Altın fiyatlarının artması sonrası kuyumcuların talebi üzerine bastırılan 'yarım gram altın', hediyelik takının gözdesi oldu.
İzmir Kuyumcular Odası Başkanı Baransel, 'Fiyatı artsa da vatandaşlar düğün ve doğumlarda takı takmaktan vazgeçmiyor' derken, kuyumcu esnafı, 'İnşallah burada biter ve altın takılar daha da küçülmez' çıkışında bulundu.
1 çeyrek altının ortalama ağırlığı 1,75 gram ve 22 ayar.
Altın fiyatlarındaki yükseliş nedeniyle takı kültürünün zarar gördüğün bu nedenle kuyumcu esnafının iş hacminde gerileme yaşandığını belirtildi.

Gram altın devri

Geçmişte en ucuz takı olarak bilinen çeyrek altına, fiyatın 100 liranın üzerine çıkması sonrası talebin gerilediğini bunun üzerine esnafın talebiyle Darphane'nin 'yarı çeyrek altın' bastığını, artışın devam etmesiyle 'gram altın' devrinin başladığı anlattı. Kuyumcu esnafı, altın alışverişlerindeki taksit sınırlamasının kaldırılıp, taksit sayısının 4'ten 9'a çıkarılmasını böylece piyasanın rahatlayacağını ilere sürüyor.

Petrol Ofisi satılıyor

Avusturya merkezli enerji şirketi OMV, Türkiye'de sahip olduğu OMV Petrol Ofisi'nin hisselerinin tamamının satılması için süreci başlattığını açıkladı. OMV yaptığı yazılı açıklamada Türkiye'deki bağlı ortaklığı OMV Petrol Ofisi A.Ş.'nin hisselerinin yüzde 100'ünün satılması için sürece başlattığını duyurdu. Açıklamada, 'OMV hali hazırda potansiyel satışın desteklenmesi ve öngörülen sürecin yapılandırılması için danışmanlar seçiyor. Potansiyel bir satış, OMV'nin zorlu piyasa ortamında entegre portföyünün optimizasyonunun amaçlıyor' ifadelerine yer verildi.

Özçelik, Çetinmak ile büyüyecek

Alüminyum, PVC, ahşap ve demir işleme makineleri konusunda sektörde 36 yılı geride bırakan Özçelik Makine, Ege Bölge bayiliği için Çetinmak Makine San. Tic. Ltd. Şti. ile güçlerini birleştirme kararı aldı.
5 kıtaya yaptığı ihracatı, geniş ürün gamı ve müşteri memnuniyeti esasıyla hizmet veren Özçelik Makine, Bölge Bayiliği yapılanmasına ilk olarak Ege Bölgesi ile başladı. İzmir merkezli Çetinmak Makine ile yıllardır süregelen işbirliğine yeni bir kavram getiren Özçelik Makine, sektördeki gücü ve tecrübesini Çetinmak Makina ile birleştirerek geleceğe önemli bir yatırım yapıyor. Bu birleşmeyle bölgedeki ağırlığını artırmayı hedefleyen Özçelik Makine, Çetinmak firmasının tecrübesi sayesinde Özçelik kalitesi ile tüm Ege Bölgesi'ni geleceğin teknolojisiyle tanıştırmaya hazırlanıyor.

12 ay sofralarda olacak

Seferihisar Belediyesi, jeotermal enerjiyle mandalina ve defneyaprağı kurutmaya başladı. Dünyanın en kaliteli mandalinası olan Satsuma'nın yetiştiği Seferihisar'da, son yıllarda ürünün markalaşması, çeşitliliğinin arttırılması ve üreticinin daha çok kazanmasıyla ilgili yapılan çalışmalara bir yenisi daha eklendi. Belediyenin ortağı olduğu S.S. Seferihisar Doğanbey Tarımsal Kalkınma Kooperatifi, İzmir Jeotermal AŞ'den, Doğanbey'deki 3 serayı kiraladı. Sera içerisine kurulan izolasyonlu hatla, jeotermal kuyudan gelen termal su, kurutma makinesindeki havayı ısıtarak kurutma işlemi yapılmaya başlandı.
Bulunan çözüm ortağıyla birlikte yapılan çalışmalarla mandalina ve defne yaprağı kurutuldu. Üretimin hızlanmasıyla birlikte, özellikle mandalinanın takoz denilen ürünleri değerlendirilmiş olacak, mandalina bir kış meyvesi olmaktan çıkacak ve 12 ay boyunca kurusuyla raflardaki yerini alacak. Sekiz saat sürecek işlemle günde 1,5 ton mandalina kurutulabilecek.

Çifte tanıtım atağı

Zeytin ve Zeytinyağı Tanıtım Komitesi (ZZTK) Türk zeytin ve zeytinyağını tanıtmak ve ihracat pazarlarını genişletmek amacıyla Almanya'nın Nürnberg şehrinde düzenlenen Biofach Organik Ürünler Fuarı ve Türkmenistan'ın Aşkabat şehrinde düzenlenen Türk İhraç Ürünleri Fuarı'na katıldı. ZZTK Yönetim Kurulu Başkanı M. Kadri Gündeş, fuarda ZZTK standına gösterilen ilgiden memnun kaldıklarını söyledi. Almanya'nın sofralık zeytin ihracatında en büyük ihraç pazarları olduğunu anlatan Gündeş, Avrupa Birliği'nden kota alındığı takdirde zeytinyağı ihracatında da Almanya'nın güçlü bir pazar haline geleceğine inandıklarını ifade etti. Gündeş, 'Avrupa Birliği'nden ilk aşamada en azından AB'de yaşayan 5 milyonu aşkın Türk vatandaşımızın kendi ülkelerinin zeytinyağına erişebilecekleri miktarda kota istiyoruz. Bu konuda Ekonomi Bakanlığı'nın yürüttüğü çalışmaların kısa sürede sonuç vermesini umuyoruz' dedi.

41 milyon turisti ağırladık

Birleşmiş Milletler Dünya Turizm Örgütü'nün (UNWTO) derlediği bilgilere göre 2014 yılında dünya turizminden en fazla gelir sağlayan 10 ülke ile en fazla turist ağırlayan 10 ülke belli oldu. Buna göre, Türkiye geçen yıl ağırladığı 41 milyon turistle 'En Fazla Turist Ağırlayan Ülkeler' sıralamasında 6'ncı sırada yer aldı. Türkiye, 'En Fazla Turizm Geliri Sağlayan Ülkeler' sıralamasında ise 34 milyon dolarla, 11'inci oldu. Türkiye, Dünya turizm pazarında yüzde 3,7'lik, Avrupa pazarında ise yüzde 7,1'lik paya sahip. Ülkelere göre ziyaretçi başına turizm gelirinde 2014 yılında dünya ortalaması 1100 dolar iken Türkiye'ye gelen bir ziyaretçi ortalama 828 dolar bıraktı. ABD'de bir ziyaretçi ortalama 2371 dolar, Tayland'da 1551 dolar, İngiltere'de 1338 dolar ile dünya ortalamasının üstünde harcama yaptı.

Çimentaş'ın eğitime katkısı

Çimento ve hazır beton sektöründeki başarılı çalışmalarıyla öne çıkan Çimentaş, eğitime ve sosyal hayata yaptığı katkılarla da adından söz ettiriyor. Çimentaş Eğitim ve Sağlık Vakfı, Çimentaş Ortaokulu'nda eğitimlerine devam eden çocukların başarılarına katkı sağlamak amacıyla okulun eğitim koşullarının iyileştirilmesi konusunda bir proje gerçekleştirdi. ÇESVAK Yönetim Kurulu Üyesi ve Genel Sekreteri Ali İhsan Özgürman ve ÇESVAK Yönetim Kurulu Üyesi Ceyla Akgerman, 'Öğrencilerin daha iyi fiziksel ve sosyal imkânlar içerisinde eğitimlerini sürdürmeye devam edecekler' dediler.

Defterdarlıktan konut satışı

İzmir Defterdarlığı olarak, atıl durumda bulunan Hazineye ait taşınmazları hem ekonomiye kazandırmak hem de İzmir'in ekonomik yönden gelişimini arttırmaya yönelik katkı sağlamak amacıyla ilimizdeki taşınmazların satış ve kiralamaları devam ediyor. Defterdarlıkça belirli bir program dahilinde satışları yapılmak üzere öncelikle Hazineye ait taşınmazlardan imar planında konut, sanayi, turizm alanı vb. gibi amaçlara ayrılanlar tespit edilerek, bu taşınmazlar ihale yapılmak suretiyle satışa sunuluyor. Bu çerçevede, 22-23-24-25-26 Şubat 2016 tarihlerinde Torbalı İlçesi; Yazıbaşı Mahallesindeki 1/1000 Ölçekli Uygulama İmar Planında Toplu Konut Alanında kalan 80 adet mesken vasıflı ve hâlihazırda kullanılabilir konutun satışı, 26 Şubat 2016 tarihinde Bayındır İlçesi; Yakapınar Mahallesindeki 1/100000 ölçekli Çevre Düzeni Planı içerisinde Tarım Alanında kalan 2 adet taşınmazın kiralanmasına ilişkin ihaleleri yapılacak.
Defterdar Tamer Utkucu, 'Bunların dışında, bilindiği üzere, yapılan satışlarda satış bedelinin en az ¼'ü peşin olarak tahsil edildikten sonra geriye kalan kısımları 24 ay içerisinde 8 eşit taksitle ödeme imkânı getirilmiş olup bu taksitlere yıllık %9 oranında kanuni faiz uygulanacaktır' dedi.

Bütçesi 3 katına çıktı

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme İdaresi Başkanlığı (KOSGEB) 2015 yılında 351 milyon 708 bin lira olan bütçesinin, 2016 yılında yüzde 182 artışla 991 milyon 432 bin liraya yükseldiğini bildirdi.
Türkiye'nin 2023 hedeflerine ulaşılmasında KOSGEB'in katkısını arttırmayı hedeflediklerini belirten Işık, bu kapsamda destek süreçlerinin iyileştirilmesi, KOBİ'lerin desteklere ulaşırken yaşadıkları sıkıntıların azaltılması ve uygun desteklerin sunulması için çalıştıklarını söyledi.

400 bin çiftçiye müjde

Maliye Bakanı Naci Ağbal, geçimini topraktan sağlayan vatandaşların uzun süredir beklediği Hazineye ait tarım arazilerinin satışı konusundaki çalışmalarda son aşamaya gelindiğini belirterek, 'Söz konusu araziler için başvurusunu yapan 255 bin kişiye satışlar nisan ayında başlayacak' dedi.
6292 sayılı Orman Köylülerinin Kalkınmalarının Desteklenmesi ve Hazine Adına Orman Sınırları Dışına Çıkarılan Yerlerin Değerlendirilmesi ile Hazineye Ait Tarım Arazilerinin Satışı Hakkında Kanun, 2012 yılında yürürlüğe girmiş ve bu kanunla Hazineye ait tarım arazilerinin satışı konusu da düzenlenmişti.

Bugün yürürlüğe giriyor!

Memur, öğretmen, polis ve muhtarın yüzünü güldürecek ücret zamları 15 Şubat'ta (Bugün) yürürlüğe giriyor.
Oranlar kadro, derece ve unvanlara göre değişiyor Memur, öğretmen, polis ve muhtarın yüzünü güldürecek zamlar yürürlüğe giriyor. Toplu sözleşme sırasındaki derece artışından kaynaklanan zamlar, 15 Şubat'ta maaşa yansıyacak.
1 derece artışı kamu görevlilerinin mali haklarını hizmet sınıfı, kadro, unvan ve derecelerine göre farklı tutarlarda artıracak.
Örneğin, derece artışı nedeniyle öğretmenin maaşı aylık 35 lira, memur unvanlı personelin maaşı 6 lira yükselecek.
8'inci dereceden 7'nci dereceye yükselen "memur" unvanlı personelin maaşı 55 TL artacak. Mühendisin maaşında ise 13 TL fark olacak. Yürürlüğe giren yasayla halen 1.005 TL olan muhtar ödenekleri 1.300 liraya çıkarıldı. Böylece muhtar ödeneklerinde yüzde 29'luk (295 TL) artış oldu.

***

DİP EKSPRES

'Ege Rüyası'nda yarışacaklar

Shoexpo – İzmir Ayakkabı ve Çanta Fuarı, 7 – 10 Mart 2016 tarihlerinde İzmir Büyükşehir Belediyesi ev sahipliğinde İZFAŞ tarafından Türkiye'nin en büyük ve en modern fuar alanı Fuar İzmir'de 39. kez organize ediliyor. Bu yıl ilk kez Shoexpo Fuarı kapsamında 'Uluslararası Ayakkabı Tasarım Yarışması' düzenleniyor.
'Ege Rüyası' temasıyla gerçekleştirilen yarışmanın 20 finalisti belirlendi. Yarışma, sektörün genç yeteneklerini gün ışığına çıkacak. Türk modasına yeni isimler kazandıracak 'Uluslararası Ayakkabı Tasarım Yarışması'na yurtdışından Azerbaycan, İran, Karadağ ve yurtiçinden başta İzmir olmak üzere İstanbul, Ankara ve Konya'dan 64 tasarımcı toplam 138 tasarımı ile katıldı.