Güneşin yüzünü göstermeye başladığı bu günlerde turizmcilerin kaygısı da iyiden iyiye artıyor. Çünkü Rusya ile yaşanan kriz, Suriye ile savaşın eşiğinde oluşumuz ve ülkemizdeki terör olayları yabancı turisti korkuttu. Bu korkular haliyle ciddi rezervasyon düşüşlerine neden oldu. Dış pazar açığını kapatmak isteyen turizmciler ise normal dönemde akıllarına bile gelmeyen yerli turiste yöneldi. Yönelmek ki hem ne yönelmek, işler iyi giderken görmezden geldikleri yerli turisti nerdeyse zorla getirecekler.
Geçen haftaki yazımda da bu konuya değinmiştim ama Türkiye Turizm Yatırımcıları Derneği (TYD) Başkan Yardımcısı Cemil Uğurlu'nun turizm sektöründeki krizi aşmak için sunduğu önerileri görünce yazıya kaldığım yerden devam etme kararı aldım.

Türkiye Turizm Yatırımcıları Derneği Başkan Yardımcısı Cemil Uğurlu, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, 'Yurtdışına tatile gitmeyin, tatilinizi yurtiçinde yapın' çağrısına çok 'yaratıcı' bir öneri ile destek verdi. Türk vatandaşlarının yurtdışına çıkışlarının zorlaştırılması gerektiğini savunan Uğurlu, bu konuda hükümetin radikal kararlar almasını beklediklerini söyledi.

Kaçış planları yapılıyor

Radikal kararlar bekleyen Uğurlu, 'Tatilcinin iç pazara yönlendirilmesi için bir takım yasaklar, vergi yükleri konulmalı. Yoksa tatilci kimseyi dinlemez alır bavulunu yurt dışına gider. Rusya bunu yapıyor. Hatta İran da bile var. Vize zorluğu ve yurt dışına çıkış harçlarının artırılması tatilciyi otomatikman iç pazara çevirir. Yaptırım olmadan, tedbir almadan bu iş olmaz. Biz bu tür tedbirleri acilen bekliyoruz' diyor.
Önerilere bakılırsa Sayın Uğurlu, otellere misafir değil sanki esir kampına kapatacağı insanlar arıyor. İnsanlar sizin otelinize gelmek zorunda mı? Bu nasıl bir anlayış, bu nasıl bir sığ düşünce. Ne demek yurt dışına çıkışları zorlaştıralım. Kanunları ne yapacaksınız? Yerleşme ve seyahat hürriyeti ile ilgili olarak Anayasa'nın 23. maddesinde şu ifadeler yer alıyor: Herkes, yerleşme ve seyahat hürriyetine sahiptir... Seyahat hürriyeti, suç soruşturma ve kovuşturması sebebiyle ve suç işlenmesini önlemek amaçlarıyla kanunla sınırlanabilir. Vatandaşın yurt dışına çıkma hürriyeti, vatandaşlık ödevi ya da ceza soruşturması veya kovuşturması sebebiyle sınırlanabilir. Vatandaş sınır dışı edilemez ve yurda girme hakkından yoksun bırakılamaz. Anayasa'nın ilgili maddesine göre bir insanın yurt dışına çıkışını zorlaştırmak ya da sınırlandırmak için o kişinin suçlu olması gerekiyor. İnsanları seyahat özgürlüklerinden mahrum bırakmak onlara doğrudan suçlu muamelesi yapmak demektir.
Yani durum şu ki; turizmdeki kriz, yurt dışına çıkışı zorlaştırmak gibi saçma sapan önerilerle çözülmez. Yıllardır yabancı turiste cazip fiyatlar sunup yerli turist ikinci plana iten turizmcilerin yapması gereken tek şey makul bir fiyat politikası belirlemek ve beklemek. İnsanları zorla ülkede tutamazsınız, insanlar sıkıldı. Her geçen gün daha da yaşanmaz bir yer haline gelen bu ülkede yurt dışına yerleşme planı yapan insanların sayısı artıyor. İnsanlar her sabah şehit haberi ile uyanmaktan, her gün bir yolunu bulup insanlara kaba bir üslupla nasıl yaşamaları gerektiğini dahi söyleyen insanları dinlemekten çok sıkıldı. İmkânı olanlar bu ülkeden biraz olsun uzaklaşmak istiyorlar. Turizmi canlandırmak için insanların yurt dışına çıkışlarını zorlaştırmayı teklifi eden turizmcilerin olduğu bir ülkede haksız da sayılmazlar.