Rant vergisi uygulamasında detaylar belli olmaya başladı.
Artık mevcut imar durumunu değiştirerek elde edilen imar artışından sağlanan gelirin yüzde 40'ı vergiye gidecek. Rant vergisinin haksız kazançların önüne geçeceğini belirten bilirkişiler, 'Gerçekten hakkıyla yapılırsa sektöre ciddi katkıları olur. Sektöre karşı kötü algı kırılır, kimse zan altında kalmaz. Kirli ilişkiler de sona erer. Hatta bunu geçmişe dönük yapsalar önemli bir vergi geliri de sağlanır' dedi.
Konut Geliştiricileri ve Yatırımcıları Derneği (KONUTDER) Başkanı Ömer Faruk Çelik de rant vergisini destekledi, ancak kamunun tek taraflı düşünmemesi gerektiğini söyledi.
İmar artışından vergi alınmasını doğru bulan Çelik, 'Her zaman imar artmıyor, bazen düşüyor. O zaman düşüşte de kaybedilen bedel ödenmeli. Madem adalet gelecek bu tek taraflı olmamalı' dedi.

Yeni sondaj

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 'Ocak ayı içerisinde inşallah Batı Karadeniz'de yeni bir sondaja başlayacağız. Bu noktada yerli bir petrol sondaj platformunun yapılması ihtiyacı da ortaya çıkabilir. Bu platformu da hamdolsun tersanelerimizde yapabilecek güce sahibiz. Bunun da müjdesini vermek istiyorum' dedi.
500 milyonluk Afrika pazarındaki etkinliğini artırmayı hedefleyen Türkiye, bölgeye giriş noktasındaki ülkelere odaklanıyor.
Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci beraberindeki 100 kişilik işadamı heyetiyle Doğu Afrika'nın giriş kapısı Cibuti'ye bir iş seyahati düzenledi. Cibuti'ye bir 'Özel Ekonomik Bölge' kurulması için iki ülke ekonomi bakanları arasında bir anlaşma imzalandı. Türk iş dünyası bu anlaşmayla içerisinde bütün sektörlerin bulunduğu bir özel ekonomi bölgesi inşa edecek.
Anlaşmayla genişletilebilecek ve 500 hektardan küçük olmayan bir arazi 99 yıllığına Türkiye yararına kiralanacak.
Birçok ülkenin askeri üssünün yer aldığı Cibuti'de düzenlenen işbirliği anlaşmasının imza töreninde konuşan Zeybekci, 'Biz buraya askeri üs değil, ekonomik üs kurmaya geldik. İki kardeş ülke gibiyiz. Yatırımlardan Türk işadamları kadar Cibuti'nin de kazanmasını istiyoruz' dedi.

Lojistik sektör kurulu

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) İzmir Şubesi Lojistik Sektör Kurulu Toplantısı Günaydın Group Merkezi'nde düzenlendi. MÜSİAD İzmir Lojistik Sektör Kurulu Başkanı Şenol Günaydın başkanlığında toplanan lojistik sektör kurulu, Kemalpaşa Lojistik Köy merkezi ve Çandarlı Limanı'yla ilgili son gelişmeleri değerlendirdi.
Toplantıda hakkında açıklama yapan Lojistik Sektör Kurulu Başkanı Şenol Günaydın, bin 200 dönüm kamulaştırılmış alanda kurulan lojistik komplekste olması gereken sektör açılımı hakkında bilgiler verdi. İzmir'de güç birliği adına lojistikçilerden oluşan yedi ortaklı Ege Global Yatırımlar A.Ş. adında bir şirket kurulduğunu kaydeden Günaydın, bu şirketin her platformda aktif olarak yer aldığını belirtti. Ayrıca, Ege Global Yatırımlar A.Ş firmasına ilerleyen günlerde Ege Bölgesinde lojistik sektöründe faaliyet gösteren tüm şirketlerin katılımını sağlayacaklarını söyledi.

Ruhsat sorunu çözüldü

Bornova Belediyesi, Çevre Koruma ve Kontrol Müdürlüğü ile Mali Hizmetler Müdürlüğü'nü ruhsat sorunu yaşayan 3. Sanayi Sitesi esnafının ayağına götürdü. İş yoğunluğu nedeniyle ruhsat işlemlerini tamamlayamayan esnafın işini kolaylaştırmayı hedefleyen Bornova Belediyesi, Site yönetim binasında ofis açtı. Yaklaşık 3 ay, 10 personelin görev yaptığı ofis sayesinde 110 oto tamircisi ruhsatına kavuştu. CHP İzmir Milletvekili Mehmet Ali Susam, Bornova Belediye Başkanı Olgun Atila'nın göreve geldiği günden bu yana küçük esnafa destek veren bir anlayışı hayata geçirdiğini belirterek, 'Bu çalışmadan büyük bir mutluluk duydum. Esnaf istihdam ve kaynak oluşturur. Ülkenin gelişmesine ve ilerlemesine katkı sağlar. Hep birlikte esnafın bu işlevine katkı koymak gerekiyor. Başkan Atila da bunu çok iyi yapıyor' dedi.

Üç ay durmadılar

Çevre Koruma ve Kontrol Müdürlüğü ile Mali Hizmetler Müdürlüğü'nün açtığı ofiste 10 personel yaklaşık 3 ay boyunca görev yaptı. Belediyede bulunan ilgili evraklar da buraya taşandı. Böylece ruhsat almak isteyenler, bütün işlemleri işyerlerinin yanıbaşındaki bu ofiste kolayca yaptı. 3 aylık süreçte 110 esnaf ruhsat almaya hak kazandı. Bornova Belediye Başkanı Olgun Atila esnafın ruhsatlarını CHP İzmir Milletvekili Mehmet Ali Susam ve Üçüncü Sanayi Sitesi Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Akşakar'la birlikte verdi.

'Acil satılık" ilanlarına dikkat

TÜSODER, sosyal medya ve sanal alışveriş sitelerinde "bedelli için acil satılık" başlığıyla çıkarılan ilanlara karşı vatandaşları uyardı. Özellikle sosyal medya ve sanal alışveriş sitelerinde çok sayıda kişi, ev, otomobil ve çeşitli eşyalarını 'bedelli için acil satılık' başlığıyla satışa çıkarırken, Tüketici Sorunları Derneği (TÜSODER), vatandaşları bu konuda yaşanabilecek istismarlara karşı uyardı.
Dernek Genel Başkanı Aydın Ağaoğlu, bedelli askerlik konusunun istismar meselesi haline getirildiğini belirterek, 'Malını, eşyasını, arsasını, yüksek fiyata satmak isteyen bazı kişiler, bedelli askerlikten yararlanmak için satıyor gibi ilan verip mevcut durumu istismar edebiliyor. Vatandaşlar, dikkatli olmalı bedelli yalanına kanmamalı' dedi.
Ayrıca bu dönemde bedelli kredileriyle ilgili 'umut tacirleri'nin ortaya çıktığına dikkati çeken Ağaoğlu, 'Hiçbir geliri olmayan, hatta kara listeye girmiş kişilere dahi banka kredisi temin edecekleri vaadiyle insanları tuzağa çekmeye çalışan umut tacirler var' ifadesini kullandı.
***

DİP EKSPRES

Yeni hedef "milli savaş uçağı"

Savunma sanayi alanında önemli projelerin hayata geçirildiği Türkiye'de, 2023 hedefleri kapsamında silahlı kuvvetlerin temel ihtiyaçlarının tamamının ülke sınırları içinde üretilmesi hedefleniyor.
Bu kapsamda, kendi milli tankını, gemisini, helikopterini, eğitim uçağını, füzesini ve piyade tüfeği gibi temel silahları üretmeyi başaran Türkiye'de yeni hedef savaş uçağı. Milli Savunma Bakanı Yılmaz, 'Savaş uçağını da yaptığımız zaman karada, denizde ve havada silahlı kuvvetlerimizin savunma silahlarını Türkiye'de üretmiş olacağız' dedi.