''Alışmış, kudurmuştan beterdir'' diye bir laf vardır...

Kim söylemişse, çok doğru söylemiş, çünkü sonuna kadar doğru...

Bildiğiniz üzere Temmuz ayının başında İzmir'de 5 liraya satılan 210 gramlık ekmeğin gramajı 200 grama indirildi, fiyatı da 7 liraya çıkarıldı. Çifte kavrulmuş misali...

Gevrek ise yine odaların kararı ile İzmir'de 10 liradan satılacaktı...

Yani bu gıdaları satan esnaf odaları, ''Kardeşim ekmek 7 lira, gevrek 10 lira'' dediler...

Tamam dedik, resmi rakamdır dedik, maliyetler arttı, dedik, isyan ettik ama yine de kabullendik...

Ama ne oldu geldiğimiz noktada?

Her fırın, her market, her bakkal kendi kafasına göre ekmeği satmaya başladı...

An itibariyle İzmir'de 7 liraya da ekmek satılıyor, 10 liraya da ekmek satılıyor...

Ekmek böyle olunca, gevrek durur mu?

Yine an itibariyle İzmir'de 10 liraya da gevrek satılıyor, 12 liraya da gevrek satılıyor...

Önceki gün televizyonda İstanbul valisi de aynı dertten yakınıyordu...

Ekmekte fiyat istikrarını yakalayamıyoruz, diyordu...

Yani isteyen istediği fiyata...

Olan yine vatandaşa...

İzmir'liler ise halk ekmek satış yerlerinin azlığından yakınıyorlar. Sadece azlığından da değil, aynı zamanda bu satış noktalarının kentin sosyal yapısına göre adaletli şekilde dağıtılmadığından dert yanıyorlar...

Piyasadan 2 lira daha ucuz ve daha sağlıklı olduğu için bulunduğu her yerde aşırı rağbet gören İzmir'in halk ekmek büfelerinin en az iki ya da üç katına çıkarılması lazım...

İşin en dikkat çeken noktası ise çoğu fırınlarda üretilen ekmeklerin genellikle nişastadan ibaret olması. İçinden ruşen'i ve kepeği alınmış undan yapılmış ekmekler ile ''sadece karın doyurmaya yönelmiş'' bir saat sonra da tekrar acıktıracak şekilde imal edilen katkı dolu ekmekler...

Bembeyaz bir renk ve sırf kabuktan oluşan sözüm ona francola ekmeklerde insan vücudunun ihtiyacı olan maddeleri bulmak da imkansız...

Zaman zaman çıkarılan tebliğler ve yönetmelikler de kısa bir süre sonra rafa kaldırılıyor, herşey ''eski tas, eski hamam'' hesabına dönüyor...

Bazı esnaflar ''halkı kazıklamayı kafalarına koydukları için'' eskiden tazesinin yarı fiyatına sattıkları bayat ekmekleri bugün üçte 2 fiyatına satmaya başladı... Bunun sebebi de tazesini almaya gücü yetmeyen ailelerin bayat ekmeye yönelmesi, dolayısı ile talep çok deyip, şerefsizlerin halkı kazıklamalarından ibaret...

Dedik ya bunlar halkı kazıklıyor diye, onun için bugün 6 liradan aşağıya piyasada bayat ekmek bulmanız imkansız...

Benim anlamadığım bir şey var:

''Bu halkı kazıklayanlar hala huzur içinde ölebileceklerini mi zannediyorlar''

İnşallah attıkları her kazık fazlasıyla burunlarından gelir, demekten başka insanın elinden bir şey gelmiyor...