Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, Ramazan ayının ilk yarısında markette 35 üründen 20'sinin, üreticide 31 üründen 25'inin fiyatının artmadığı veya azalmadığını bildirerek, 'Markette 9 üründe fiyat değişmezken, 15 üründe fiyat artışı,11 üründe fiyat azalışı, üreticide 15 üründe fiyat değişmezken, 6 üründe fiyat artışı, 10'unda ise fiyat azalışı oldu. Hem market hem de üreticide fiyatı en fazla düşen ürünler kiraz ve domates, fiyatı en fazla artan ürün ise kabak oldu' dedi.
Bayraktar, Ramazan öncesi 26 Mayıs 2017 tarihinde düzenlediği basın toplantısında, Ramazan ayı boyunca piyasaların nabzını tutacaklarını ve yapılan çalışmaları paylaşıp, üretici ve tüketici fiyatlarını kamuoyunun dikkatine sunacaklarını söylemişti.


Yetkilinin söylediği!


Bu çerçevede Ramazan ortasında da fiyatları aldıklarını ve fiyatlarda çok büyük oynamalar görülmediğini tespit ettiklerini vurgulayan Bayraktar, halkı daha çok ilgilendiren market fiyatlarına bakıldığında, sivri biber, patlıcan, kuru kayısı, kuru üzüm, kuru incir, süt, zeytinyağı, mısırözü yağı ve maydanozda fiyatların değişmediğinin görüldüğünü bildirdi.
 

Zamlanan ürünler!


Markette en fazla fiyat artışı ise yüzde 23,35 ile kabakta görüldü. Kabaktaki fiyat artışını yüzde 15,49 ile salatalık, yüzde 10,91 ile kuru soğan, yüzde 4,68 ile tavuk eti, yüzde 4,27 ile kuzu eti, yüzde 4,12 ile limon, yüzde 3,97 ile havuç, yüzde 3,96 ile kırmızı mercimek, yüzde 3,66 ile dana eti, yüzde 3,59 ile yeşil mercimek, yüzde 2,07 ile patates, yüzde 1,79 ile toz şeker, yüzde 1,28 ile elma, yüzde 1,25 ile iç fındık, yüzde 0,97 ile ayçiçeği yağı takip etti.
 

İduğ görevi devretti


Geçtiğimiz günlerde 22. yılını kutlayan Ege Otomotiv Derneği'nde (EGOD), genel kurul heyecanı yaşandı.
Genel kurul sonucunda derneğin 12 yıllık başkanı Mustafa İduğ, görevi Mustafa Akkalay'a devretti.
EGOD'un 2. Sanayi Sitesi içerisinde yer alan dernek merkezinde gerçekleştirilen genel kurula, sektörün önde gelen temsilcileri katıldı. Atatürk ve tüm şehitlerin manevi huzurlarında saygı duruşunda bulunulmasıyla başlayan genel kurulun divan başkanlığını ise Poyraz Otomotiv Yönetim Kurulu Başkanı Selami Özpoyraz üstlendi.
 

Kılıç balık tırmanıyor


Türkiye'nin en büyük su ürünleri üreticisi Kılıç Holding, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) tarafından açıklanan '2016 yılı ihracat ilk 1000' listesinde 94'üncü sırada yer alarak 'Su ürünleri ve hayvansal mamuller' sektörünün en çok ihracat yapan şirketi oldu.
Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) tarafından hazırlanan İlk 1000 İhracatçı Firma-2016 araştırmasına göre, firmaların geçen yıl toplam ihracat rakamı yüzde 1,13 azalarak 81,4 milyar dolar olurken, otomotiv sektörü yüzde 27,2 pay ile lider, İstanbul ise 434 firma ile iller bazında birinci oldu.
 
Aydın Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Bosnalı yaptığı açıklamada, "Borsamız üyelerinin çıkarları doğrultusunda, Borsamız kotasyonuna tabi ürünler içerisinde yer alan ürünlerin, bir çoğunun birim fiyatları yüksek olması sebebiyle, üreticilere yapılan ödemeler, genelde üretim yerinde peşin ve nakit yapıldığından kanun çerçevesinde belirtilen hadleri aşmaktadır.
Borsamız kotasyonuna tabi ürünlerin de 'Kapsamda Olmayan Tahsilat ve Ödemeler' kapsamına alınması, Gerçek Usulde Vergiye tabi olmayan çiftçilerden, Borsada tescili yapıldığından dolayı yapılan alımlarda düzenlenecek müstahsil makbuzlarında 7000 TL'lik haddin ARANMAMASI konusunda her platformda dile getirdiğimiz talebimiz, Borsamızın etkin çalışmaları sonucunda 30091 sayılı Resmi Gazetede yayınlanarak 09.06.2017 tarihi itibariyle yürürlüğe girmiştir" dedi.
Düğün sezonu ile birlikte mesaisi artan Darphanenin 'çeyrek' altın üretimi bu yıl mayısta önceki aya kıyasla yüzde 211 arttı.
Önceki aylarda 500 bin bandında seyreden Darphanenin çeyrek altın üretimi geçen ay 1,7 milyon adedi geçti.
Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğü verilerine göre düğün sezonuna girilmesiyle birlikte söz konusu kurumun mesaisi de yoğun başladı. Önceki dönemlerde aylık 'çeyrek' üretimi 500 bin adetlerde seyrederken, mayısta bu altın türünde adeta üretim patlaması yaşandı. Buna göre Darphane mayıs ayında 1 milyon 786 bin 80 adet çeyrek üretimi gerçekleştirdi.
Darphanenin çeyrek üretimi Nisanda 572 bin 790 adet olarak kaydedilmişti.


Kayıt altına alınıyor


Maliye Bakanı Naci Ağbal, Resmi Gazete'de yayımlanan tebliğlerle araç ve günübirlik konut kiralayanlar ile ürünlerini ticaret borsalarına tescil ettirerek satan çiftçiler hakkında bazı düzenlemelere gittiklerini söyledi. Mevcut düzenlemeye göre, araç kiralama faaliyeti yürüten firmaların, motorlu kara aracı kiralama hizmetlerinin 7 bin liralık genel kural olan sınıra tabi olduğunu belirten Ağbal, 'Söz konusu firmalar, bu hizmetlerine karşılık 7 bin liranın altındaki ödemeleri nakit olarak alabiliyorlar. Şimdi yaptığımız düzenleme ile firmalar, artık tutarı ne olursa olsun bu bedelleri banka ve benzeri aracı finansal kurumlar vasıtasıyla kredi kartı, banka kartı, havale, EFT gibi yollarla tahsil etmek zorunda olacak' diye konuştu. Ağbal, söz konusu uygulamayı kamuoyunda 'günübirlik kiralama' olarak bilinen kısa süreli konut kiralamaları için de zorunlu tuttuklarını aktardı.

Ana tema: 'Enerji!'

İzmir Enternasyonal Fuarı, 18-27 Ağustos 2017 tarihleri arasında kapılarını 'enerji' ana temasıyla açmaya hazırlanıyor.
Partner ülkenin Rusya Federasyonu olarak belirlendiği 86. İzmir Enternasyonal Fuarı, enerji temasıyla birçok farklı ülkeden gelen yeni ürünleri ziyaretçilerle buluştururken; özel sektör temsilcilerinin buluşmasına ortam hazırlayacak. Rusya, İzmir Enternasyonal Fuarı'na; başta 'enerji' olmak üzere, 'tarım', 'metal ve makine', 'yatırım ve finans', 'turizm' ve 'kimya' sektörleriyle yatırım yapmak ve her iki ülkenin ticaret hacmini geliştirmek amacıyla geliyor.

Sabuncubeli tüneli bitti gibi...

AKP İzmir Milletvekili Mahmut Atilla Kaya, Başbakan Binali Yıldırım'ın daha önce İzmir için açıkladığı 35 Proje'den birisi olan, İzmir-Manisa arasında yapımı devam eden Sabuncubeli Tüneli'nde sona gelindiğini açıkladı. 4070 metre uzunluğundaki tünelin yüzde 91'inin tamamladığını belirten Kaya, 8 Eylül 2017'yi 9 Eylül 2017'ye bağlayan gece tünelde ilk ışığın görüleceğini ifade etti. Milletvekili Atilla Kaya şunları söyledi: Sabuncubeli Tüneli'nin tamamlanmasıyla birlikte devasa bir projeyi daha hizmete açmış olacağız. Manisa'nın kurtuluş günü 8 Eylül. İzmir'in kurtuluş günü ise 9 Eylül. 8 Eylül 2017 tarihini 9 Eylül 2017'ye bağlayan gece tünellerde ilk ışığı göreceğiz. 2017 sona ermeden de tünel hizmete girmiş olacak.
Tünelin sağ tüpünde 3 bin 669 metre, sol tüpünde ise 3 bin 534 metre olmak üzere toplamda 7 bin 203 metre imalat yapıldı.
Evliya Çelebi'nin Seyahatname'sinde Korkunç Sabuncubeli olarak tanımladığı geçidi by-pass yaparak, her iki il arasındaki seyahati kolaylaştırıyoruz. Tünelin İzmir'e olan uzaklığı 9,4 kilometre, Manisa'ya olan uzaklığı ise 12 kilometre. İki il arasındaki ulaşım zamanı 15 dakikaya düşecek.

Tutamayacağınız sözü vermeyin!

TBMM Başkanlık Divanı Katip Üyesi ve CHP İzmir Milletvekili Özcan Purçu, TBMM Genel Kurul'da gündem dışı konuşma yaptı, Roman vatandaşlara yönelik Strateji Belgesi ve Eylem Planı'nın açıklanmasının üzerinden bir yılı aşkın süre geçmesine rağmen, takvime uyulmadığını, taahhütlerin yerine getirilmediğini söyleyen Milletvekili PURÇU, AB destekli Romanlar için SİROMA projesi de eleştirdi. CHP İzmir Milletvekili Özcan Purçu, şehitlerimize Allah'tan rahmet, yakınlarına başsağlığı dileyerek başladığı konuşmasında, hükümete 'Şehit haberi alıyorsak sizin sorumluluğunuz var. Terörü bitireceğiz diyordunuz, neden hala şehit haberleri geliyor, tutamayacağınız sözü vermeyin' diye seslendi.

Yolsuzluk ortaya çıkarılmalı

Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 'imar' açıklamalarını referans alan CHP İzmir Milletvekili Murat Bakan, Özhaseki'nin yanıtlaması istemiyle soru önergesi verdi. Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki'nin 'Tüm hırsızlar imardan geliyor' ile Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 'Bu konuda tespitleriniz varsa yıkın. Benim bizzat takip ettiğim olaylar var. Bu tip yapılara kesinlikle izin vermeyin' açıklamalarını referans alan Cumhuriyet Halk Partisi İzmir Milletvekili Murat Bakan, Özhaseki'nin yanıtlaması istemiyle soru önergesi verdi.

Kıdem tazminatı tartışmaları öne çıktı

Geçtiğimiz Mayıs ayında ekonomide diğer başlıklar arasında kıdem tazminatı konusunda yaşanan gelişmeler öne çıkarken, enflasyon, işsizlik ve büyüme rakamlarının gündemde üst sıralarında yer alan diğer başlıklar olduğu görüldü.

DİP EKSPRES

Dünya üzerinde elektrikle çalışan araba sayısı geçen yıl 2 milyona ulaştı. Ancak Dünya Enerji Ajansı (IEA)'nın bildirdiğine göre, yollara çıkan bu elektrikli araçların olumlu etkisi henüz küresel ısınmayla mücadele ölçeğinde yeterli değil. IEA raporu, her türden elektrikli araba sayısının 2015'te 1 milyon olduğunu belirtiyor. Böylece, bir yıl içinde önemli bir sıçrama yapılmış olduğu göze çarpıyor.
Elektrikle çalışan araba sayısı dünya çapında bir yıl içinde ikiye katlanmış olsa da bunların taşıdığı yolcu oranı toplam binek arabası yolcusunun %0,2 kadarı. IEA'ya göre, gaz emisyonunun azaltılmasına katkı yapma aşamasına gelmesi için elektrikli araçların daha çok yol katetmesi gerek, Amaçlandığı üzere yüzyıl sonunda ısınmayı 2 derece santigrad ile sınırlı tutmak için 2040 yılında 600 milyon elektrikli araç bulunmalı. Elektrikli araç piyasası henüz dünyanın sınırlı sayıda ülkesinde yoğunlaşmış görünüyor. Tüm dünyada bu türden araç satışlarının %95'i yalnızca 10 ülkede gerçekleşiyor: Başta Çin, sonra ABD, Japonya, Kanada, Norveç, Büyük Britanya, Fransa, Almanya, Hollanda ve İsveç. Çin, geçen yıl, en yüksek elektrikli araç sayısıyla ABD'yi geçti. Aslında küresel çapta toplam elektrikli araç sayısının takriben üçte biri Çin'de bulunuyor.