Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Çin Devlet Başkanı Şi Cinping nezaretinde iki ülke arasında enerji, nükleer güvenlik ve bitki sağlığı gereklilikleri alanlarında 3 ayrı anlaşma imzalandı.
G20 Devlet ve Hükümet Başkanları Zirvesi'ne katılmak için Çin'in Hangcou kentine gelen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Çin Halk Cumhuriyeti Devlet Başkanı Şi Cinping, baş başa görüşmelerinin ardından heyetlerarası görüşmelere başkanlık etti.
Erdoğan şunları kaydetti:
'Çin G20 dönem başkanlığının, önem atfettiğimiz kadın, kapsayıcılık, ticaret ve yatırım ile inovasyon konularına vurgu yapmasından memnuniyet duyuyoruz.
Bu arada mülteciler ve terörizmle mücadele gibi uzun vadeli meselelerin de G20 gündeminde kalması gerektiğini düşünürken, Türkiye-Çin Halk Cumhuriyeti arasında gelişmekte olan ilişkilerin artarak devamı temennimizi, gündemimizde bugün işleme noktasındaki hassasiyetimizi de ifade etmek istiyorum.'

Törene katıldı

Şi Cinping, iki ülke ilişkilerinin geleceğinden umutlu olduğunu ifade etti.
Xi-hu Devlet Konukevi'nde gerçekleşen görüşmelerin ardından iki cumhurbaşkanı, Türkiye ile Çin arasında yapılan enerji, nükleer güvenlik ve bitki sağlığı gereklilikleri alanlarında yapılan 3 ayrı anlaşmanın imza törenine katıldı.
Türkiye ile Çin arasında imzalanan anlaşmalar şunlar:
Türkiye'den Çin'e ihraç edilen Antep fıstığı için bitki sağlığı gereklilikleri protokolüne Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek ile Çin Kalite, Kontrol, Denetim ve Karantina İdaresi Bakanı Zhi Shuping imza attı.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ile Çin Enerji İdaresi arasında Yenilenebilir Enerji ve Kömür Alanında İşbirliği Anlaşmasını, Türkiye adına Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, Çin adına Ulusal Enerji İdaresi Başkanı Nur Bekri imzaladı.
Türkiye Atom Enerjisi Kurumu Başkanlığı (TAEK) ile Çin Nükleer Güvenlik İdaresi (NNSA) arasında, Nükleer Güvenlik Alanında İşbirliği Hakkında Düzenlemeye Türkiye adına Berat Albayrak, Çin adına Dışişleri Bakanı Wang Yi imza attı.
Erdoğan Ban Ki-mun'la görüştü.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, daha sonra Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Ban Ki-mun'la bir araya geldi.

TZOB'un talebi karşılandı...

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, ayçiçeğinde referans fiyat uygulamasında TZOB'un talebinin karşılandığını bildirerek, 'talebimiz üzerine ayçiçeğinde referans fiyatın 640 dolardan 750 dolara çıkarılmasını, ayrıca ayçiçeği yağında gümrük vergisi oranının yüzde 50'den yüzde 67,5'e yükseltilmesini memnuniyetle karşılıyoruz' dedi.
Bayraktar, yaptığı açıklamada, bahar aylarında ekimi yapılan ayçiçeğinde, hasadın Akdeniz Bölgesinde Ağustos ayında tamamlandığını, en fazla üretimin yapıldığı Marmara Bölgesinde ise devam ettiğini belirtti.
Hasat zamanında çiftçinin elinde mal varken, referans fiyatın yüksek tutulması, malın yok pahasına elden çıkarılmaması için bir gereklilikti, bu da yerine getirildi.

Kime yarayacak?

Menemen Ticaret Odası Meclis Başkanı ve Menemen Serbest Bölge Yönetim Kurulu Üyesi Ali Azgın, İstanbul ile İzmir'in arasının iki buçuk saate inmesinin en çok Menemen ve Manisa'ya yarayacağını söyledi. Menemen'in tüm limanlara ve İzmir'e çok yakın olduğunu belirten Ali Azgın Menemen Serbest Bölgesi'nde şu an 500 milyon dolar olan üretimini gelecek yıl 3 katına çıkaracağını ve birkaç yılda ülkemizin ilk üç serbest bölgesinden biri olacağını belirterek, 'Menemen ilçesinin önü çok açık' dedi.

Tercih ediliyor

1998 yılında Deri Bölgesi'nin Menemen Serbest Deri bölgesi 2011 yılında ise tüm sektörlere açık serbest deri bölgesi olduğunu ve kapanan deri fabrikalarının yerine rüzgâr güllerinden gıdaya, gıdadan asansöre kadar pek çok firmanın buraya yatırım yaptığını belirten Ali Azgın 'Şu an kapalı fabrikamız yok! Devir işlemleri bitti. Yıllık üretimimiz 500 milyon dolar. Bu rakamı gelecek yıl 1 buçuk milyar dolara çıkarmak istiyoruz.
İstanbul da şu an 1 metrekare yer almak imkânsız.
Yakında aynı durum İzmir için de söz konusu olacak.
İstanbullular İzmir'den sürekli yer alıyor ve alma arayışı içindeler.
'Bugün bir liralık araziyi 3 liraya satıyoruz!' diye sevinmeyelim yarın burayı 20 liraya geri alamayız' dedi.

Akhisar dünya vitrininde

Akhisar Ticaret Borsası, Türk gıda sektörünün uluslararası buluşma noktası olan 24. WorldFood İstanbul Fuarı'na çıkarma yaptı.
Zeytin ve zeytinyağında 'referans' haline geldiklerini söyleyen Akhisar Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Alper Alhat, 'Yeşil zeytinde Türkiye'nin yüzde 70'ini, siyah zeytinde ise yüzde 35'ini Akhisar'da üretiyoruz. Birçok marka Akhisar'da tesisleşmeye başladı. Organize sanayide doluluk oranımız yüzde 100'e ulaştı. Akhisar artık resmen zeytinin başkenti' dedi.

Tağşişe ağır ceza!

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakan Yardımcısı Mehmet Daniş, Akhisar'ın zeytin ve zeytinyağında farklılığı yakaladığını, kalite ve rekabette önde gelen bir markaya dönüştüğünü belirterek, 'Biz her zaman Akhisar'ın yanındayız' dedi.
Sofralık zeytine destekleme verilmesi konusu üzerinde çalışmaların sürdüğüne dikkat çeken Daniş, tağşişe yönelik aralarında ağır cezaların da bulunduğu yaptırımları içeren tasarının da kısa zamanda Meclis'in önüne geleceğini söyledi.

Sütte çözümün yolu

2. Ege Tarım ve Hayvancılık Teknolojileri Fuarı'na katılan Uşak Merkez Süt Üreticileri Birliği Başkanı Uğur Aydoğan süt sektöründeki sorunun ortadan kalkması için basit bir öneride bulundu:
Türkiye'de yeteri kadar süt tüketimi olmadığı için süt üreticisinin büyük sıkıntı yaşadığını belirten Aydoğan, 79 milyonu, her gün bir bardak süt içmeye davet etti.
Süt üretiminin 10 yılda yüzde 100 arttığını belirten Aydoğan, 'Buna karşın tüketim azaldı. Türkiye'deki 79 milyon insan her gün bir bardak süt içse bu sorun ortadan kalkar' dedi.
Aydoğan, 'Şu anda üreticinin eline geçen fiyat 95 kuruş. Sudan da bir bardak çaydan da daha ucuz. Sütün protein değeri de yüksek. Bir bardak süt ile ülkenin süt sorunu kalmayacak. Süt tüketmiyorsa yoğurt ayran tüketsin. 10 yılda süt üretimi yüzde 100 arttı ama tüketimde artış yok. Halkımız tüketmeyince sorun çözülmüyor' dedi.

Süt ırkını et ırkına çeviriyorlar

Süt tüketimin az olması nedeniyle Uşak'taki süt ırkını et ırkına çevirdiklerini belirten Aydoğan, 'Uşak'ta iki yıldır devam ettiğimiz süt ırklarını et ırkına çevirmek için bir projemiz var.
Süt üretimi fazla olduğu için et ırkına döndük.
Çünkü kırmızı et açığının da bir şekilde kapatılması gerekiyor.
Süt ırklarına simental etçi ırkların aşısını yaparak dönüştürüyoruz. Yüksek süt değil kombine ırklara yöneldik. Pilot olarak bu uygulamayı Uşak'ta 2 yıldır gerçekleştiriyoruz' dedi.

Otomotiv ihracatı vites büyüttü

Türkiye'nin ihracatı yılın 8 aylık döneminde yüzde 2,86 düşerken, aynı dönemde otomotiv sektörünün dış satımı çift haneli büyüdü.
Otomotiv endüstrisinin 2015'in ocak-ağustos döneminde 13 milyar 490 milyon 944 bin dolar olan ihracatı, bu yılın aynı döneminde yüzde 12,23'lük artışla 15 milyar 140 milyon 743 bin dolara çıktı.
Sektör, ağustosta ise yüzde 23,39 ile aylık bazda yılın en yüksek ikinci artış oranını yakaladı.
Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) kayıtlarından derlenen bilgilere göre, Türk otomotiv sektörü, yılın 8 ayında 184 ülke ve özerk bölge ile 12 serbest bölgeye ihracat yaptı.
Türkiye'nin bu dönemde yüzde 2,86'lık düşüşle 85 milyar 320 milyon dolar olarak gerçekleşen toplam ihracatından yüzde 17,7 ile en büyük payı alan otomotiv, bu dönemi de açık ara lider kapattı.
Otomotivi, yüzde 13,6'lık pay ile 'hazır giyim ve konfeksiyon', yüzde 10,8 ile 'kimyevi maddeler ve mamulleri' sektörleri takip etti. Aylık bazda yılın en yüksek ikinci artış oranı Sektör, ağustosta ise yüzde 23,39 ile aylık bazda yılın en yüksek ikinci artış oranını yakaladı.
2015'in ağustos ayında 1 milyar 361 milyon 396 bin dolar olan otomotiv ihracatı, 2016'nın aynı ayında 1 milyar 679 milyon 795 bin dolara ulaştı.

Geçen hafta dolar kazandırdı

Haftalık bazda avro yüzde 0,60 değer kaybetti, dolar yüzde 0,48 yükseldi.
Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi, hafta içinde en yüksek 76.975,47 en düşük ise 75.730,88 puanı gördükten sonra haftayı, önceki hafta kapanışına göre yüzde 0,31'lik azalışla 76.884,32 puandan tamamladı.
Kapalıçarşı'da işlem gören 24 ayar külçe altının gram satış fiyatı geçen hafta yüzde 0,20 artarak 125,60 liraya yükselirken, Cumhuriyet altını ve çeyrek altının satış fiyatı ise değişim göstermeyerek sırasıyla 840 ve 206 lira oldu.
Geçen hafta avro yüzde 0,60 değer kaybederek 3,3020 liraya, ABD doları ise yüzde 0,48'lik yükselişle 2,9520 liraya çıktı.
Bireysel emeklilik fonları yüzde 0,12 değer kaybetti, yatırım fonları yüzde 0,09 değer kazandı.

AVM'lerde ziyaret azaldı, ciro düştü

Alışveriş Merkezleri ve Yatırımcıları Derneği (AYD) ile Akademetre Research tarafından hazırlanan AVM Endeksi'nin Temmuz 2016 sonuçları açıklandı.
Endeks, bu yılın temmuz ayında 2015'in aynı ayına kıyasla yüzde 2,6 gerileyerek 189 puana düştü.
TBB Başkanı Hüseyin Aydın, 'Bankaları denetleyenlerin yarısı içeride, yasal altyapının işler hale gelmesi gerek' dedi.
Türkiye gıda sektörünün öncü kuruluşlarından Bahçıvan Gıda'nın kurucusu ve Bahçıvan Gıda Yönetim Kurulu Başkanı Mecit Bahçıvan 85 yaşında yaşama veda etti.

DİP EKSPRES

Artık daha kolay olacak

Kamu kurum ve kuruluşları tarafından verilen hizmetlerin elektronik ortamda sunulmasına imkân sağlayan e-Devlet Kapısı üzerinden kredi kartı, havale, mobil ödeme gibi yöntemlerle tahsilatın yapılabileceği altyapı sistemi kurulacak.
Resmi Gazete'nin dünkü sayısında yayımlanarak yürürlüğe giren karara göre vatandaş ve şirketlerin, kamu hizmetlerine ilişkin her türlü ödemelerini e-Devlet kapısı aracılığıyla yapabilecekleri sistem 18 ay içinde geliştirilecek.
Buna göre, kamu kurum ve kuruluşlarının e-Devlet hizmetleri kullanıcı odaklı ve kesintisiz olacak.