Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Üyesi Rüstem Çetinkaya, ‘İlk yarıda enflasyonda düşük baz etkisiyle çift haneli rakamları gördük ancak ikinci yarı yılda tek haneli rakamları görmemiz kuvvetle muhtemel. Merkez Bankası’nın yılın geri kalanında faiz indirimine gitmeyeceğini düşünüyorum.’ dedi.

Ekonominin en kritik göstergelerinden biri olan enflasyon Temmuz’da yüzde 12,62 olarak hesaplandı.

Türkiye bir yandan ihracat odaklı sanayisi ile özellikle Avrupa bölgesinde ciddi bir büyüme başarısı gösterirken, diğer yandan kur dalgalanmaları ve enflasyonla ciddi mücadele örneği gösteriyor.

Görmemiz muhtemel

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Üyesi Rüstem Çetinkaya’ya göre yılın son aylarına doğru enflasyonun tek haneli rakamlara düşmesi kuvvetli bir ihtimal: ‘2020 yılının ilk yarısında düşük baz etkisi sebebiyle enflasyon yine çift haneli seviyelerde kaldı, yılın son aylarına doğru ise enflasyonun tek hanelere düşmesini beklemekteyim.

Diğer yandan Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası (TCMB) son iki toplantısında enflasyondaki görünümün bozulması nedeniyle faizleri sabit tuttu.

Merkez, önceki 9 toplantısında politika faizini 1575 baz puan indirmiş ve 8,25'e çekmişti.

Haziran toplantısında politika faizi yüzde 8,25 seviyesinde kaldı.

Yıl sonu enflasyon beklentilerinin politika faizinin üzerinde olmasını da göz önünde bulundurarak TCMB’nin 20 Ağustos’taki Para Politikası Kurulu toplantısında en önemli gündem maddesi Pandemi ve buna ilişkin oluşan ekonomik durum olacaktır.

Açıklanan son enflasyon raporunda yüzde 8,90 enflasyon bekleyen Merkez Bankası’nın yılın geri kalanında faiz indirimi yapmasını beklemiyorum.’

Pandemiye rağmen 50 bin yolcuya hizmet

Pandemi öncesinde yılın ilk iki ayında 155 bin hasta, yaşlı ve engelli havalimanı yolcusuna hizmet veren Air Clinic, ‘Yeni Normal’in sivil havacılık dönemi kapsamında Temmuz’da yaklaşık 50 bin yolcuya hizmet verdi.

Air Clinic Genel Müdürü Özlem Bozkır, bu süreçte hizmet kalitesinin salgın öncesindeki standartların da üzerine çıkarıldığını vurguladı.

Başta İstanbul Havalimanı ve Sabiha Gökçen olmak üzere, Ankara-Esenboğa, İzmir-Adnan Menderes, Antalya, Adana, Bodrum ve Dalaman Havalimanları’nda yaşlı ve engelli vatandaşlara hizmet veren Air Clinic, yılın ilk 2 ayında 155 binden fazla yolcu için görev yaptı.

Pandemi nedeni ile aylarca duran havalimanı trafiği Haziran’da ‘Yeni Normal’ standartlarında hizmet vermeye başlayınca, Air Clinic kaldığı yerden yaşlı, engelli ve hasta yolculara hizmet vermeye devam etti. Şirket, Temmuz’da yaklaşık 50 bin havalimanı yolcusuna hizmet sundu.

Rakamlara değil hizmet kalitesine 

Air Clinic Genel Müdürü Özlem Bozkır, hava trafiğinin kademeli olarak açılmasının ardından yaşanan gelişmeleri şöyle değerlendirdi:

‘Covid-19 salgınında en çok etkilenen sektörlerin başında yer alan havacılık sektöründe hizmet veriyoruz.

Devletimizin pandemi nedeniyle almış olduğu önlemler kapsamında getirilen seyahat engelleri ve uçuş yasakları nedeniyle bu süreçten doğal olarak olumsuz etkilendik.

Haziran ayına denk gelen yeni uçuş döneminde salgın öncesi hedefimiz 120 bin yolcuya hizmet vermekti ancak salgın nedeni ile bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 59, hedefimizin ise yüzde 65 oranında altında kaldık. Haziran’da uçuşların kademeli olarak açılmasıyla pandemi sonrasındaki iki aylık süreçte yaklaşık 100 bin yolcumuza hizmet verdik. Bir yıl öncesinde bu rakam 200 bin yolcunun üzerinde idi.

Bu düşüşü doğal karşılıyoruz.

Operasyonumuzda tüm tedbirler alınarak personel ve yolcu sağlığını hizmet kalitesinden ödün vermeden koruyoruz.

Personelimize ‘Kişisel Koruyucu Donanım’ olarak maske, siperlik, eldiven ve cep dezenfektanı temin ettik. Bununla birlikte Covid-19 salgını ile ilgili ‘Air Clinic Akademi’ üzerinden online eğitimlerle personelimizin farkındalığını artırmaya gayret ettik.

Yılın ilk yarısında 2,4 milyar dolar ihracat

Ambalaj sektörü Ocak-Haziran döneminde 2 milyar 414 milyon 219 bin dolar ihracat gerçekleştirdi.

Sektör ihracatı bir önceki yıla göre miktar olarak yüzde 11, değer olarak ise yüzde 4 arttı.

Ambalaj Sanayicileri Derneği (ASD) Başkanı Zeki Sarıbekir, ‘Sektör olarak bu dönemde 883 milyon dolar dış ticaret fazlası vermek bizler adına mutluluk ve gurur kaynağı. Diğer yandan en fazla ihracat yaptığımız ülkelerin başında Avrupa bölgesinin olması başka bir olumlu gelişme.’ dedi.

Geçtiğimiz yılı 4,7 milyar dolar ihracatla kapatan ambalaj sektörü, Türkiye’nin toplam ihracatına katkı vermeyi aralıksız sürdürüyor. Sektör ihracatı bu yılın ilk yarısında bir önceki yılın aynı dönemine göre miktar olarak yüzde 11, değer olarak ise yüzde 4 artış kaydetti ve 2 milyar 414 milyon 219 bin dolar olarak hesaplandı.

DİP EKSPRES

‘Dijital Eğitimle’geleceği yakalayacak

Habitat Derneği, İzmir Ticaret Borsası ve Bornova Belediyesi iş birliğiyle İzmir’de dijital eğitim seferberliği başlatılıyor.

Hedef; farklı sosyal statüye sahip bireyler ve yerel işletmeler için eğitimde fırsat eşitliği sağlarken güçlü bir network yaratmak.

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) ve Habitat Derneği (Habitat) iş birliğiyle hayata geçirilen ve Facebook’un Türkiye’deki en büyük yatırımlarından biri olan ‘Facebook İstasyon’, Türkiye’nin farklı şehirlerindeki insanları, toplulukları ve işletmeleri bir araya getirerek onların büyümek için ihtiyaç duydukları becerilere, kaynaklara ve bilgilere erişmelerine yardımcı olmayı amaçlayan bir buluşma merkezi olarak kısa süre önce İstanbul’da faaliyete geçmişti.

Farklı eğitimler

İzmir, bu önemli projenin ilk paydaşlarından biri olmak üzere harekete geçti.

Habitat, İzmir Ticaret Borsası ve Bornova Belediyesi arasında imzalanan ön protokol çerçevesinde ‘Facebook İstasyon’un bölgesel merkezlerinden birinin İzmir’de açılması için düğmeye basıldı.

Çalışma kapsamında Türkiye toplumunun ve ekonomisinin dijitalleşmesine odaklanan bir dizi farklı eğitime, programa ve atölye çalışmasına ev sahipliği yapacak merkezin eğitimleri için İzmir’de dijital bir seferberlik başlıyor.

Bu kapsamda, Dijital Pazarlama, Finansal Risk Yönetimi, Dijital Okuryazarlık, Finansal Okuryazarlık, Kadın İçin Teknoloji ve KOBİ’ler İçin Dijital İş Süreçleri alanlarında yoğunlaştırılmış online eğitimler verilecek.

İlk adım atılıyor

Habitat Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Sezai Hazır; İzmir’de bir topluluk merkezinin kuruluşu için ilk adımı atıyoruz. İzmir Ticaret Borsası ve Bornova Belediyesi ile temelde bölgedeki girişimciliğin desteklenmesini hedefliyoruz. Eğitim, Ortak Çalışma Alanı olmak üzere iki ana fonksiyonun aktif olarak işletilmesini planladığımız bu merkezler, üniversite, öğrenci, özel sektör, yerel yönetimler ve kamuyu bir araya getiren networking etkinliklerine de ev sahipliği yapacak’ ifadelerini kullandı.

Habitat Derneği’nin Türkiye’nin 81 ilinde 5 binden fazla gönüllüsü olduğunu belirten Hazır, halihazırda yürütücülüğünü üstlendikleri birçok eğitimi programını Facebook üzerinde oluşturulan yeni topluluk merkezi aracılığıyla daha da yaygınlaştıracaklarını sözlerine ekledi.