Uzmanlara göre, 2017 yılı Aralık ve yıllık enflasyon gerçekleşmeleri, enflasyonun bu yıl ve önümüzdeki dönemde de ekonomide ciddi bir sorun olmaya devam edeceğini gösteriyor!
Yüzde 11,92'ye ulaşan yıllık enflasyondan daha fazla, üretici fiyatlarındaki yüksek düzeyli gerçekleşme ve çekirdek enflasyondaki son dönemin en yüksek artışı, sorunun çok ciddi olduğunu işaret ediyor. 2017 enflasyon verilerindeki gerçekleşme sonuçlarını, 2016 ile karşılaştırdığımızda, durumun ciddi ölçüde daha da kötüleştiği görülüyor. 2017 yılında Yurtiçi Üretici Fiyatları (Yİ-ÜFE) yüzde 15,47arttı. (İmalat sanayinde yüzde 16,64) Tüketici Fiyatları artışı (TÜFE) yüzde 11,92 oldu. Geçen yıl, Yİ-ÜFE artışı yüzde 9,94, TÜFE artışı yüzde 8,53 idi. Üzücü olan, ekonomi yönetimi enflasyonu öngöremiyor ve sürekli olarak enflasyon için bir suçlu ilan ediliyor.
 
Hayırlısı olsun!

Belki ucundan da olsa, duymuşsunuzdur, Savunma Sanayi ile ilgili tüm kurumlar, kaynaklar ve işletmeler; Meclis ve Sayıştay denetiminin dışına çıkartılarak Cumhurbaşkanının yetkisine verildi!
696 sayılı KHK ile Savunma Sanayii Müsteşarlığı (SSM), savunma şirketleri, TSK'ya bağlı askeri vakıfların kaynakları, Roketsan, Aselsan, Havelsan gibi savunma sanayii şirketleri, Savunma Sanayii İcra Komitesi Başkanlığı Cumhurbaşkanına geçti.  SSF kaynaklarının nasıl ve nerede kullanılacağı, savunma ihalelerinin, alımlarının şeffaflığı vs. tamamıyla Cumhurbaşkanının inisiyatifine terk ediliyor!
Kaynak yaratmak, büyük projelere finansman sağlamakla yükümlü kılınan TVF'ye hazineden kaynak aktarılması ve hazine güvencesine zemin yaratılması da büyük projeler, Kanal İstanbul vb. ihaleler için kullanılacak TVF kaynaklarına, ihaleyi kazanacak müteahhitlere doğrudan Hazine garantisi verilmesinin de yolu açılmış oluyor.
Biz de 'hayırlısı olsun' diyoruz, her zaman olduğu gibi...

Risklerin arttığı kritik bir dönem

Dünyanın lider sigorta brokerliği ve risk yönetimi şirketi Marsh'ın da çatısı altında olduğu Marsh&McLennan Şirketleri'nin katkılarıyla hazırlanan 2018 Yılı Küresel Riskler Raporu açıklandı.
2018 Küresel Riskler Raporu'na (The Global Risks Report 2018) göre, 2018'de risklerin organik ve birbiriyle bağlantılı doğası; toplumların, ekonomilerin ve uluslararası ilişkilerin temel oluşturduğu sistemi tehdit ediyor. Rapora göre pozitif ekonomik görünümün liderlere; toplumları, ekonomileri, uluslararası ilişkileri ve çevreyi etkileyen sistemik zaaflarının üstesinden gelme fırsatı tanıyor. Çevreyle ilişkili riskler, geçen yıl olduğu gibi bu yıl da Küresel Risk Algı Anketi'nde öne çıkıyor; bu yıl yaşanacak risk eğilimleri hakkında sorduğumuz sorulara aldığımız yanıtların %59'u artan risklere işaret ediyor.

Sanayi keneviri forumu

İstanbul Aydın Üniversitesi'nde, 19 ilde yetiştirilmesi için 'kontrollü serbestlik' çıkarılan sanayi keneviri hakkında geniş katılımlı bir forum düzenledi. Uzun yıllardır yasaklı olan ve 2016 yılında 19 ilde yetiştirilmesi kontrollü olarak serbest bırakılan sanayi keneviri bitkisi, düzenlenen bu forumda ele alındı. Forumun, kağıttan oksijene, ip ve urgandan biyopolimer maddelere kadar birçok alanda büyük faydalar sağlayan sanayi kenevirinin doğru tanınmasına büyük katkı sağlaması bekleniyor.

Elden ele yayılan bir yardımlaşma öyküsü!
 
Nako İplikleri'nin katkılarıyla yürütülen #EldenEleÖrgü projesi kapsamında, 1.200'den fazla gönüllü, 600 parça kışlık ürünü ihtiyaç sahibi çocuklar için ördü. 7 şehirde gerçekleştirilen projenin bir sonraki durağı Kayseri olacak. Sosyal sorumluluk projesi kapsamında her ay bir şehir ziyaret ediliyor ve gönüllüler; ihtiyaç sahibi çocuklar için atkı, bere, patik ve yelek örüyor.
Bir günde bitmeyen örgülere, bir sonraki şehirde başka bir örgüsever tarafından devam edilirken, biten örgüler ihtiyaç sahiplerine ulaştırılmak üzere paketleniyor. Bunun yanı sıra, gönüllüler ihtiyaç sahiplerine göndermek üzere kendi hazırladıkları örgülerle de projeye destek olabiliyor.


DİP EKSPRES

İki ayda bir açıklama yapıyorlar


Taşıt Araçları Yan Sanayicileri Derneği (TAYSAD) Yönetim Kurulu Başkanı, 24 Ocak 2018 Çarşamba günü Zincirlikuyu Avantgarde Hotel'de düzenlenecek basın sohbet toplantısında, Lojistik sürelerini etkileyen sınır kapılarındaki bürokratik işlemler, Avrupa ana sanayinin, Türk tedarikçiyi AB sınırları içerisinde üretime davet etmesi,  Otomotiv sektörü yıllık değerlendirmesi, CES 2018 fuarından gözlemleri ve otomotiv sektöründeki yenilikler ile KOSGEB tanımının yenilenmesi ve KOSGEB desteklerinin değerlendirilmesi konularında açıklamalar, TAYSAD Başkanı Alper Kanca tarafından yapılacak.