Çanakkale Kara Savaşları'nın 109. yılı etkinlikleri kapsamında Gelibolu Yarımadası'ndaki Conkbayırı'nda bulunan Yeni Zelanda Anıtı'nda "Anzak Günü" anma töreni düzenlendi.

Tören Detayları

Katılımcılar, Yeni Zelanda'nın yerli halkı Maorilerin "Karanga" seremonisiyle karşılandı ve "Hoş geldiniz" anlamına gelen bu geleneksel karşılama ile tören başladı. Ağıtla başlayan programda saygı duruşunda bulunuldu ve İstiklal Marşı ile Yeni Zelanda Milli Marşı çalındı.

Bakan Bak, 57. Alay'a Vefa Yürüyüşü'nde Gençlerle Buluşacak Bakan Bak, 57. Alay'a Vefa Yürüyüşü'nde Gençlerle Buluşacak

A A 20240425 34374930 34374928 G E L I B O L U Y A R I M A D A S I N D A K I Y E N I Z E L A N D A A N I T I N D A A N M A T O R E N I D U Z E N L E N D I

Winston Peters'ın Konuşması

Yeni Zelanda Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Winston Peters, törende Türk hükümetinin gösterdiği cömertlik ve dostluğa vurgu yaparak, Gelibolu'da bulunmaktan gurur duyduğunu ifade etti. Çanakkale Savaşları'nın İtilaf Devletleri için zaferle sonuçlanacağı beklenirken kendileri için "cehenneme" dönüştüğünü belirten Peters, savaşta büyük kayıplar verdiklerini hatırlattı. Peters, Gelibolu'daki kayıpların unutulmaması gerektiğini ve Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün Anzak askerleri hakkındaki sözlerinin önemine vurgu yaptı.

Törenin Sonu

Tören, "Haka dansı" gösterisiyle sona erdi. Anzak Günü anması, Gelibolu'da tarihi bir atmosferde gerçekleşti ve katılımcılar arasında duygusal anlar yaşandı.

Editör: Nurican ALBAYRAK