Küçükken burnum çok kanardı. Öyle burnunu karıştıran sümüklü bir çocuk da değildim oysa. Çok net hatırlıyorum 5-6 yaşlarımdaydım , burun tamponu neredeyse burnumdan girip gözümden çıkacakmış gibi gelirdi. Kulak Burun Boğaz uzmanı komşumuz Dr. Mustafa Şengör sağolsun tüm nazımı çekerdi.

Burnun orta bölümündeki kılcal damarın çatlaması sonucu tek taraflı burun kanaması meydana gelir. Buna ön burun kanaması da denmektedir. Bu tip burun kanaması çocuklarda ve gençlerde tekrarlayan ve genelde az miktarda kanamalardır. Bu alandaki kılcal damarlar ince ve yüzeyde olduklarından burun sümkürülmesi, çarpma gibi buruna alınan darbeler, üst solunum yolu enfeksiyonu da kanamalara neden olsa da sıklıkla burnun içinin kurcalanması kanamaya yol açar. Tabii hassas burunlarda ufak dokunuşlarda bile kanama görülür.

Orta ve ileri yaşta görülen burun kanamaları ise çoğunlukla arka burun kanamasıdır. Burnumuzun içinde arka üst bölgelerden gelen, kendiliğinden durmayan, ön burun kanamalarına göre daha şiddetli olan kanamalardır.  Ciddi olan bu tip kanamaların sebebi ise çoğunlukla yüksek tansiyon ve kan sulandırıcı ilaç kullanmaktır.

Sonuçta kuvvetli sümkürme, burun karıştırılması, burun eğrilikleri, burun-baş veya yüzdeki kırıklarda, yüksek tansiyonda, aspirin ve benzeri kan sulandırıcı kullananlarda  ve nadirde olsa tümör olanlarda burun kanar. Pıhtılaşma bozukluğu olan kişilerde, K vitamini eksikliğinde de kanamalar görülür.

Peki burnunuz kanıyorsa ne yapmalısınız? Heyecan ve panik yapmayın malum stres tansiyonu daha da arttırır ve kanama şiddetlenir. Yapmanız gereken başınızı hafifçe öne eğip burnun yumuşak kısmından kemiğe geçmeden (burun kanatlarına) baş ve işaret parmaklarınızla sıkıp 5 dakika durmak. Başı geriye eğerseniz kan genzinize gider ve bulantı kusmaya neden olur. Yatmak zorunda bile kalsanız başınızı yüksek tutmaya çalışın. Bir de burnunuza pamuk ve kağıt peçete gibi elinize ilk gelenleri sokuşturmayın. Beş dakika sonra kanama devam ediyorsa burnunuzu soğuk su ile yıkayın ve yine parmaklarınızla baskı uygulayın. Bu yöntemle burun kanamaları genellikle kontrol altına alınır. Ancak kanama durmuyorsa mutlaka kulak burun boğaz uzmanı hekime danışmalısınız. Hele hele hasta ileri yaşta ise solunum ve kalp sorunu varsa hastaneye götürmenizi öneririm.

Burun kanamalarını umarsamazlıktan gelmeyin.  Mutlaka kanama nedenini öğrenmek, altta yatan sorunu çözmek gerekir. Ben çocukluğumdan beri aspirin içmiyorum, nezle bile olsam burnumu temizlemeyip sadece siliyorum, çünkü halen daha hava kurusa, nezle olup da biraz zorlasam burnum kanıyor.
Sağlıkla kalın.