Van’ın Erek Dağı eteklerindeki Kevenli Kalesi’nde ilk kez başlatılan kazı çalışmaları, Urartular dönemine ait önemli bulguları ortaya çıkardı. Iğdır Üniversitesi Sanat Tarihi Bölüm Başkanı Doç. Dr. Rıfat Kuvanç’ın bilimsel sorumluluğunda yürütülen kazılarda, 42 adet büyük küp (pithos) keşfedildi. Urartular döneminde yağ, tahıl ve içecek gibi ürünlerin depolanmasında kullanılan pithoslar, bin litrelik hacmiyle bölgenin tarımsal depolama kapasitesine ışık tutuyor.
"Amaç kaçak kazılar ile zarar görmüş alanların korunması"
Kevenli Kalesi, Van Kalesi’ne 10 kilometre mesafede, Van Ovası'na hâkim bir tepe üzerinde yer alıyor. Çalışmaların başında Doç. Dr. Rıfat Kuvanç, "Kazılar, kaçak kazılarla zarar gören alanların korunması amacıyla 21 Ekim 2024 tarihinde başlamıştır," dedi. İlk etapta kale surlarıyla çevrili 4 bin 500 metrekarelik alanda gerçekleştirilen kazılarda iki depo mekanına rastlanıldı.
"Kapların hacmi bin litre"
Bir depo mekanında 35, diğerinde ise 7 büyük pithos bulunan alanda, çivi yazıtları ve işaretler depo kaplarının içeriği hakkında bilgi sağlıyor. İşaretler, burada yağ veya içecek gibi sıvıların saklandığını gösteriyor. Her bir pithosun yaklaşık bin litrelik kapasitesi olduğu tahmin ediliyor, bu da tek bir deponun toplamda 35 bin litreyi aşkın bir kapasiteye sahip olduğunu gösteriyor.
Doç. Dr. Kuvanç, Kevenli Kalesi kazılarının Kültür ve Turizm Bakanlığı ve Van Müze Müdürlüğü’nün desteğiyle yürütüldüğünü belirterek, “Bu bulgular önümüzdeki yıllarda burada daha kapsamlı bir projenin gerçekleştirilmesine yönelik önemli veriler sunuyor,” diye ekledi. Kevenli Kalesi’ndeki buluntular, Urartu Krallığı’nın depo yapıları ve tarımsal ürün depolama kapasitesi hakkında yeni bilgiler sağlıyor.