FİNANS EKSPRES

Zeytinyağı üretimi artıyor, tüketim yerinde sayıyor

Abone Ol


İÇ TÜKETİM KİŞİ BAŞINA 1,5 LİTRE

Türkiye’nin zeytinyağı tüketiminde diğer üretici ülkelere göre çok gerilerde olduğunun altını çizen Küçükbay, şunları kaydetti: “Kişi başına tüketim yıllık 1,5 litre civarında, bunun en az 5 litreye çıkarılması gerekiyor. Nüfusu 76 milyonu aşan Türkiye’nin kendisi, tüketim için en önemli pazar. Ege, Marmara ve Akdeniz bölgelerinin bir bölümüyle Gaziantep Nizip, Antakya, Mersin ve Adana’nın bir bölümü dışında zeytinyağı tüketimi ya hiç yok ya da çok yetersiz. Bu bölgelerde zeytinyağı tüketiminin arttırılması gerekli. Biz bu konuya ağırlık vererek yaptığımız çalışmaların meyvesini topluyoruz. Orkide, diğer bitkisel yağlarda olduğu gibi zeytinyağında da yurtiçi ve yurtdışında oldukça etkin konumda. Ege ve Edremit Körfezi bölgelerinden elde edilen en yüksek kalitedeki Orkide markalı zeytinyağlarımız, iç ve dış pazarda büyük beğeni kazanıyor.”

'İHRACATIN YAPISI DA DEĞİŞTİ'

İhracatın yapısında da ciddi bir değişim yaşandığına dikkat çeken Ahmet Küçükbay, “Geçmiş yıllarda zeytinyağının önemli bir bölümünü dökme olarak ihraç ederdik. İtalyan ve İspanyol firmalar, dökme olarak aldıkları yağı ambalaja koyar ve kendi markalarıyla ihraç eder veya iç piyasalarında tüketiciye sunardı. Son yıllarda yapılan çalışmalarla bu yapıyı değiştirmeyi, İspanya ve İtalya’nın tedarikçisi bir ülke olmak yerine, kendi markalarımızla tüm dünyada varlık göstermeyi başardık. Orkide Yağ olarak biz de dökme yağ yanında ambalajlı ve markalı ihracatlarımızda çok önemli başarılar kaydediyoruz.” diye konuştu.