Orta Doğu ve Ukrayna'da yaşananlar dünyayı potansiyel bir 3. Dünya Savaşı tehdidiyle karşı karşıya getiriyor. Yapay zeka olası bir savaş senaryosunun nasıl ilerleyeceğini, hangi ülkelerin savaşa dahil olabileceğini ve sonucununun nasıl olacağını yanıtladı.

3. Dünya Savaşı Çıkar Mı

Savaşın başlama nedenleri nelerdir?

Dünya’nın belli bölgelerinde yoğunlaşan küresel enerji kaynakları, güçlü ülkelerin ağzını sulandırabilir. İki süper güç olan Amerika ve Rusya’nın, Dünya’nın enerji kaynaklarını elde etmek için kendilerine özgü taktik ve planları bulunmaktadır. Öte yandan egemen güç olan Avrupa ve Amerika ülkeleri, Ortadoğu’da kukla ülkelerin yönetimlerine kendi atadıkları diktatörleri getirerek egemen güçlerin istedikleri gibi karar almalarını sağlamaktadır. Bu politik yaklaşım, yerel halka oldukça güzel benimsetilerek halkın farkındalığı önlenmiştir.

Savaşı kim kazanır?

Üçüncü Dünya Savaşı genellikle bir nükleer soykırım ile ilişkilendirilmektedir. Nükleer silahların kullanılması sonucunda gerçekleşeceği düşünülen bir dünya savaşında 750 milyondan fazla insanın hayatını kaybedeceği düşünülüyor.

"Savaşın kazananı kim olur?" sorusuna yanıt veren yapay zeka, güvenli yerleri ve savaştan daha az etkileneceğini düşündüğü yerleri şu şekilde listeledi:

  • Antarktika: Dünyanın en güney noktası olan Antarktika, olası bir Üçüncü Dünya Savaşı durumunda savaşın pek de sıçrayabileceği bir nokta değil.
  • Arjantin: Arjantin, buğday gibi dayanıklı mahsullerin bolluğu sayesinde çok daha güvenli bir bölge olarak düşünülüyor.
  • Bhutan Krallığı: Küresel Barış Endeksi’nde sıklıkla üst sıralarda yer alan Bhutan Krallığı’nındağlık arazi yapısıyla 3. Dünya Savaşı’nın çıkması durumunda özellikle güvenli olacağı tahmin ediliyor.
  • Grönland: Grönland’ın uzak, dağlık ve siyasi açıdan tarafsız olması onu acil durumlarda ideal bir sığınma noktası haline getiriyor.
  • İzlanda: İzlanda, sürekli olarak Küresel Barış Endeksi’nde üst sıralarda yer alarak dünyanın en barışçıl ülkelerinden biri olarak ün kazandı.
  • Endonezya: Endonezya da dünya genelindeki siyasi konulardaki tarafsız duruşu nedeniyle dikkat çekti.
  • Yeni Zelanda: Küresel Barış Endeksi’nde ikinci sırada yer alan Yeni Zelanda, dağlık arazisi nedeniyle vatandaşlarına koruma sağlıyor.
  • İsviçre: Dünya çapındaki tüm ülkeler arasında İsviçre, siyasi tarafsızlığıyla en dikkat çeken ülke.
  • Tuvalu: Eskiden Ellice Adaları olarak bilinen Tuvalu, Pasifik Okyanusu’nda yer alır. Savaşın buraya sıçraması düşük bir ihtimaldir.

3. Dünya Savaşı Çıkıyor

İşte 3. Dünya Savaşı senaryosu

Nükleer bombaların kullanımı, atmosfere yayılan radyasyona ve küresel ısınmaya yol açarak gezegeni harap eder. Hava kirliliği ve zehirli yağmurlar yaygındır, bu da birçok bölgeyi yaşanmaz hale getirir. Su kaynakları kıt ve kirli hale gelir, bu da su savaşı ve susuzluk gibi sorunlara yol açar. Toprak verimliliğini kaybeder ve tarım üretimi düşer, bu da yaygın gıda kıtlığına neden olur.

Şiddet ve kanunsuzluk artacak

Savaştan sağ kalanlar, kaynaklar için çaresizce mücadele eden dağınık gruplara bölünür. Şiddet ve kanunsuzluk yayılır. Otoriter rejimler ve diktatörlükler yükselişe geçer ve kalan nüfusu sıkı bir şekilde kontrol eder. Temel ihtiyaçlar bile kıt olduğundan insanlar hayatta kalmak için umutsuz bir mücadele verirler. Hastalık ve salgın yaygındır ve tıbbi yardım sınırlı hale gelir. Eğitim ve kültür neredeyse yok olur.

Karacabey'den yangınlarla mücadelede güçlü adımlar Karacabey'den yangınlarla mücadelede güçlü adımlar

3. Dünya Harbi

Teknolojide yok olma evresi

Savaş, altyapının çoğunu yok eder ve iletişim ve ulaşım sistemlerini çökertir. Kalan teknolojiler, seçkin bir azınlık tarafından kontrol edilir ve çoğunluk için erişilemez hale gelir. Yapay zeka ve gözetim teknolojileri, otoriter rejimler tarafından nüfusları kontrol etmek için kullanılır. Siber savaş yaygındır ve kritik altyapıya zarar verir.

Psikoloji hayatta kalmak üzerine olacak

Savaş ve yıkım travması, toplumda yaygın bir umutsuzluk ve çaresizlik duygusu yaratır. İnsanlar paranoya ve güvensizlikle boğuşur. Şiddet ve vahşet norm haline gelir. İnsanlık, temel hayatta kalma içgüdülerine indirgenir.

Editör: Kafkas Kaya