İzmirli girişimci Gürol Başev'den bahsedildiğini duymuşsunuzdur. Şu anda Türkiye'de büyük bir hızla yayılan ve büyük beğeni kazanan Networkdry Kurucu Ortağı Gürol Başev, 'Bloomberg-HT'de katıldığı 'Girişimcilik Dünyası' programında; girişimcilik tecrübelerini ve yatırımcıya ulaşmak için yapılması gerekenler hakkındaki düşüncelerini paylaştı.
Yani gerçekleri dile getirdi. Bir de İzmir'de 'sahte' ya da 'çakma' sözde girişimciler var...
Bunların hiç kimseye hiçbir faydaları olmadığı gibi sadece ve sadece kendi reklamlarını yaptıklarını hepimiz biliyoruz. Ama nedense utanma yüzleri olmadığı için bazı yandaş medya sayesinde kendilerini bir şekilde gündemde tutup, bir yerlerden bir şeyleri koparmaya çalışıyorlar. Ama nafile!
Herkes birbirini gayet iyi tanıyor...
Hele 'izmir Çukuru'nda kimlerin ne halt yediğini bilmeyen yok!
Ama belki gelip geçici devlet memurlarını, ya da yönetici durumunda olanları bir iki günlüğüne aldatabilirler bu da kısa sürer. Girişimcilik dünyası ayrı bir iştir. Öyle bedava ya da bazılarının sırtından yapılan davetlerle olamaz. Şimdilik bu kadarla kalacağım...

İhracatçıya 'Alibaba.com desteği' sürecek

Türkiye Ekonomi Bakanlığı'nın, 'Alibaba.com desteği' olarak bilinen ve iş dünyasının e-ticaret sitelerine üye olması amacıyla başlatılan destek uygulaması bu yıl 16 siteyi kapsayacak. Bakanlığın, daha fazla firmayı ihracatçı yapmak amacıyla başlattığı e-ticaret sitelerine toplu üyelik desteği bu yıl da devam edecek. Program kapsamında 2018 yılı için 16 yerli ve yabancı e-ticaret sitesi bakanlıkça onaylandı. Listede, Türkiye'nin yanı sıra Güney Kore, Fransa, Belçika, Suudi Arabistan ve İsviçre merkezli siteler de yer aldı. Bakanlık, tüm sektörlere hizmet veren e-ticaret siteleriyle birlikte, sadece kimya, makine, çelik, orman ve doğal taş ürünleri alanlarında hizmet veren siteleri de kapsama dâhil etti.
Destek modeline göre, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB), Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM), Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK), ticaret ve sanayi odaları, ihracatçı birlikleri, organize sanayi bölgeleri (OSB), sektörel dernekler, işveren sendikaları gibi işbirliği kuruluşları, üyelerini bakanlık tarafından ön onay verilen e-ticaret platformlarına toplu üye yapabilecek. Söz konusu kuruluşlar, üyelikten doğan maliyeti ödemeleri hâlinde, ödemenin yüzde 80'ini hibe olarak geri alacak. Her bir şirket için işbirliği kuruluşlarına e-ticaret sitesi başına yıllık en fazla 2 bin dolar destek sağlanacak.
Her kuruluş, destek kapsamında en fazla 5 e-ticaret sitesi için proje başvurusunda bulunabilecek.
Toplu üyelik müracaatlarının değerlendirilebilmesi için her projede en az 250 şirketin sitelere toplu üye yapılması gerekecek. Şirketler, aynı site için en fazla 3 yıl destekten yararlanacak.


Umutları boşa çıktı!

Demokrat Parti Genel Başkanı Gültekin Uysal, şeker pancarı üreticisinin her geçen gün hızlı bir düşüş yaşaması ve Türkiye'de obez sayısındaki artışa dikkat çekti. Genel Başkan Gültekin Uysal,  yaptığı yazılı açıklamada nişasta bazlı şeker tüketimindeki artışla birlikte şeker pancarı üreticisinin her geçen gün hızlı bir düşüş yaşaması ve Türkiye'de obez sayısındaki artışa dikkat çekti. Genel Başkan Uysal, 'OHAL kapsamında hazırlanan 696 sayılı KHK ile Şeker Kurumu'nun kapatılması ve bu kurumun görevlerinin Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'na devriyle birlikte ortaya çıkabilecek olan sakıncalara dikkat çekmek isterim. Dünya şeker üretiminin yüzde 82'si şeker kamışından, yüzde 18'i ise şeker pancarından elde edilmektedir.
Kamış ya da pancar çeşitliliğini de coğrafi ve ekolojik koşullar belirlemektedir. Türkiye toprakları bu açıdan, pancar üretimi yapmaya çok elverişli bir ülke.
Gelin görün ki Pankobirlik'in verilerine göre 2003 yılında 459.521 çiftçimizin 319.498 hektar ekim alanında yaptığı şeker pancarı üretimi, 2015 verilerine göre 122.531 çiftçimizin 272.990 hektar alanda ekim yapması şeklinde gerçekleşmiştir.
Uygulanan yanlış tarım politikaları sonucunda şeker pancarı üreten çiftçi sayımızdaki ve ekim alanlarındaki düşüş, bu verilerden de gayet iyi anlaşılmakta. Bu bir kamikaze hareketidir.'

DİP EKSPRES

'Çeşme'nin yakasından düşün!'


Geçtiğimiz hafta Ovacık'ta Jeotermal Enerji Elektrik Üretim Tesisi kurulması amacıyla ÇED süreci başlatılmasının ardından Germiyan'da da Asfalt Fabrikası kurulması için işlem başlatılması üzerine CHP Çeşme İlçe Başkanı M. Ekrem Oran 'Çeşme'nin yakasından düşün' diyerek isyan etti.
Çeşme bir yandan, katıldığı fuarlar, festivallerle turizm alanında atak yaparken diğer taraftan RES'ler, Taş Ocakları, Balık Çiftlikleri, Çok Katlı Residans'lar gibi doğal yapısını tehdit eden  girişimlerle mücadele ediyor.

Nasıl biliyoruz!

Çok katlı residanslarla doğal klimasını, mimari dokusunu zedeliyorlar. Ovacık Sakız koyunu yetiştiriciliği, kavunu, beyaz soğanı, domatesi, enginarı ile Çeşme'nin gıda deposudur. Orada da Jeotermal Enerji Elektrik Üretim Tesisi yapacağız diye 86 bin m2 tarım alanına el koymaya çalışıyorlar. Germiyan, organik tarım ve yöresel lezzetleriyle Türkiye'nin ilk slow food köyü. Zaten taş ocaklarıyla Germiyan'da tarımı öldürüyorlar. Şimdi de asfalt fabrikası kuracaklarmış.
Bu siyaset üstü bir konu. Çeşme'de her siyasi görüşten insanın geleceğiyle oynanıyor. Çeşmeli huzurlu bir gelecek hayali kuruyor. Çeşmelinin hayallerini kimseye peşkeş çektirmeyeceğiz, diyorlar.