Sabah kalkıyorum daha ağzımı açıyorum aaa o da ne ses yok. Neden mi,  çünkü gece boyunca midemde kalan gıdalar ve sıvılar yukarıya kaçıp ses tellerime zarar veriyor. Mide içeriğinin ve mide asitlerinin yemek borusuna ve ağıza geriye kaçmasına Gastroözefagial Reflü Hastalığı denir.

Haftada en az üçten fazla midede ve göğsün ortasında yanma hissi reflünün en sık karşılaşılan belirtisidir. Ağza acı tat gelmesi ve bende olduğu gibi ses kısıklığı da can sıkıcı şikayetler. Bu şikayetlerle de tanı konur ve kişide tedaviye başlanır.

Kilolu kişilerde sıkça görülür. Sigara kullanmak ve alkol tüketmek de reflüye yol açar.  Bende ne  fazlalık kilo var ne sigara ne de alkol, ama çok fazla kahve ve gazlı içecek tüketiyorum. "Doktorun dediğini yap yaptığını yapma" dedirten cinsten. Aslına bakarsanız bir ara kahve yerine sabahları bol bol taze sıkılmış portakal suyu içiyordum ki daha beter oldum, çünkü C vitamini alayım sağlıklı besleneyim derken şikayetlerim arttı ve reflü tanısı o dönem kondu!Çikolata,sirke, ketçap, hardal, nane, kızartmalar da suçlular listesinde. Kullandığınız bazı ilaçlar da reflüye sebep olur; doğum kontrol haplarından tutun da kalsiyum kanal blokörü içeren tansiyon ilaçlarına kadar, hatta aspirin bile.

Yatmadan en az 1 saat önce yemek ve içmeyi kesmek gerekir. Yapılacak ilk iş hayat tarzınızı değiştirmek. Bunun için diete dikkat etmek, yemekten sonra hemen yatmamak, yastık sayınızı arttırmak, kilo vermek, sigarayı bırakmak, alkolden uzak durmak, karna basınç uygulayan beli sıkan dar kıyafet giymemek gerek. Ben günlük kahve ve kola tüketimimi azalttım, yaztıksız yatarken 2 tane yastık edindim, mideme bası uygulayan pantolonları gardrobumdan attım. Böylelikle ilaç bile kullanmama lüzum olmadan reflüden yırttım!

Sizin de bu tarz şikayetleriniz varsa hekime başvurun. Öncelikle kendi elinizde olan, değiştirebileceklerinizi değiştirerek tedaviye başlayın. Olmadı antiasit, proton pompa inhibitörleri, H2 reseptör agonistleri ve prokinetiklerle reflünüzü önlersiniz. Bu da olmadı endoskopi yapılır yani ucunda kamera olan ince esnek bir  boru hasta uyutulunca ağızdan mideye ulaştırılır ve yol boyuncaki yapılar incelenir. Yemek borusu mide ne durumda görülür, gerekirse biyopsi (parça alınır) yapılır. Çok az sayıdaki reflü hastasında ne hayat tarzı değişikliği ne ilaç tedavisi başarılı olur. O zaman da Nissen fundoplikasyon ameliyatı ile yemek borusunun alt ucu kasları güçlendirilir.

Bıçak altına mı yatmak yoksa azcık kilo verip bazı gıdalardan mı uzak durmak? Seçim sizin...

Sağlıkla kalın