çevik ise “Türk dünyasının ortak değerlerini vurgulamak açısından önemli bir proje. Bu çalışmanın gelenekselleşmesini umuyoruz” dedi. Ege Üniversitesinin başvurusu üzerine “Uluslararası Turan Film Festivali” ismi Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından patent altına alındı.

Editör: Haber Ekspres