Son yıllarda Çinliler tüm dünyaya açılıyorlar. Önce Afrika'dan başladılar, şimdiki hedefleri ise Türkiye ve Avrupa...
İzmir başta olmak üzere gitmedikleri kent yok. Daha çok sanayi bölgelerini tercih ediyorlar. Daha önce de belirtmiştim, Yunanlılar ya da Çinliler Yunanlılarla daha samimi ve iç içeler. Çok önemli bizi de dolaylı değil doğrudan ilgilendiren önemli ortak projelere imza atıyorlar. Neyse gelelim kendimize...
İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Dr. Sırrı Aydoğan geçen hafta bir Çin heyetini makamında ağırladı. Belediye'nin şehir düzenlemesini çok iyi bir biçimde yaptığını söyleyen konuk heyet başkanı Xu Junqiang, İzmir'in çok düzgün, düzenli ve planlı bir şehir olduğuna dikkat ettiğini dile getirerek, 'İstanbul'u da gezip görme fırsatım oldu ama İzmir, gerçekten daha güzel bir şehir. Medeniyet ve kültürü bir arada yaşayan şehir. Belediyeniz çok güzel çalışıyor bu da şehrin sokaklarından belli oluyor' dedi.
Biliyorsunuz; 2019 yılında gerçekleştirilecek 88. İzmir Enternasyonal Fuarı'nda Çin Halk Cumhuriyeti'nin 'partner ülke' olması bekleniyor.

Çin'de böyleyse...

Şimdi Çin'e gidelim...
Çin Ulusal İstatistik Bürosu sözcüsü Mao Shengyong, Beijing'de yaptığı açıklamada, Kasım ayında Çin ekonomisinin istikrarlı gelişme eğilimini koruduğunu, yıllık % 6,5 büyüme hedefine ulaşılması için hiç şüphe kalmadığını belirtti. Çin'de hizmet sektörü istikrarlı şekilde büyüdü, sektöre yatırımda büyüme hızı arka arkaya 3 aydır yükseldi. İstihdam durumu ise beklenenden daha iyi seviyede. İşletmelerin borç oranı ve maliyesi geçen yılın aynı ayına oranla azaldı. Mao, Çin'de istihdam, finans, dış ticaret ve dış yatırımın istikrarlı seviyede tutulması, piyasaya güvenin artırılmasıyla ilgili politikaların uygulanmasıyla, Çin'de sanayi işleyişinde nispeten istikrarlı büyümenin korunacağını belirtti.
Şimdi Türkiye'ye gelelim ve Çin ile kendimizi bir kıyaslayalım. Daha doğrusu ekonomistler konuşsunlar da duyalım, ne halde olduğumuzu...

Beraber başlamıştık

Türk ekonomist ve Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı (TEPAV) İcra Direktörü Güven Sak, Çin'in ekonomik reformunun efsanevi bir hikaye olduğunu ve Çin'in kalkınma örneğinin diğer gelişmekte olan ülkeler için öğretici anlam taşıdığını kaydetti. Güven Sak, Çin'in kalkınma deneyiminin araştırmaya değer olduğunu ifade ederek, Çin'in kısa zamanda büyük bir nüfusu yoksulluktan kurtardığını ve dünyanın ikinci ekonomisi haline geldiğini hatırlattı. Çin ve Türkiye'nin ekonomik reformlarının hemen hemen 1970'li yılların sonunda başladığını ancak farklı tarz ve yol seçildiğini dile getiren Güven Sak, Çin'in daha kontrollü ve kademeli reformlarla ekonomik dönüşümü gerçekleştirdiğini belirtti.
Güven Sak, Çin'in teknolojik inovasyon ve sürdürülebilir kalkınma gibi alanlarda da başarılı olduğuna ve yapay zeka alanında dünyanın ilerisinde bulunduğuna dikkat çekti. Güven Sak ayrıca, küreselleşmenin yürütülmesi ve küresel yönetişimin ilerletilmesinde Çin'in en iyi olduğunu sözlerine ekledi. Türkiye ve Çin arasındaki ekonomik ve ticari ilişkiye de değinen Güven Sak, iki ülkenin iki taraflı işbirliğini artırmakla birlikle Afrika gibi başka bölgelerde yatırım ve işbirliğini başlatması önerisinde bulundu.

Bir örnek daha

Çin'in Avrupa projelerinden bahsetmiştim. Bir küçük ve yeni örneğini de vereyim:
Alibaba Bulutu Şirketi ile Alman Havacılık ve Uzay Merkezi arasında anlaşma imzalandı. Alibaba Bulutu Şirketi ile Alman Havacılık ve Uzay Merkezi arasında ilk kez planlanan 'Yapay Zeka Yarışması"'için kayıt süreci başlattı. Almanya'da düzenlenecek 'Tianchi' yarışmasında kentsel fonksiyonların güncellenmesi için öneri ve plan sunulması bekleniyor. Alman hükümeti tarafından kasımda yayımlanan 'Alman imalatıyla yapay zeka' raporunda, Almanya'nın yapay zeka seviyesinin mukayeseli olarak geride kaldığına işaret edildi.

Siyasette torpil

CHP İzmir Milletvekili ve Plan Bütçe Komisyonu Üyesi Kamil Okyay Sındır, 'Sayıştay raporlarını incelediğimizde Bakanlar Kurulu kararı dahi olmadan merkezi yönetim bütçesinden sadece AKP'li belediyelere yatırımlar yapılıyor oluşu; adaletsizlik, eşitsizlik ve kamu yatırımlarında siyasi kayırmacılık' dedi.
Sındır, '2019 bütçesinde faize 117 milyar TL ayrılmış durumda. Fakat tüm yerel yönetimlere ve il özel idarelerine ise 93,6 milyar TL. İl özel idareleri ve bütün belediyelere faize ödenen paranın neredeyse 22 milyar altında ödenek ayrılmıştır. Bu kabul edilemez' diye konuştu.

DİP EKSPRES

EGİAD'ın açılımı değiştiriliyor

EGİAD Danışma Kurulu, 2018 yılının ikinci ve 14. Dönemin son toplantısını Mövenpick Otel'de gerçekleştirdi. İzmir iş dünyasının önemli isimlerinin yer aldığı danışma kurulu hem derneğin çalışma rotasında önemli bir yol gösterici niteliği taşımakta hem de kentin, ülkenin sorunlarının tartışıldığı bölgenin en etkin kurulları arasında yer almakta.