Çalışma ortamının insan bedenine uyumlu hale gelmesidir ergonomi. Oturduğunuz sandalyeden, kullandığınız klavyeye, ışığın geliş açısına kadar hepsi düşünülmelidir. Eğer ortam çalışmaya uygunsa hem bedeniniz çabuk yorulmaz hem de daha verimli sonuçlar alırsınız. Çalışma ortamını ve alışkanlıkları düzenlemek, konforu ve verimi getirir. Ergonomi; beden ölçüleri, kas-kemik dayanıklılığı, görme-işitme gibi duyu organlarının kapasitesi dikkate alınarak hesaplanır.

Okullar açılıyor ve çocuklarımızı yine dersler, ödevler, sınavlar bekliyor. Haliyle evde ders çalışmaları gerekecek. İş sadece çocukta bitmiyor, ona destek olmak için çalışma ortamını çocuğunuza uygun hale getirmelisiniz.

Öncelikle masadan başlayalım. İki elinize kalem alın, dirseklerinizi bedeninize yapışık tutun ve kollarınızı sağa sola açıp kapatın. Oluşan bu hayali alan çalışma masasında en çok kullandığınız alandır. Okuma, yazma, klavye ve bilgisayar faresi bu alanda olmalıdır. Sonra kollarınızı açarak oturduğunuz yerden daha büyük bir alan oluşturun. Ellerinizin ulaşabildiği en uç noktalardan çizilen bir hattır bu. İşte kalemlik, bilgisayar ekranı buraya konur. Göz seviyesinden daha üstte ise diğer materyaller, kitaplar vs. bulunmalıdır. Ağır materyaller ve sıkça kullanılanlar ise kolunuzu çok uzatmadan alabileceğiniz, el bileklerinizi ve omzunuzu çok yormadan ulaşabileceğiniz bir yerde olmalıdır.

Gelelim sandalye seçimine. Ayarlanabilir sandalye tercih edin. Kazık gibi sandalye nasıl ergonomik değilse, çok rahat arkaya yatan koltuk gibi sandalyeler de uyku getirecektir. Sandalye sırtın doğal kavisini desteklemeli. Oturduğunuzda ayaklar yere değmeli ve dizin arkasına baskı yapmamalı. Ayakta dururken sandalyenin oturma bölümü, diz kapağınızın azıcık altına geliyorsa, oturduğunuzda ayaklarınız yere düzgün basar. Masa ve sandalye yükseklikleri birbiriyle uyumlu olmalıdır.

Çalışma ortamındaki ışık, çok göz almamalı ancak ortam loş da olmamalı. Masadaki ışık, kullandığınız elin ters yönünden gelmelidir. Sağ elinizle yazıyorsanız ışığınız soldan gelmeli.

Masa, sandalye, ışık haricinde de ortamın ısısı, havalandırması da önemli. Oda sıcaklığı 21 derece olmalı ve mutlaka oda havalandırılmalı. Odanın çok dağınık olması, rengarenk döşenmesi, ders çalışmayı zorlaştırır çünkü dikkati dağıtır.

Çocuğunuzun yanlış aydınlatmadan ötürü gözlerinin bozulmasını, kötü sandalyeden dolayı küçücük yaşta bel ağrılarıyla boğuşmasını, uygun olmayan bilgisayar faresinden ötürü sinir sıkışması yaşamasını istemiyorsanız, ergonomiye önem verin. Çocuğunuzun başarılı olması önemli; ancak sağlığından değerli hiçbir şey yok!

Sağlıkla kalın.