Beynin kendisi ağrımaz çünkü beynin ağrı duyusu yok hatta büyük lezyonlar bile ağrıtmaz! Ama beyin zarı, ağrı duyusu yönünden hassastır. Beyin zarındaki damarlar, beynin içindeki bazı boşluklar da öyle. Bu zarları iten şeyler, damarların şişmesi , iltihaplanması, yanı sıra kas spazmları (boyun, kafatasının etrafını saran kasların...), göz problemleri (basınç artışı, göz bozuklukları), sinüslerin iltihabı (sinüzit) gibi pek çok nedenden başağrısı olur.

Çocuklarda başağrısı sandığımızdan sık olur. 5-7 yaşındaki çocuklar, başağrısını ifade eder. İlkokula başlayan çocukların %15'inde başağrısı varken, ergenliğe girenlerde bu %50'lere çıkar. Ateşli hastalıklarda ve kafa travmasında ise, çocuktaki baş ağrısı birden bire ortaya çıkar. Sık sık tekrarlayan başağrılarının nedeni çocukluk çağı migrenine, gerilim tipi başağrısına veya epilepsi (sara) hastalığına bağlı olabileceği gibi, psikojenik de olabilir. Migren olmaz demeyin, 7 yaş altı çocuklarda %2.5 ergenliğe kadar olanlarda %5 migren ağrısı çekebilir çocuklar. Kafanın tek tarafında ağrı ve bulantı, kusma, uykuya eğilim, gözlerde kayma, bedeninin bir kısmında kuvvet azalması varsa iş daha ciddi. Ani ağrıya eşlik eden yüksek ateş menenjiti düşündürür.

Tabii çok basit bir neden olan açlık da ağrı yapar! Çocuk gece çok uyuduysa ve kahvaltı yapmadan okula gittiyse ağrı olması çok normal. Elbette dişteki, kulaklardaki, burun ve göz gibi kafada yer alan diğer organlarda iltihap varsa zonklayan ağrılar olur.

Başı ağrıyan çocuğunuz varsa hemen "beyninde tümor mü var"  demeyin! Öncelikle aç mı, uykusuz mu, çok mu televizyon izledi, bilgisayar oyunu oynadı ya da yerde ders çalışıp iki büklüm oldu da postür bozukluğuna mı bağlı gelişti ağrı düşünün. Ateşini ölçün ve iyi gözlemleyin. Sonrasında da çocuk doktorunuza ya da aile hekiminize başvurun.

Çocuğun muayenesi, laboratuvar tetkikleri ve gerekirse görüntüleme için direk radyolojik tetkik olan Waters grafi (sinüzit için),bilgisayarlı  tomografi ve magnetik rezonans (MR) ile tanı konur.

Belki gözleri bozulmuştur, belki dişi çürümüştür. Mutlaka araştırın, sebebini atlamayın. Belki de tüm tetkikleri normal çıkıp okula yeni başladığı için stresten ağrı çekiyor da olabilir. Çocukta başağrısı olmaz, ders çalışmamak için bahane söylüyor demeyin!

Sağlıkla kalın.