Geçen hafta, üç ayrı kamuoyu araştırma şirketi, son çalışmalarının sonuçlarını açıkladı. Metropol’ün haziranda, Konsensüs ile Sonar’ın ise temmuz ayında yapmış olduğu araştırmaların sonuçları önemli ölçüde birbirini doğruluyor.
AKP, yolun sonuna gelmiştir
Buna göre AKP’nin seçmen desteği ciddi oranda azalmaktadır. Metropol % 35.9, Konsensüs % 33.9, Sonar % 41.13 rakamlarını vermektedir. Sonar’ın yerel seçim ile ilgili olarak yaptığı ankette ise AKP % 34.9’dur.
Bu rakamlar AKP’nin, 2011 yılında yapılan genel seçimlere göre, yüzde 20’ye yakın oranda oy kaybettiğini gösteriyor.
AKP’nin oy kaybı yeni değildir. 2012 yılında, 19 Mayıs ve 29 Ekim’le birlikte yükselmeye başlayan kitle hareketi ile birlikte AKP’nin de inişi başlamıştır. 
Konsensüs Genel Müdürü Murat Sarı’nın da saptadığı üzere Haziran Ayaklanması AKP’deki düşüşü hızlandırmıştır.
İmralı açılımının Türkiye’yi parçalanma eşiğine getirmesi, Suriye politikasının fiyaskoyla sonuçlanması, ekonominin duvara dayanması, Ergenekon, Balyoz vb davalarla Türkiye Cumhuriyeti’ne, Türk ordusuna ve yurtsever devrimcilere karşı sahneye konan tertibin, artık halkın büyük çoğunluğu tarafından görülmeye başlanması, AKP’deki düşüşün nedenlerini oluşturuyor.
AKP’nin kan kaybı devam edecektir. Görünen köy kılavuz istemiyor. Herkes görüyor ve söylüyor.
İktidar ortağı ‘F Tipi Cemaat’ başta olmak üzere artık herkes AKP sonrasına göre hesap yapıyor.
AKP’yi iktidara taşıyan ABD ve AB’nin bile eleştirilerini yüksek sesle dile getirmeye başlamaları, onların da AKP sonrası için hazırlık içinde olduklarını gösteriyor.
CHP ve MHP
CHP ve MHP’ye ilişkin anket sonuçları ise şöyledir:
CHP: Metropol % 22.7, Konsensüs % 22.2, Sonar % 26.33 (yerel seçim için % 24.5).
MHP: Metropol % 14.5, Konsensüs % 10.5, Sonar % 15.20 (yerel seçim için % 27.4).
Muhalefette olmalarına rağmen CHP ve MHP oy kaybetmektedirler. AKP’nin kaybettiği seçmenin önemli bir kısmının CHP ve MHP’ye gittiğini de düşünürsek, bu partilerin seçmen kaybının, gerçekte göründüğünden çok daha ciddi boyutlarda olduğunu görürüz.
CHP için en yüksek tahmini veren Sonar’ın araştırmalarına göre, bu partiye kamuoyu desteği, 2011 genel seçimlerinden sonra sistemli olarak % 19’lara kadar düşmüş, 29 Ekim 2012’de kendini gösteren büyük kitle hareketiyle birlikte yeniden yükselmiştir.
İktidar partisindeki büyük seçmen kaybına rağmen Meclis’teki muhalefet partileri olarak CHP ve MHP’nin oylarını artırmamaları, tam tersine seçmen kaybı yaşamaları; Türkiye’nin nereye doğru gittiğini anlamak bakımından üzerinde düşünülmesi gereken çok önemli bir olgudur.
Sistemin gizlemeye çalıştığı gerçek
Sistemin, bütün araç ve olanaklarını devreye sokarak gizlemeye çalıştığı gerçek; MHP ve CHP’den kopan, aynı şekilde AKP’den kopup CHP veya MHP’ye gitmeyen bir kısım seçmenin nereye gittiğidir.
Metropol’e göre yüzde 13.5, Konsensüs’e göre % 10.3 ‘diğer’ var. Ama bu ‘diğer’in kim veya kimler olduğu belli değil!
Sonar’ın araştırması çok önemli bir gerçeği gözler önüne seriyor. Sonar, ‘diğer’ini % 5 olarak saptamış.
Bunun da % 2’si Saadet Partisi, % 1.93’ü İşçi Partisi, yüzde 1.04’ü ise geriye kalan bütün diğer partiler.
Metropol ve Konsensüs’ün araştırmalarından çıkan % 13.5 ile % 10.3’ü, Sonar’ın açılımına göre düşünürsek İşçi Partisi ve Saadet Partisi’nin daha yüksek oranlarda olduğunu söylemek yanlış olmayacaktır.
Kamuoyu araştırmalarının gösterdiği en önemli gerçek budur.
AKP’nin karşısında iktidar seçeneği şekilleniyor ve ‘sistem’, bütün olanaklarıyla bu gerçeği gizlemeye çalışıyor.
İşçi Partisi
Bütün şirketler, araştırma sonuçlarının bu şekilde çıkmasında halk hareketinin belirleyici olduğunu söylüyorlar.
O halde kimi anketlerde yüzde 15’e dayanan ‘diğer’in ne anlama geldiğini doğru olarak anlamak için, halk hareketinin ‘programına’ ve ‘politikalarına’ bakmak gerekiyor.
Bütün eylemlerde yoğun olarak Türk bayrağı ve Atatürk posteri taşındı. Yani halk Milli Devlet’e ve Cumhuriyet Devrimi’ne sahip çıkmaktadır. İşte program!
“Hükümet istifa” ve “Mustafa Kemal’in Askerleriyiz” sloganları hem mücadelenin biçimini, hem de hedefini ortaya koydu. İşte politika!
CHP ve MHP halk hareketine soğuk durdular. Çünkü harekete hayat veren programa karşılar. MHP, eyleme katılacakları partiden atmakla tehdit etti.
CHP, “Mustafa Kemal’in Askerleriyiz” sloganına karşı çıktı.
İşte bu durum, bir yandan CHP ve MHP’nin neden seçmen kaybına uğradığını gösteriyor. Öbür yandan % 10’ların üzerine çıkmış olan ‘diğer’i ete kemiğe büründürüyor.
AKP güç kaybederken eriyen oyların bir kısmının tabanını çaldığı Saadet Partisi’ne gitmesi doğaldır.
Şimdi altını çizerek saptamamız gereken olgu şudur:
‘Sistem’in bütün engelleme ve gözden kaçırma gayretlerine rağmen halihazırda en az % 2 ve üstüne çıkmış olan İşçi Partisi, halk hareketinin partisi olarak siyaset sahnesine ağırlığını koymaktadır.
Önümüzdeki aylarda bu gerçeği çok daha net olarak herkes görecektir.
Çünkü AKP’yi deliğe süpürecek olan halk hareketi büyümeye devam etmektedir.