Çok çok eskiden beri varolan bir meslek aslında "Diş Hekimliği". Eski Mısır'da MÖ 2700 yani bundan yaklaşık 4700 yıl önce diş hekimliği uygulamaları var. Örneğin bugün köprü tedavisi diye bilinen tedavinin ilk denemeleri ve apse drenajı (iltihabın çekilmesi) hatta papiruslarda (Ebers Tıp Papirusu) ağız hijyenine yönelik uyarılar bulunur. 
 
Mezopotamya'daki eski uygarlıklardan biri olan Sümerler de diş çürükleriyle ilgilenir ama yasalarından dolayı cerrahi çok gelişmez. Çünkü çok katı Hammurabi yasalarında cerrahi işlemler sırasında hasta ölürse hekimin elinin kesileceği, kendisiyle aynı statüde bir kişinin dişine zarar verirse hekimin dişinin çekileceği, kendisinden daha aşağı statüdeki bir kişinin dişine zarar verirse hekimin 166 gr. gümüş ceza ödemesi yazar.

Çin de tıp oldukça ilgi gören bir konu tabii diş hastalıkları da.  Çinliler daha o zamanlarda ağız hastalıklarını üçe ayırır; iltihaplı hastalıklar, yumuşak doku hastalıkları ve diş çürükleri. Tarihte ilk diş fırçası kullanan toplum Çinliler! Ve amalgam dolgunun da fikir babası onlar. 

Diş hekimliği tarihinde ilk tedaviler, Çin ve Eski Mısır'da uygulanır uygulanmasına da bu işi diş hekimleri değil de nalbantlar, kırık-çıkıkçılar ve berberler yapar. Eh o yüzden anestezi ve hijyenle pek oralı olmadan denemeler yaparlar.  

MÖ 2000'lerde Hipokrates (tıbbın babası) ile gelişen Yunan Tıbbı ve tabii ağız diş sağlığı çalışmaları görülür. Sadece Asya kıtasında değil Amerika'da Mayalar, İnkalar, Aztekler de ilgilenir dişlerle ve tedavi etmeye çalışırlar. 

Diş hekimliğindeki en büyük gelişmeler 600-1500 yıllarında Müslüman ülkelerde olur. Hz. Muhammed'in misvakla dişlerini fırçaladığını ağız sağlığına ne kadar önem verdiği bilinir. İbn-i Sina'dan Akşemsettin'e Razi'den Tabari'ye kadar pekçok Türk ve İranlı Müslüman hekimlerin  tıp ve diş hekimliği gelişmesine katkıları gözardı edilemez.
16. yüzyılda Avrupa'da tıpta gelişmeler insan bedeninin incelenmesi diş hekimliğinde de kendini gösterir.  18. yüzyılda Fransızca'dan diş çekicisi anlamında kullanılan  "Diş Hekimi" terimi literatüre girer. Bu yıllarda ilk diş hekimliği kitabı olan 'Diş Cerrahı' Pierre Fauchard tarafından yazılır. Böylece profesyonel diş hekimliğine ilk adım atılır.  Amerika Birleşik Devletlerinde diş hekimliği ayrı bir bilim dalı olarak kabul görür son 200 yıldır! 

Osmanlı İmparatorluğunda 1800'lerden itibaren dişe işlem yapacak kişiden belge istenir.  22 Kasım 1908'de İstanbul'da Tıp fakültesi bünyesinde, "Dişçi Mekteb-i Aliyesi" adıyla ilk Dişçilik Yüksek Okulu açılır. 1964 yılında Dişçilik Yüksek Okulunun, Tıp fakültesinden ayrılması ile, İstanbul Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi kurulur. Her yıl 22 Kasımda "Diş Hekimleri Günü", 22-27 Kasım haftasında "Diş Hekimliği Haftası" ya da "Ağız ve Diş Sağlığı Haftası" olarak kutlanır. 

İşte bu hafta gazetelerde, dergilerde, televizyonlarda, sempozyum, seminerlerde yani her yerde ağız ve diş sağlığı konuşulup tartışılır. Doğru, düzenli ve etkin diş fırçalamayı çocuklarımıza öğretmeli, (tabii kendimiz de düzenli fırçalamalıyız), taze meyve-sebze tüketmeli, yalnız dişimiz ağrıyınca değil belli aralıklarla diş hekimine kontrole gitmeliyiz. Diş deyip geçmeyin, sağlığın şakası olmaz!
Tüm Diş Hekimlerinin haftasını kutlarım.

Sağlıkla kalın.