1989'da Çocuk Haklarına Dair Sözleşme onaylanır ve tüm dünyada 20 kasım Çocuk Hakları Günü olarak ilan edilir. Bunu takip eden hafta çocuk hakları işlenir okullarda. Ben pek hatırlamıyorum çocukluğumda, çocuk haklarıyla ilgili bilgilendirildiğimizi. Ama şimdi kendi çocuklarım olunca daha duyarlı olabiliyorum konuya.
Her çocuğun yaşama hakkı var. Eksiksiz biçimde gelişme hakkı var. Belki de en önemlisi zararlı etkilerden, istismar ve sömürüden korunma hakkı var! Aile, kültür ve sosyal yaşama eksiksiz katılma hakkı var.
Belki "Bizler bilmiyoruz haklarımızı da çocuklarınkini bilelim" diyebilirsiniz. İşte çocuklarımız bunu demesin diye şimdiden haklarını bilmeli, bilinçli olmalılar. 
Çocuk denince 18 yaşın altı kastedilmektedir. Siz bakmayın bıyıklarının çıktığına, bedeninin geliştiğine. Onlar 18'ine kadar çocuk. Okumalılar, eğitilmeliler. Mutlu huzurlu ortamda insan gibi çocuk gibi yaşamalılar. Çocuk işçi ve çocuk gelin olmamalılar!!!
Ailelere büyük iş düşmekte. Hem kendileri iyi rol modeli olmalı hem de çocuklarına karşı sorumluluklarını bilmeliler. Sadece aile değil devlet de evlatlarına sahip çıkmalı.
İşte çocuk hakları:
1. Bir isme ve vatandaşlığa sahip olma ve bunu koruma hakkı
2. Yaşama ve gelişme hakkı
3. Sağlık hizmetlerine erişim hakkı
4. Eğitime erişim hakkı
5. İnsana yakışır bir yaşam standardına erişim hakkı
6. Eğlence, dinlenme ve kültürel etkinlikler için zamana sahip olma hakkı
7. İstismar ve ihmalden korunma hakkı
8. Uyuşturucu bağımlılığından korunma hakkı
9. Ekonomik sömürüden korunma hakkı
10. İfade özgürlüğü hakkı
11. Düşünce özgürlüğü hakkı
12. Dernek kurma özgürlükleri hakkı
13. Çocukların kendileriyle ilgili konularda görüşlerini dile getirme hakkı
14. Özel gereksinimleri olan çocukların hakları: Özürlü çocukların hakları.
20 kasım geçti ama çocuk haklarını öğrenmek için geç kalmadınız.
Sağlıkla kalın.