Düne kadar İzmir firması olarak tanımladığımız BMC, Sakarya'da hayata geçireceği 1 milyar 300 milyon liralık yatırımla 4 bin kişiye doğrudan istihdam sağlayacak.
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, savunma sanayi araçları başta olmak üzere kamyon, otobüs ve motor üretimi gerçekleştirmek üzere Sakarya'daki yaklaşık 222 hektarlık alanın, BMC Otomotiv Sanayi ve Ticaret AŞ adına münferit yatırım yeri olarak tahsis edildiğini belirterek, 'Münferit yatırım yeri olarak tahsis edilen alanda, 1 milyar 300 milyon liralık bir yatırım ve bu yatırımlar sayesinde 4 bin kişilik doğrudan istihdam sağlanması öngörülüyor' dedi.

İzmir'e bakış açısı...

Sakarya'nın Karasu ilçesindeki yaklaşık 222 hektarlık alan, Bakanlar Kurulu kararıyla BMC Otomotiv Sanayi ve Ticaret AŞ adına münferit yatırım yeri olarak tahsis edilmesi, herhalde AKP Hükümetinin İzmir'e hangi gözle baktığının en önemli göstergesi oluyor. Münferit yatırım yeri olarak tahsis edilen alanda, 1 milyar 300 milyon liralık bir yatırım ve bu yatırımlar sayesinde 4 bin kişilik doğrudan istihdam sağlanması öngörülüyor.
Bu arada merak ettiğim nokta, acaba AKP Hükümeti yatırım için ne kadar karşılıksız maddi destek de sağlıyor Katarlılara...

Bir araya geldiler

Taşıt Araçları Yan Sanayicileri Derneği yönetimi ve Ekonomi Bakanı Mustafa Elitaş 20 Şubat 2016 Cumartesi günü Türkiye İhracatçılar Meclisi'nde bir araya geldi. Otomotiv tedarik sanayinin desteklenmesi yönündeki çalışmaları nedeniyle TAYSAD'ı tebrik eden Ekonomi Bakanı Elitaş, 'Türkiye'yi otomotiv tedarik sanayi üssü haline getirmeliyiz' dedi.

Emisyon skandalı Mercedes'e sıçradı

Alman basınında yer alan haberlere göre, bazı modollerde nitrik oksit emisyonlarının büyük ölçüde resmi rakamları aştığı öne sürülerek, ABD'de Mercedes-Benz firmasına karşı manipülasyon şüphesiyle dava açıldı. İllionis'de açılan davada 14 modelin isminin yer aldığı belirtilirken, Blu-Tech-Dizel teknolojisinin dünyanın en temiz dizel teknolojisi olduğu ifadesinin yanıltıcı ve yanlış olduğu iddia ediliyor. Sözkonusu araçlardaki değerlerin ABD'de müsaade edilen değerlerin 19 katı olduğu, eksi 10 derece sıcaklıkta ise bu değerlerin 65 katına çıktığı belirtiliyor.

Erdemir'e Alman ortak

Türkiye'nin önde gelen yassı çelik üreticisi Erdemir Grubu, Alman Linde Grup ile ortaklık için niyet mektubu imzaladı. Bu ortaklığın önemine değinen Erdemir Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Ali Pandır, 'İsdemir'in demir-çelik üretimi için temel girdilerinden olan endüstriyel gazlara ihtiyacı hızla artıyor. Gelişmiş ülkelerdeki demir çelik şirketlerinde yardımcı tesislerin, konusunda uzman şirketler tarafından işletilmesi geniş uygulama alanı olan bir iş modelidir' dedi. Linde Grup CEO'su Wolfgang Büchele bu ortaklıkla müşterilerine katma değer yarattıklarını söyledi.

1 günde şirket kurulacak

Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkçi, şirket kurma maliyetini azaltmak istediklerini ifade ederek, '7-8 gün süren şirket kurma işlemlerini 1 veya 2 güne düşürmeyi hedefliyoruz' dedi.
Çatışmalar, Suriye sınırındaki sıkıntılar ve dolardaki yükseliş trendi Türkiye'de tüketicinin güvenini olumsuz etkiliyor.
Merkez Bankası ve Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre tüketici güveni şubatta ocak ayına göre yüzde 7 düşerek sert geriledi.

10 bin kişi işsiz kalacak

TESK Genel Başkanı Palandöken 'Turizm sektörü için açıklanacak acil tedbir paketine deri ve kuyumculuk sektörü de dâhil edilerek esnafın eli rahatlatılmalı. Deri sektöründe üretim yüzde 80 düştü. Bugün 3 bin kişi işsiz kaldı. Eğer kriz böyle devam ederse yılsonuna kadar 10 bin kişi işsiz kalacak' dedi.
Rusya Dışişleri Bakanlığı, Türk şirketlerin Kazan'daki Uluslararası Ekonomi Zirvesi'ne katılmasına karşı olmadıklarını, bunu yalnızca memnuniyetle karşılayacaklarını açıkladı.

Turkcell'in kârı 2 milyar lirayı geçti

Turkcell'in 2015 sonu net kârı, önceki yıla göre yüzde 11 artışla 2.07 milyar lira oldu. KAP'a yapılan açıklamaya göre şirketin satışları ise yüzde 6 artışla 12.8 milyar lira oldu. IMF İcra Direktörleri Kurulu Christine Lagarde'ı 2. kez başkan olarak seçtiğini açıkladı. Uluslararası Para Fonu Başkanlığı için Lagard tek adaydı.

İvme kazandıracak

İzmir Mobilyacılar Odası Başkanı Tevfik Özdemir, Ege Mobilya Kağıt ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği'nce hazırlanan DESIGNİZMİR Projesi'nin mobilya sektörüne büyük bir ivme kazandıracağını, DESIGNİZMİR projesinin her zaman destekçisi olacaklarını ifade etti.

İranlı turistlere Çeşme alternatifi

Çeşme Boyalık Beach Otel'in yeni hedefi, uygulanan uluslararası ekonomik ambargoların kaldırılmasıyla birlikte yüzünü batıya dönen İran oldu. Bu yıl 9.'su düzenlenen Tehran International Tourism Exhibition – Tahran Uluslararası Turizm Fuarı'na tam kadro katılan Boyalık Beach Otel'in yöneticileri, Türk turizminin sunduğu birbirinden güzel fırsatları başta İranlılar olmak üzere Asyalılara anlatma imkanı buldu. Boyalık Beach Çeşme Otel Genel Müdürü Orhan Belge, İranlılardan çok büyük ilgi gördüklerini söyledi.

100 lira eksik yatırılacak

Asgari ücret artışının işverene maliyetini azaltmak için brüt 2 bin 550 lira ve altı maaş alan işçileri kapsayan destek, martta başlayacak. Marttan itibaren 100 lira eksik primli beyanname verilecek. Asgari ücrete yapılan yüzde 30 oranındaki artışın işverene maliyetini azaltmak amacıyla sağlanan 100 liralık devlet desteğinden işverenlerin yanı sıra gündelikçi, bakıcı, kapıcı, bahçıvan çalıştıranlar da yararlanacak. Bu arada; 'Ev hizmetlerinde çalışma' temizlik, ütü, yemek yapma, çamaşır, bulaşık yıkamadan ibaret değil. Bahçe işleri; çocuk, yaşlı ve hasta bakımı işleri de 'ev hizmetlerinde çalışma' olarak tanımlanıyor. Dolayısıyla bahçıvan, çocuk bakıcısı, yaşlı ya da hasta bakıcısı çalıştıranlar da aylık 100 liralık devlet desteğinden yararlanabilecekler.

Kıdem tazminatı tartışmaları alevlendi

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından açıklanan verilere göre Türkiye'de çalışanların yüzde 86'sı kıdem tazminatı alamazken, son günlerde kıdem tazminatı konusunda gerek bakanlık gerekse sendikalar tarafından yapılan açıklamalar gündeme damga vurdu. Bakanlık kıdem tazminatı ile ilgili gerek işvereni gerekse işçiyi mağdur etmeyecek bir çözüm üzerinde çalışıldığını açıklarken, sendikalar ise kıdem tazminatı için kurulması düşünülen fonun amacı dışında kullanılması ile ortaya çıkabilecek mağduriyetlere dikkat çekiyor.

Vergi Haftası başlıyor

En önemli gelir kaynağımız vergilerin öneminin vurgulanması, toplumun tüm kesimlerine anlatılması ve mükellef odaklı hizmet anlayışımızın bir kez daha tanıtılması amacıyla bu yıl 22 Şubat 2016 – 28 Şubat 2016 tarihleri arasında 'Vergi Haftası' 27'nci kez kutlanacak. İzmir Vergi Dairesi Başkanlığı tarafından hafta içinde çeşitli etkinlikler düzenlenerek, vatandaş bilgilendirilecek.

Eski başkana plaket

Kemalpaşa Sanayici ve İş Adamları Derneği'nin (KESİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Zeki Yöndem, terörün ülkenin birlik ve beraberliğini bozamayacağını belirterek, ülke olarak bu günlerinden üstesinden geleceklerini söyledi.
İçkale Bilişim Dağıtım İletişim ve Telekominükasyon A.Ş. sponsorluğunda gerçekleşen toplantıda İş Kadını Senem Kılıç ise sosyal sorumluluk projeleri ile ilgili sanayicilere kısa bir sunum yaptı.
Toplantıda Geçmiş Dönem Başkanı Aytekin Öztaş'a da katkılarından ötürü Başkan Zeki Yöndem tarafından teşekkür plaketi verildi.

Edremit-Köln karşılıklı seferleri başlıyor

Borajet, hızla büyüyen uçuş ağına bir yenisini daha ekledi; 6 Haziran itibariyle Edremit-Köln karşılıklı seferlerini başlatıyor.
Yapılan açıklalada; 'Her Cuma ve Pazartesi gerçekleştirilecek uçuşlardan yararlanmak için Borajet'in Comfort Class veya Business Class koltuklarında yerinizi ayırtın!
FlyBorajet kart sahibi olarak yeni uçuşlarımızdan extra uçuş mili kazanmak, Borajet Magazine'i okumak, uçuşlarımızla ilgili ayrıntılı bilgi almak ve bilet satın almak için www.borajet.com.tr adresinden, 0850 222 26 72 no'lu numaradan ve yetkili satış acentelerinden iletişime geçebilirsiniz.' denildi.

***

DİP EKSPRES

Yastık altından 34,2 ton altın çıktı

İstanbul Altın Rafinerisi (İAR) Yönetim Kurulu Başkanı Özcan Halaç, son 3 yılda yastık altından 34,2 ton altın çıktığını bildirdi.
Halaç yaptığı açıklamada, altın toplama projesi çerçevesinde 2013 yılında 6 banka ile 10,8 ton, 2014'de 9 banka ile 13,6 ton ve 2015 yılı içinde ise 11 banka ile çalışarak 9,8 ton olmak üzere toplam 34,2 ton altının, yastık altından çıkarılıp ekonomiye kazandırılmasına aracılık ettiklerini kaydetti. Son yıllarda sisteme dahil olan banka sayısında artış olmasına rağmen toplanan altın miktarında bir azalmanın söz konusu olduğunu ifade eden Halaç, bu projenin sahibi olarak karlılık bir yana zarar etmeyi göze alarak yastık altından çıkartılan altın miktarının artması için ellerinden geleni yaptıklarını söyledi. Halaç, altın hesaplara verilen faiz oranları ve kar payı oranlarının artmasının, halkın altın bankacılığına olan ilgisini de arttıracağını belirtti.