Ürdün, İsrail Meclisi'nin (Knesset), Birleşmiş Milletler’e bağlı Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansı (UNRWA) faaliyetlerini yasaklayan yasa tasarısını onaylamasının ardından Arap Birliği’ni acil toplantıya davet etti. Ürdün Dışişleri Bakanlığı, İsrail’in bu kararına sert tepki göstererek, Arap ülkelerinin ortak bir tepki geliştirmesi için harekete geçti.
Ortak tutum ve koordinasyon için toplantı çağrısı
Ürdün Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, Arap Birliği'nin daimi temsilciler düzeyinde bir araya gelerek, "İsrail’in yasa dışı ve tehlikeli kararlarına karşı ortak Arap tutumunu belirlemek" amacıyla toplanması gerektiği vurgulandı.
Açıklamada, Ürdün’ün Kahire Büyükelçisi ve Arap Birliği Daimi Temsilcisi Amced el-Adayile'ye bu toplantının organize edilmesi için gerekli talimatların verildiği belirtildi. Ayrıca, İsrail'in bu kararına karşı uluslararası destek arayışlarının da toplantıda ele alınacağı bildirildi.
Ürdün: İsrail'in UNRWA'yı siyasi amaçlarla hedef alması tehlikelidir
Ürdün, bu adımın Filistin halkına yönelik ihlallerle mücadele kapsamında, Arap ülkeleriyle koordineli olarak alındığını açıkladı. İsrail’in UNRWA’yı kapatmaya yönelik çabalarının ciddi sonuçlar doğurabileceği uyarısında bulunuldu.
İsrail’in UNRWA’ya yönelik baskıları artıyor
İsrail Meclisi, UNRWA'nın faaliyetlerine son vermeyi öngören yasa tasarısını dün onayladı. Bu adım, İsrail'in uzun süredir UNRWA’yı itibarsızlaştırma kampanyasının bir parçası olarak değerlendiriliyor. 7 Ekim 2023'te Gazze'ye başlatılan saldırılar sonrasında, UNRWA çalışanlarının "terör faaliyetlerine katıldığı" iddiasıyla Ajansı hedef alan söylemler yoğunlaştı.
UNRWA, işgal altındaki Batı Şeria, Doğu Kudüs, Lübnan ve Ürdün’de Filistinli mültecilere eğitim, sağlık ve sosyal hizmetler sunuyor. Ajans, çoğunluğu Filistinli 30 bin çalışanıyla Gazze'den Ürdün’e kadar geniş bir alanda hizmet veriyor. İsrail yönetimi, Ajansın kapatılması için karalama kampanyalarını sürdürüyor.