23-24 Ocak 2014 tarihlerinde Dokuz Eylül Üniversitesi'nde Avrupa Üniversiteler Birliği (EUA) Doktora Eğitimi Çalıştayı'na ev sahipliği yaptık. Doktora eğitimi almanın getirdikleri, araştırma sonuçları, yapılanma ve etik ilkeler, araştırma yetenekleri ele alındı. Doktora eğitiminin eksiklikleri, geliştirilmesi gereken yönler tartışıldı. 

Açılışta DEÜ Rektörü Mehmet Füzün "Bilim barış olmayan ortamda yapılamaz" diyerek dünya barışına dikkat çeken müthiş bir konuşma yaptı. Gerçekten bilim için, sağlık için, sanat için önce barış gerek. Atatürk'ün en sevdiğim sözüdür "Yurtta sulh cihanda sulh."

Panellerde ve küçük oturumlarda en çok duyulan kelime İNOVASYON oldu. Son paneldeki tartışma ve kapanıştan kısa kısa notlar:

DEÜ Rektör Yardımcısı Murat Özgören: "Üniversitede dışarıdakiler (sanayi vb.) ve içeridekiler (akademi) diye kavramlar yerine hepsine INOVASYON basligiyla sahip çıkmalıyiz. Bu amaçla ornegin Biyomedikal Sanayi Doktora Programini baslattik. Ayrica, disiplinler ve hatta ülkeler arası geçişler sağlanmalı. Avrupa Birliğinde yarışmacı olabilmek için coğrafi ve tematik SINIRLAR KALDIRILMALI! Biz DEÜ ve DEPARK olarak Türkiye’nin uluslararası kapısı olmaya, Avrupa’ya arayüz olmaya hazırız.’’

EUA (Avrupa Üniversiteler Birliği) Başkanı Maria Helene Nazare : "Endüstriye daha çok ilgi gösterilmeli. Hatta endüstriden ve sanayiden üniversitede eğitim verecek kişiler olmalı. Üniversitelere gelip ders versinler ki öğrenelim deneyimlerini."

Avrupa Sistemindeki Biyomedikal ve Sağlık Bilimleri Doktora Eğitimi Organizasyonu'ndan (ORPHEUS) Zdravko Lackovic:  "Alanınızdaki sorunlarınız nedir diye doktora öğrencilerine sormak lazım. Bilmediklerimizi öğrenmeliyiz!"

Danimarka Aarhus Üniversitesi'nden Gitte Wichmann-Hansen: "Öğrencilerimizi daha iyi hazırlayabiliriz geleceğe. Bunun için de temel olarak araştırma yapmayı öğretmeliyiz. Böylece eğitimin ve öğretmenin çerçevesi de değişir."

Fransa Marsilya Üniversitesi'nden Pierre Batteau: "Kaliteli eğitim için kaynaklar da önemli. İşletmeciler iyi bilir ki anapara lazım ve bu paraları sağlayacak yeterli proje yok. Kaynak sağlayacak daha çok proje üretilmeli."

Zagrep Üniversitesi'nden EUA-CDE komitesi başkanı Melita Kovacevic:
"EUA doktora eğitimine çok önem vermekte. Dolu dolu bir çalıştay geçirdik. Yenilikleri, gelişmeleri web sitemizden takip edebilirsiniz. Ayrıca misafirperverliğiniz için teşekkür ederim."

Burada doktora eğitiminin olumlu yanları, sorunlu yönleri ve geliştirilmesi gereken noktalar haricinde bana göre en önemlisi ülkemizi İzmir'imizi ve değerlerimizi tanıtma fırsatı bulduk. Örneğin Olgunlaşma Enstitüsü tarafından yapılan el yapımı ürünler, ebru sanatının yapımının sergilenmesi çok ilgi çekiciydi. Adil Bey'in gevrekten İzmir'in tulumuna, zeytinyağlı yemeklerinden baklavaya, İzmir otlarından Türk kahvesine kadar Ege mutfağı ağırlıklı ikramları lezzet şölenine döndü. Finalde DEÜ öğretim görevlilerinden oluşan halk oyunları ekibinin Harmandalısı ise harikaydı. Kısacası hem bilimsel hem sosyal bir çalıştayı geride bıraktık.

Sağlıkla kalın.