Duymuşsunuzdur belki 'Kleptomani' diye bir laf. Yunanca'da çalma deliliği anlamına geldiğinden, ilk 1838'de bu terim kullanılır. İhtiyaç sahibi olup da çalmak değil bu! İhtiyacı olmadan kendi kullanacağından değil, ya da alıp satsın da parasal değeri olduğundan da değil. Tamamen dürtüsel bir bozukluk. Hani şu kibritle oynayıp da yangın çıkartmayı sevenler var ya dürtülerini bastıramayanlar aynı onlar gibi. İçinden bir ses 'al, çal' diyor.

En çok mağaza hırsızlığında görülür. Alabilecek parası varken çantasına neler neler attıklarını tahmin bile edemezsiniz. Çünkü amaç ihtiyacını gidermek değil dürtüsünü gidermek. Aldıklarını hediye eder, saklar veya çöpe atarlar. İnşaat malzemesi satan mağazalardan çaktırmadan tek bir seramik parçası çalanlar bile var!

Toplumda çok sık görülen bir durum mu bilinmiyor. Çünkü ya davalık olunuyor ya sümen altı ediliyor.

Kleptomani sadece erişkinlerde olmaz. Çünkü çocukluk ve ergenlik döneminde başlar. Çocuklarda dürtüleri kontrol etmek zaten biraz daha zor. 'Benim çocuğum yapmaz' demeyin. Mutlaka okuldan geldiğinde çantasını kontrol edin. Yanlışlıkla alınan bir kalemin bile doğru olmadığını anlatın. Çocuğunuzun yanında kaç para var kontrol edin. Çok paralanmışsa burada haksız kazanç var demektir!!! Eğer bir eşyası veya parası çalınmışsa bu durumu çocuğunuza 'çalmış bir hırsız' diye anlatmaktansa 'habersiz ve izinsiz almış birisi' diye anlatmak gerekir. Çünkü çocuklara doğruyu her zaman doğruyu öğretmeliyiz. Bu tip bir olayla karşılaşırsanız gecikmeden sınıf öğretmeni ve okul idaresiyle paylaşın ki çözüm bulunsun.

Benzer bir olayı yanınızda çalışan kişiyle de yaşayabilirsiniz. Tabii burada hırsızlık mı yoksa hastalık mı ayırt etmeniz zor. Her iki durumun da özrü yok!

Enteresan bir bilgi de kadınların daha çok kleptoman olduğu. Yapılan araştırmalar da %80'ler civarında kadınları gösteriyor. Bunun en önemli nedeni erkek cezaevine giderken kadın psikiyatrik tanı alıp tedaviye alınıyor. Erkeklerde dürtü bozukluğu varsa bunu dışarıya şiddete başvurarak öfke nöbetleriyle gösterirken, kadınların dürtülerini kontrol edemediklerinde çalmaları söz konusu oluyor.

Çocukken başlayıp 20'li yaşlarda sıklaşan bir hastalık bu, ama işin ilginci 60 yaş üstü yaşlılarda da görülmesi. Sohbet ederken cebine hooop birşey atan yaşlı bir teyze görürseniz kleptoman olabileceğini düşünebilirsiniz. Genelde ailenin isteğiyle ya da yakalandığı için tedavi görürler. Kendi istekleriyle 'ben şu mereti bırakayım' diyen olmaz. Tedavi de davranış terapisini içerir ve ne yazık ki çok iyi sonuçlar alınamamaktadır. Keşke bir hapı ya da şurubu olsa! 

Sağlıkla kalın.   

Kleptomani, kişisel kullanım ya da parasal değeri için gereksinme duyulmayan nesneleri çalmaya yönelik dürtülere karşı koyamama olarak tanımlanan bir dürtü denetim bozukluğudur.