Irak vatandaşlarına vize serbestisi kararının yürürlüğe girmesinden sonra İçişleri Bakanlığı ile Irak Cumhuriyeti Göç ve Yerinden Edilmişler Bakanlığı arasında "göç ve gönüllü geri dönüş" konusunda işbirliği mutabakat zaptı imzalandı.

Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre, mutabakat zaptı, İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya ile Irak Cumhuriyeti Göç ve Yerinden Edilmişler Bakanı Evan Faiq Jabro tarafından imzalandı.

İşbirliği mutabakat zaptıyla Türkiye'de bulunan Iraklı vatandaşların gönüllü olarak ülkelerine dönüşleri sağlanacak.

Göç yönetiminde daha sürdürülebilir ve güvenli bir yaklaşımın amaçlandığı mutabakat zaptı kapsamında, düzensiz ve yasa dışı göçün etkin bir şekilde engellenmesi için işbirliği yapılacak.

İmza törenine ayrıca Bakan Yardımcısı Mehmet Aktaş, Göç İdaresi Başkanı Atilla Toros, Irak'ın Ankara Büyükelçisi Majid Abdulreda Hassan Al-Lachmawi ve Irak Göç İşleri Genel Müdürü Safaa Hussein Ahmed katıldı.

İçişleri Bakanı Yerlikaya, konuya ilişkin sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, "Mutabakat zaptı kapsamında, düzensiz göçle mücadele için işbirliği yapılacak. İmzaladığımız mutabakat zaptının hayırlı olmasını diliyorum" ifadelerini kullandı.

CHP'li Murat Bakan: "AK Parti tarikatları cesaretlendiriyor" CHP'li Murat Bakan: "AK Parti tarikatları cesaretlendiriyor"

Irak vatandaşlarına vize serbestisi eleştirilmişti

Anlaşmanın "Irak vatandaşlarına vize serbestisi" kararının Resmi Gazete'de yürürlüğe girmesinden sonra imzalanması dikkat çekti.

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan'ın 1 Eylül itibarıyla başlatılacağını duyurduğu 15 yaş altı ve 50 yaş üstü Iraklılar için vize serbestisi uygulaması muhalefet tarafından eleştirilmişti. CHP Genel Başkan Yardımcısı Murat Bakan, şu ifadeleri kullanmıştı:

"Taliban'ın yönettiği Afganistan'ın vize uyguladığı Irak'a Türkiye Cumhuriyeti vize uygulamasını kaldırdı. 15 yaş altı ve 50 yaş üstündeyseniz eğer Irak vatandaşları Türkiye'ye elini kolunu sallayarak gelebilir. O ülke ki Türkiye'ye en çok yasa dışı göçmen gönderen ülkelerden birisi. Artık yasa dışı göç etmelerine gerek yok, 50 yaş üstünde birisi çocuğunu alıp buraya gelip yerleşebilir. Yani o koşulları siz yaratmış oldunuz. Bunların nereden geldiği, kim olduğu, istihbarat ajanı mıdır, terör örgütü üyesi midir bununla ilgili hiçbir araştırma yapmanıza da gerek yok. Vizesiz olarak Türkiye'ye girebilir."

Kaynak: Haber Merkezi