Süpermen, Örümcek Adam, Kedi Kadın, Miki Fare, Caillu ve daha pek çok hayali karakter var hayatımızda. Hayatımızda diyorum çünkü çocuğunuz varsa emin olun siz de o dünyadasınız demek.


Sadece çizgi filmlerde kalmıyor bu karakterler. Kalemden defter kabına, nevresim takımından bardağa kadar her yerde varlar. Televizyon, dergi, çizgi kitaplarda yer alan bu karakterlerin bazıları da süper kahraman. Uçuyor, taşa dönüşüyor, ölmüyor aklınıza ne gelirse artık. Bu da çocuklarda yenilmez çok güçlü muhteşem kahramanlar düşüncesi oluşturuyor. 


Çocuklar 6 yaşa kadar soyut kavramları tam anlayamaz. Neyin gerçek, neyin gerçek üstü olduğunu farketmeleri ve soyut kavramları anlamaları 11 yaş civarında olur. Bu hayali kahramanları doğru amaç için kullanırsanız hayat kolaylaşır. Örneğin Temel Reis doğru beslenme ve sebze yeme alışkanlığı için bizim nesile çok iyi bir rol model olmuştur. 


Çizgi film izlemekten ben hala keyif alıyorum. Hayal dünyasında gezinmek çocukların hayal gücünü genişletirken biz büyüklerin de günlük dertlerden sıyrılmamızı sağlıyor. Ama işin içine şiddet girerse, ya da çocuk kafasında hayalle gerçeği karıştırırsa çizgi filmler ve bu kahramanlar can sıkıcı olur. 


Çocuğunuzun ne izlediğine ve nasıl izlediğine dikkat edin. İzlerken davranışları değişiyor, havaya tekmeler savuruyorsa ya da pencereyi gözüyle ölçüp uçmayı planlıyorsa tehlikeli sulardasınız demek. Tavsiyem çocuğunuza eşlik edip ne izlediğini ve bundan ne anladığını sormanız. Kafasında oturtamadıklarına yardımcı olup, gerçekle hayali ayırt etmesinde bir yere kadar yardımcı olabilirsiniz. Elbette tüm hayallerini yok etmeden!


Aslında her çocuğun esas kahramanları ANNE ve BABA'sıdır. Onların gözünde birer kahraman olduğunuzu unutmayın, kahraman gibi davranıp doğru rol modelleri olun. Siz kavga ederseniz, siz fosur fosur sigara içerseniz, siz saygısız davranırsanız, siz kurallara uymazsanız çocuğunuzdan doğru davranış bekleme hakkınız olmamalı. Çocuklar ebeveynlerinin aynasıdır. 
Sağlıkla kalın