Kamuoyunda vergi affı olarak bilinen 6736 Sayılı Kanun dünkü Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.
Bu kanun ile özel sektörün kamuya olan borçlarını taksitle ödeme imkânı getiriliyor.
Ayrıca, ihtilafların sulh yoluyla sonlandırılması, vergi incelemesinde olan konuların dava yoluna gidilmeksizin çözümlenmesi, işletme kayıtlarının fiili durumlarına uygun hale getirilerek kayıtlı ekonomiye geçişin teşvik edilmesi amaçlanıyor.
Diğer taraftan yaklaşık iki yıl önce yayımlanarak yürürlüğe giren ve benzeri düzenlemeler içeren 6552 sayılı kanun kapsamında yapılandırılan borcunu, Kanunun öngördüğü şartlar dâhilinde ödeyemeyen borçlulara yeniden bir hak verilerek kamu alacaklarının tasfiyesi öngörülüyor.
İzmir Yeminli Mali Müşavirler Odası Başkanı Şadi Çetin konuya ilişkin yaptığı yazılı açıklamada;
'Daha önce 2011 ve 2014 yıllarında benzer şekilde çıkarılmış olan 6111 ve 6552 sayılı kanunlarda yer alan kasa ve ortaklar cari hesabına ilişkin düzenlemelerin kapsamı bu defa daha geniş tutuldu.
Dün yayımlanan 6736 Sayılı Kanunun 6.maddesi ile getirilen düzenlemeye göre; kayıtlarda yer aldığı halde işletmede bulunmayan kasa mevcudu ve ortaklardan alacaklar ile bunlarla ilgili diğer hesaplarda yer alan işlemler %3 vergi yüküne katlanarak düzeltilebilecek.
Bilanço esasına göre defter tutan kurumlar vergisi mükellefleri, 31/12/2015 tarihi itibarıyla düzenledikleri bilançolarında görülmekle birlikte işletmelerinde bulunmayan kasa mevcutları ve işletmenin esas faaliyet konusu dışındaki işlemleri dolayısıyla (ödünç verme ve benzer nedenlerle ortaya çıkan) ortaklarından alacaklı bulunduğu tutarlar ile ortaklara borçlu bulunduğu tutarlar arasındaki net alacak tutarları ile bunlarla ilgili diğer hesaplarda yer alan işlemlerini önümüzdeki Kasım ayının sonuna kadar vergi dairelerine beyan etmek suretiyle düzeltebilecekler. Bu kapsamda beyan edilen tutarlar üzerinden %3 oranında hesaplanan vergi, beyanname verme süresi içinde ödenecek.
Bu düzeltme kapsamında ödenen vergiler, gelir veya kurumlar vergisinden mahsup edilemeyecek. Beyan edilen tutarlar ve ödenen vergiler, kurumlar vergisi matrahının tespitinde gider olarak kabul edilmeyecek.
Söz konusu düzeltme kapsamında beyan edilen tutarlar nedeniyle ilave bir tarhiyat yapılmayacak. Bu haktan yararlanırken 2016 yılı geçici vergi beyannamelerinde herhangi bir düzeltme gerekirse, bu düzeltme işlemleri için herhangi bir ceza veya faiz uygulanmayacak.' dedi.

Güzel bir gün

İzmir, hatta Türkiye için çok önemli bir günü yaşadık...
Gaziemir'de bulunan, Ege Serbest Bölgesi Genişleme ve Süre Uzatımı Sözleşmesi İmza töreni Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci'nin katılımıyla yapıldı.
Konuşmacılar çok güzel sözler ettiler.
Denizlili Bakan Zeybekci, yeni serbest bölge müjdesini verirken, ESBAŞ CEO'su Dr. Faruk Güler, 'İzmir'de yeni bir serbest bölge kurup, işletmeye talibiz' ifadesini kullandı.
Bu imza töreni neden bu kadar önemli?
Bunu anlatmadan önce Mayıs ayına dönmek istiyorum:

İşsizlik yine başa bela

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2016 yılı Mayıs dönemi (nisan-mayıs-haziran) İşgücü İstatistikleri'ne baktığımızda işsizliğin yine arttığını görüyoruz.
Türkiye genelinde 15 ve daha yukarı yaştakilerde işsiz sayısı 2016 yılı Mayıs döneminde geçen yılın aynı dönemine göre 106 bin kişi artarak 2 milyon 895 bin kişi oldu.
İşsizlik oranı ise 0,1 puanlık artış ile yüzde 9,4 seviyesinde gerçekleşti.
Bu dönemde, tarım sektöründe çalışan sayısı 234 bin kişi azalırken, tarım dışı sektörlerde çalışan sayısı 1 milyon 29 bin kişi arttı.
Rakamlarla başınızı daha fazla şişirmemek için, şunu söyleyeyim:
Türkiye ortalamasına göre, işsizliğin neredeyse patlama noktasına geldiği İl İzmir...

Güzellikler bizim olsun...

...Ve Perşembe günü atılan imzalar sayesinde, yeni alanların Ege Serbest Bölgesi sınırlarına eklenmesiyle ticaret hacmimiz 2 milyar dolar daha artarak 6 milyar dolara çıkacak; yeni alana işletmelerin yatırımları ile birlikte toplamda 200 milyon dolar yatırım yapılacak ve 18 bin 500 olan çalışan sayısı 3 bin 500 kişilik ek istihdam ile 22 bin kişiye ulaşacak.
Biz her zaman ne diyoruz:
'İzmir için, memleketimiz için bir çivi çakanın, bir kişiye istihdam yaratanın kulu kölesi bile oluruz.

Şu işsizlik olmasa...

Türkiye'nin en büyük sorunu; uzmanlarca 'terör ile işsizlik' olarak gösteriliyor.
Tabii ki her yol ekonomiye çıkıyor.
Yatırımcının ülke ekonomisi için ne kadar değerli olduğunu biliyor ve bir yatırımcıyı dahi yer olmaması sebebiyle reddetme lüksümüz olmadığına inanıyoruz.
Hepimiz için en büyük sevinç; yüzde yüz doluluk oranına ulaşmış Ege Serbest Bölgesi, artık yatırımcıyı kapıdan çevirmeyecek.
Bu güzel karar ile uzun süredir gelişme alanı konusunda gelişmeleri takip eden potansiyel uluslar arası yatırımcılar açısından da sevinç ile karşılandığını biliyorum.
Ve şu güzel bilgiyi de paylaşayım:
'Yarın değil bugün!' diyen ESBAŞ'ın başındaki Dr. Faruk Güler, verdimiz sözleri yerine getirmeye başladık, diyor...

Önce basket sonra alışveriş

Spor giyimi sektöründe Türkiye'nin lider firmalarından olan Barçın Spor mağaza konseptiyle de fark yaratıyor.
Mağazaya giren müşteride önce spor yapma isteği uyandırma fikrinden yola çıkan Barçın Spor mağazalarında ürünleri deneyebileceğiniz alanlar oluşturuyor.
Öncelikle insanları spor yapmaya teşvik etmeyi amaçladıklarInı söyleyen Barçın Spor Genel Müdürü Celal Kaya, 'Bizim birçok mağazamızda basketbol potası bulunuyor. Mağazaya giren bir müşteri önce birkaç basket atıp o heyecanı içinde hissettikten sonra alışverişini yapsın istiyoruz' dedi.
Basketbol potasının yanı sıra bazı mağazalarında benç bulunduğunu söyleyen Kaya, 'Futbolcuların oturdukları alanı biraz canlandırmaya çalıştık. Mağazaya giren hangi spor dalıyla ilgileniyorsa onu yaşasın istedik. Ondan ilham alsın kendisi de o keyfi, heyecanı hissetsin istiyoruz. Spor dalları arasındaki farkları görsün kendi ilgi alanını keşfetsin' diye konuştu.

0 faiz avantajıyla

Hafif ticari araç pazarının güçlü oyuncusu Fiat, pick-up modeli Fullback için benzersiz bir kampanyaya imza atıyor.
Ülkemizde hızla büyüyen pick-up pazarında hali hazırda 0 faiz avantajıyla 50 bin TL'ye kadar 12 ay vadeyle kredi avantajı sağlayan tek marka olan Fiat, 80 bin 900 TL'den başlayan rekabetçi anahtar teslim satış fiyatına sahip Fullback modeline en uygun koşullarla sahip olma imkanı sunuyor.
Fiat bayilerinde yerini alan Fullback; Rock, Hardrock ve Fullrock adı verilen 3 farklı donanım paketi ile dikkat çekiyor.
Çift kabin gövde tipinde satışa sunulan Fullback, 150 HP ve 180 HP'lik iki versiyonu bulunan 2.4 litre silindir hacimli turbo dizel motora sahip olarak yollara çıkıyor.

Otomatik kapı sektörünün lideri

1983 yılında otomatik kapı sektörüne giriş yapan ve o tarihten bu yana sektörün lider firmalarının başlıcası olmayı başaran Beta Motorlu Kapı Sistemleri, endüstriyel tesislerin hertürlü otomatik geçiş ve yükleme sistemlerini başarı ile uygulamaya devam ediyor.
Yönetim Kurulu Başkanı Ali Rehai Kızıltan, fabrikalara uygulanan PVC hızlı kapı, sectional tip endüstriyel kapı, sarmal tip kapılar, yangına dayanımlı kapılar ve camlar ile hidrolik yükleme rampaları ve körük sistemlerinin dışında, gelişen trend ve ihtiyaçları yakın olarak takip ettiklerini, özellikle gıda, tütün ve kimya sanayiinde kullanılmaya başlanan gaz sızdırmaz ve patlamaya dayanıklı tip kapıları da portföylerine dahil ettiklerini vurguladı.

Proje sayısı azaldı


Türkiye Otelciler Birliği (TÜROB), Türkiye genelinde konaklama sektörü yatırımlarında Temmuz 2016'da proje sayısının azaldığını, ancak yatırımların parasal miktarında hafif de olsa artış meydana geldiğini açıkladı.
Bu artış iki adet beş yıldızlı otel için Temmuz ayında 150 milyon TL teşvik alınmasından kaynaklandı.
7 aylık dönemde ise yatırımlarda gerileme devam etti.
Bu yıl 7 aylık dönemde teşvik başvurusu yapılan yatırımlar hayata geçirilirse 100 yeni otel daha konaklama sektörüne katılacak ve bu projelere 1.6 milyar TL yatırım yapılacak.

*****

DİP EKSPRES

Pazartesi açıklanacak


İzmir Ticaret Borsası koordinatörlüğünde İzmir Ticaret Odası, Ege İhracatçı Birlikleri, Aydın Ticaret Borsası ortaklığında Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Erbeyli İncir Araştırma Enstitüsü ile İzmir ve Aydın Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlükleri ve İzmir Ziraat Odasını temsilen Beydağ Ziraat Odası'nın katkıları ile gerçekleştirilen 2016/2017 sezonu Ege Bölgesi kuru incir rekolte çalışmaları tamamlandı.
Rekolte tahmin heyetince elde edilen sonuçlar, 22 Ağustos 2016 Pazartesi günü, saat 11.00'da İzmir Ticaret Borsası Yeni Meclis Salonu'nda düzenlenecek toplantı ile kamuoyuna açıklanacak.