Eşimle ilk dansımızda ellerim şıpır şıpır terlemişti ve yerin dibine girmiştim. Çünkü benim ellerim çok terler özellikle heyecanlanınca ya da sıkılınca resmen elimden terler damlar. Kaç kere sınav  kağıdım yırtıldı bir bilseniz. Sınav stresinden sanki ellerimdeki her gözenekten musluk açılmış gibi olurdu. Ağabeylerim televizyon kumandasını ellememi istemezlerdi. Araba kullanmayı ilk öğrendiğimde direksiyon ellerinim arasından kayıyor diye pudra sürüp gitmiştim ehliyet sınavına. 


Beden ısımızı korumak ve zararlı (toksik) maddeleri atmak, ödemi atmak için terlememiz gerekli. Sinir sistemimizin başlattığı, ter bezlerinin meydana getirdiği, kontrol edemediğimiz faydalı bir aktivite terlemek. Ama ter bezleri bazı kişilerde avuç içlerinde ya da ayak tabanlarında daha yoğun bulunur. Böylece terleme her yerde eşit olmaz ve benim yaşadığıma benzer sorunlar yaşarsınız günlük hayatınızda. 


El ve ayakların aşırı terlemesi toplumda %1-2 civarında yani ben azınlıktayım! Genelde ilkokul çağında başlar aşırı terleme ve ömür boyu sürer. Böyle bir şikayetiniz varsa öncelikle bunun bir hastalıktan mı kaynaklandığı araştırılmalı. Obesite, diabet ve tiroid hastalarında aşırı terleme görülür. O yüzden endokrinolog tarafından muayene olmak gerekir. 


Aşırı terlemenin sebebi bir hastalık değil de bu sizin kişisel bedensel özelliğinizse; dermatologlarsize  bir çözüm yolu bulur. Pudra ve pudralı kremler kullanmak, iyontoforez denen yöntemle avuç içindeki ter bezlerini elektrikle yakmak, hatta göğüs cerrahisi Endoskopik Torasik Sempatektomi yöntemiyle göğüs kafesindeki sempatik siniri keserek terleme önlenir. 


Eğer sizin de avuç içleriniz ayak tabanlarınız aşırı terliyorsa, sosyal ve günlük hayatınızı etkiliyorsa hekime başvurun terlerden kurtulun.
Sağlıkla kalın