Eski Türk filmlerinin vazgeçilmez sahnesidir. Genç kadın aşkından zayıf düşmüş, solmuş, yemeden içmeden kesilmiştir. Kesik kesik öksürükleri vardır ve elindeki beyaz mendiline ağzından kan gelir. VEREM olmuştur. Filmin bundan sonrasında herkes bilir ki genç kadın daha da kilo verecek, göğüs sırt ağrıları olacak, ateşlenecek ve gece terlemeleri olacaktır. Ne yazık ki film kadının ölümüyle biter.

İyi ki bu siyah beyaz eski filmlerimiz var. Verem Hastalığının belirtileri nelerdir desem hemen bu genç kadının başına gelenleri sayarsınız. Eğer sizde de benzer şikayetler varsa, öksürüğünüz 2-3 haftadan uzun sürdüyse, yakınınızda verem tanısı konulan varsa mutlaka hekime başvurun.

Halk arasında "İnce Hastalık" denen Verem Hastalığına biz Tüberküloz demekteyiz. Hastalığa neden olan mikrop ilk kez Alman hekim Robert Koch tarafından bulunur. Koch Basili olarak da adlandırılan Mycobacterium Tuberculosis solunum yoluyla akciğerlere girip hastalığa neden olur. 
Tedavi edilmezse ölümcül olan verem Hastalığına karşı  ülkemizde halkı aydınlatmak ve bu hastalığa yakalananları sağlıklarına kavuşturmak için Verem Savaş Dernekleri kurulmuş; bu derneklerin çabalarıyla da yurt çapında verem savaş dispanserleri ve verem hastaneleri açılmıştır.

Yeni Yılın ilk günleri (1-7 Ocak) Veremle Savaş Eğitimi Haftası olarak kutlanmakta. Sağlık Bakanlığı "Hedefimiz Veremsiz bir Türkiye" sloganıyla broşürler dağıtıp konuya dikkat çekmekte.

Siz siz olun çocuğunuzun B.C.G. Aşısını atlamayın. Bulunduğunuz mekanları havalandırın, dengeli ve düzenli baslenmeye özen gösterin. Yakınınızda tüberküloz varsa 6 ay süreyle koruyucu ilaç kullanmayı ihmal etmeyin. Eğer siz verem hastasıysanız kalabalığa girdiğinizde mikrop saçmamak için maske takın, ortamı havalandırın, öksürürken ağzınızı kapatın, ilaçlarınızı düzenli kullanın. Verem tedavisinde kullanılan ilaçlar verem savaş dispanserlerinde ücretsiz verilmektedir.

Günümüzde dünyada yaklaşık 9 milyon insan her yıl verem hastalığına yakalanmakta. İnce Hastalık adı kulağınıza hoş gelmesin. Önleminizi alın.

2015'te sağlık dolu günleriniz olsun.

Sağlıkla kalın.