Maliye Bakanlığı Gelirler İdaresi, 2012 yılındaki kazançları itibariyle, Türkiye'nin en çok gelir vergisi ödeyecek olan 100 kişisini açıkladı.
Listenin gözler önüne serdiği iki önemli gerçek vardır:
- 100 kişiden 35'i, adının açıklanmasını istememiştir.
- Adını açıklayan 65 kişi arasında AKP döneminde zengin olan hiç kimse yoktur. Listede adı yazılı olanlar ise genellikle kamuoyunun onyıllardan beri tanıdığı, bazıları da Cumhuriyet'in ilk yıllarından beri adını duyurmuş olan zenginlerdir.
Gizlemenin nedenleri
Türkiye'de eskiden beri, en çok vergi ödeyenler listesinde adının açıklanmasını istemeyenler oldu. Ama bunların sayısı 5-10 kişiyi geçmezdi.
İlk defa listedekilerin üçte birinden fazlası adını gizliyor.

(*) Adının gizlenmesini isteyenler

Bir kişi ödediği vergiyi neden gizlemek ihtiyacı duyar? Akla gelebilecek ihtimaller şunlardır:
1- Servetini gayrimeşru yollardan elde etmiştir. Ödediği vergi açıklandığı zaman serveti de ortaya çıkmış olacaktır. Dikkatlerin üzerine çevrilmesi çıkarına değildir.
2- İktidarla yakın ilişkiler içindedir. Kamu kaynaklarını hortumlamıştır. Bu yolla birdenbire zenginleşmiş olan kişi de, en çok vergi ödeyenler listesinde görülmek istemez.
3- Büyük servetine oranla ödediği vergi çok küçüktür. Ödediği verginin açıkça yazılması, vergi kaçırıldığının ortaya çıkması olacaktır.
35 kişiden adını açıklamayanlar arasında 12 milyon ödeyen de vardır, 2,1 milyon ödeyen de. Adını açıklamayan her zenginin 12 milyon TL vergi ödeyen kişi olarak görülme ihtimali, bu tür zengin için avantajdır.
4- İşadamının içinde bulunduğu çevre, vergi ödemeye ideolojik olarak soğuk bakmaktadır. Bu durumda adını gizlemek işadamını, çevre baskısından koruyan bir rol oynar.
5- Büyük vergi ödeme durumunda olup da gayrimeşru baskıların hedefi olabilecek ve kendini savunma olanağına sahip olmayan kişiler de kendisini gizlemek ihtiyacı duyar.
Adını gizleyenler arasında en "masum" olanlarda bu gruptakilerdir.

AKP'nin zenginleri nerede?

AKP döneminin; Ahmet Çalık, Fettah Tamince, Albayraklar, Remzi Gür, Torunlar, Simpaş, Kiler vd zenginleri en çok vergi ödeyenler listesinde bulunmuyorlar. Bu durum çok önemli bir göstergedir.
AKP 11 yıldır Türkiye'yi yönetiyor. Bu süre içinde büyük sermayenin önemli ölçüde el değiştirdiği biliniyor. Serveti milyar dolarlarla ifade edilen yeni zenginler türedi.
Ama bu yeni zenginlerden hiçbirinin adı 100 kişilik listede yok.
Çünkü AKP'nin zenginlerinin değer yargıları, ahlak anlayışları farklı. Onlar "Cumhuriyet"e vergi vermeyi "meşru" görmeyen yepyeni bir toplumsal-siyasal anlayışın temsilcileridir.

Vergi nedir?

Vergi sadaka veya bağış değildir. Vergi, kişinin görev ya da iş yaparken, kamunun kendisine sunduğu olanakların karşılığında yaptığı ödemedir.
Sonuç olarak yapılan ödeme, kamu için değerlendirileceğinden dolayı vergi, kişi için bir övünme nedenidir.
Doğal olarak yasal ve meşru yollardan kazanç elde eden kişi vergisini gizlemez.
"Vergilendirilmiş kazanç kutsaldır" sözü, vergi toplayabilmek için üretilmiş boş bir söz değildir.
Sistemin (bugün Cumhuriyet'in), kamuoyu nezdindeki meşruiyetini ifade eder.

"Cumhuriyet"e vergi vermek

Cumhuriyete ideolojik olarak karşı olan işadamı, vergi ödemek istememektedir. Laik-demokratik Cumhuriyet ona göre "Dar-ül Harb"dir.
Yıkılması için mücadele ettiği bir sisteme, parasını vermeyecektir.
Vergi vermeyi kendisi de istemeyeceği gibi, ödediği verginin ortaya çıkması durumunda mensubu olduğu "çevre"den gelebilecek baskılar da sözkonusu olabilecektir.
En çok vergi ödeyenler arasında, AKP zenginlerinden veya 50 milyar doları bulan serveti kontrol ettiği söylenen "cemaat" çevresinden bir kişinin bile olmamasının açıklaması budur.

Vergi ve sadaka

AKP'nin ve Cemaatin zengini, devlete vergi ödemeye karşı çıkar ama sadaka vermeyi yüceltir.
Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar'ın, kendisinden ilaç sorununu çözmesini isteyen kanser hastasının cebine para koymak istemesi öğreticidir.
Vergi, tüm kanser hastalarının sorunlarının çözümü için gerekli tedbiri alma olanağı sunar.
Sadaka ise hiçbir sorunu çözmez. Ama bazı insanların, parasını kullanarak yoksullar üzerinde hâkimiyet kurmalarına hizmet eder.
AKP'nin zengini devlete vergi vermez. Vermek zorunda kaldığında da adını gizler.
Öte yandan verdiği 3-5 kuruş sadakanın reklamını yapar.
AKP Türkiyesinin aynası
100 kişilik en çok vergi ödeyenler listesi Türkiye'nin aynasıdır. Bu "ayna"nın gösterdiği gerçekler şunlardır:
- AKP'nin zengini kendini gizliyor. Çünkü serveti gayrimeşrudur.
- AKP'nin sisteminde işadamı, bütün halkın yararlanacağı kamu hizmeti kavramına yabancıdır. Sadakaya muhtaç yığınlar istemektedir.
- Vergi vermek enayilik, her türlü yönteme başvurarak vergiden kaçmak ise "işini bilmek" olarak görülmektedir.