Antalya Havalimanı'na ocak ayında gelen turist sayısı, geçen yıla göre, yüzde 13 artışla 98 bin 378 oldu. Geçen yılın ocak ayına göre, Almanya'dan yüzde 15, İngiltere'den yüzde 114, Hollanda'dan yüzde 21'lik artış oranı, sektör çalışanlarını sevindirdi. Antalya Havalimanı Mülki İdare Amirliği'nce, 1- 31 Ocak günlerindeki turizm rakamları ve turistlerin milliyetlerine göre dağılımı açıklandı. 2016'da zor günler geçiren turizm sektörü çalışanları, 'toparlanma yılı' olarak adlandırılan 2017'nin ardından 2018'e de iyi başladı. Antalya Havalimanı aracılığıyla 1- 31 Ocak günlerinde kente gelen turist sayısı, geçen yılın aynı dönemine göre, yüzde 13 arttı. Geçen yılın ocak ayında 87 bin 378 olan turist sayısı, 98 bin 378'e yükseldi.

Lider Almanya

Ocak ayında, Antalya'ya gelen toplam turistin yüzde 24.2'sini Almanlar oluşturdu. Geçen yıla göre, yüzde 15 artış kaydedilen ilk sıradaki Almanya'dan 23 bin 895 turist geldi. İkinci sırayı yüzde 21'lik payla Ruslar aldı. Rusya'dan yüzde 30'luk artışla 20 bin 826 turist geldi. Üçüncü sıradaki İsrail'den yüzde 20 artışla 6 bin 145 turist geldi. Dördüncü İngiltere'den ise yüzde 114'lük artışla 3 bin 747 kişi geldi. Beşinci Polonya'dan da yüzde 3 artışla 3 bin 168 turist geldi.

Hepsiburada e-ticaret zirvesi

Onlıne perakende satış sitesi Hepsiburada, Antalya'da bir e-ticaret zirvesi gerçekleştirecek. 5 Şubat günü yapılması planlanan zirve, Adana ve Bursa'nın ardından üçüncü kez düzenlenecek. Türkiye'yi şehir şehir gezmeyi hedefleyen Hepsiburada düzenlediği etkinlikler ile bir yandan e-ticaret hakkında KOBİ'lere, girişimcilere ve esnaflara bilgi aktarımında bulunurken diğer yandan işini e-ticarete taşımak isteyen firmalara yeni imkanlar sunacak.
Google, İdeaSoft, eFinans ve AyenSoftware'in sponsorluğunda düzenlenecek olan etkinliğe teknoloji sektörünün lider firmaları katılım gösterecek.Etkinlikte, Hepsiburada Ticari Grup Başkanı Emre Ekmekçi, Hepsiexpress Genel Müdürü Umut Aytekin, Hepsipay Ticari Grup Başkanı İlknur Uzunoğlu, Hepsiburada Satış Geliştirme Müdürü Ziya Kızıltan gibi isimlerin bilgi ve deneyim paylaşımında bulunması planlanıyor.

Otomobil pazarı büyüdü

Türkiye'de otomobil satışları ocak ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 3,59 artışla 26 bin 611 oldu. Otomotiv Distribütörleri Derneği'nden (ODD) yapılan açıklamaya göre, bu yılın ocak ayında otomobil ve hafif ticari araç pazarı 35 bin 76 olarak gerçekleşti. 35 bin 323 olan 2017 yılı ocak ayı otomobil ve hafif ticari araç pazar toplamına göre satışlar yüzde 0,7 azaldı. Otomobil ve hafif ticari araç pazarı, 10 yıllık ocak ayı ortalama satışlara göre yüzde 10,82 artış gösterdi.
Otomobil satışları bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 3,59 artışla 26 bin 611 oldu. Ocak 2017'de 25 bin 689 satış gerçekleşmişti. Ocak 2018'de hafif ticari araç pazarı geçen yılın aynı ayına göre yüzde 12,13 azalarak, 8 bin 465 olarak gerçekleşti. Geçen sene 9 bin 634 satış olmuştu.


DİP EKSPRES

Döviz bürolarının % 78'i kaçak


Değerli Maden Taş ve Döviz Piyasası Kurum ve Kuruluşlar Derneği (DEMAD) Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Erdal Tunçer, yaptığı açıklamada, Türkiye'de Hazine Müsteşarlığı'nca Türk Parası Kıymetini Koruma Hakkında 32 Sayılı Karar kapsamında kuruluşuna izin verilmiş 750 döviz bürosu olduğunu, bunların 80 tane de ek şubelerinin bulunduğunu söyledi.
Şu anda Türkiye genelinde Hazine'den izin alarak resmi şekilde faaliyet gösteren 830 döviz bürosu bulunduğunu dile getiren Tunçer, döviz bürolarının halkın, toplumun, turistlerin elindeki dövizleri alarak bankalara ya da bankaların dövizlerini de alarak halka kanalize ettiğini anlattı. Tunçer, bu büroların döviz değişimi yaptığı gibi altınları da istenilen para birimleri ile değiştirebildiğini kaydederek, altın işlemleri yapılabilmesi için İstanbul Altın Borsası'na üye olunması ve Hazine'den ek izin alınması gerektiğini aktardı.Tunçer, 'Döviz bürosunun yaptığı işlemleri yapan iş yerlerinin yüzde 78'i yasal değil. Bir bakıma her 5 döviz bürosundan 4'ü kaçak diyebiliriz.' dedi. Tunçer, dernek olarak kendilerinin bu yasal olmayan döviz bürolarını belediyelere, savcılıklara defalarca şikayet ettiğini kaydederek, ancak istedikleri sonucu bir türlü alamadıklarını bildirdi.