Türkiye'de son dönemde artan fahiş fiyatlar ve stokçuluk, vatandaşların alım gücünü düşürerek ekonomik sıkıntılara neden oluyor. Bu sorunlarla etkin bir şekilde mücadele etmek amacıyla Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde (TBMM) görüşülmeye başlayacak olan kanun teklifi, fahiş fiyat ve stokçulukla mücadelede sert yaptırımlar öngörüyor.

Ticaret Bakanlığı, Hazine ve Maliye Bakanlığı ve Tarım ve Orman Bakanlığı, fahiş fiyatlarla mücadele kapsamında sıkı denetimler gerçekleştirirken, bu yeni kanun teklifiyle cezaların caydırıcı hale getirilmesi hedefleniyor. Şu anda 100 bin lira olan cezalar, 1 milyon liraya kadar yükselecek. Stokçuluk yapanlara uygulanan cezalar da 1 milyon liradan 12 milyon liraya çıkarılacak. Ayrıca, bir yılda üç kez ceza alan işletmelere, 6 güne kadar kepenk kapatma cezası verilebilecek.

Türk Ticaret Kanunu'nda yapılması planlanan değişikliklerle, fahiş fiyat ve stokçulukla mücadelede daha etkin bir hale gelinmesi amaçlanıyor. Rekabet Kurumu tarafından yürütülen soruşturma sürelerinin kısaltılması da teklifin önemli bir unsuru olarak öne çıkıyor.

Fahiş fiyat uygulayanlar, kendi kazançlarını haksız yere artırırken enflasyonun yükselmesine ve vatandaşın mağdur edilmesine yol açıyor. Bu nedenle, kanun teklifiyle fahiş fiyat artışlarına ve stokçuluk faaliyetlerine ağır yaptırımlar getirilmesi bekleniyor.

Türkiye'de yabancı turist harcamalarında ilk çeyrekte büyük artış! Türkiye'de yabancı turist harcamalarında ilk çeyrekte büyük artış!

Meclis'in bu haftaki gündeminde, fahiş fiyatlarla mücadele konusundaki kanun teklifi öne çıkıyor. Ayrıca, uluslararası anlaşmaların görüşülmesi, Milli Savunma Bakanlığı'nın teşkilat yapısındaki değişiklikler, Dışişleri Vakfı'nın kurulmasını sağlayacak bir kanun teklifi ve kripto varlıklara ilişkin düzenlemelerin ele alınması bekleniyor.

Editör: Sude Kula