Dünya ekonomisinde gelişmiş ülkeler için 2016 büyüme tahminleri iyimserdi. Ancak yılın ilk yarısı için açıklanan büyüme oranları hayal kırıklığı yaratmakta. Özellikle faiz artırım sürecinde olan ABD ekonomisinde büyüme beklentilerin altında kalmakta. ABD ekonomisi, 2016 ilk çeyreğinde geçen yılın aynı çeyreğine göre yüzde 0.8 büyürken, ikinci çeyrekte büyüme bu kez yüzde 1.2 olmuştur. ABD'de büyüme ivmesi zayıflamakta. Avrupa Birliği ve Euro Bölgesi'nde büyüme sınırlı kalmaya devam etmekte. 2016 ikinci çeyreğinde Euro Bölgesi yüzde 1.6, AB-28 ise yüzde 1.8 büyümüştür. Eleştirilen AB'nin ABD'den hızlı büyümesi dikkat çekici bir konudur. Japonya da büyümeye hâlâ ivme kazandıramamıştır. Ekonomik büyüme yılın ilk yarısında yüzde 1'in altında olup, yeni mali ve parasal önlemler açıklanmakta. 2016'da gelişen ülkeler zaten zayıf büyürken gelişmiş ülkelerde de büyümeler düşük kalmakta.

Büyümeye devam

Darbe girişimi ve ilan edilen OHAL ardından ekonomide normalleşme hedeflenmekte. Bu normalleşmeye en büyük katkıyı halen sağlam olan makro ekonomik temeller destek olacak. Türkiye'nin büyüme dinamikleri oldukça kuvvetli. Türkiye ekonomisi 26 çeyrektir kesintisiz büyümekte. Türkiye ekonomisi yüzde 4.8 ile 2016 ilk çeyreğinde Çin, Hindistan ve Endonezya ardından en hızlı büyüyen gelişen ülke olmuştur. Türk finansal sistemi darbe girişimi sonrası ilk çalışma gününde açılmış ve etkin şekilde hiçbir sorun olmadan çalışmıştır. Merkez Bankası'nın darbe girişimi sonrası bankalar için oluşturduğu ilave olanakları hiçbir bankanın kullanma ihtiyacı olmamıştır. Bankacılık sektöründe sermaye yeterliliği yüzde 15.49 ile dünyanın en yüksek oranlarından birine sahip. Geri dönmeyen kredilerin oranı yüzde 3.29 ile yönetilebilir seviyededir. 2016'da bütçe açığının milli gelire oranı yüzde 1.3 olacaktır ve bu çok sayıda gelişmiş ve gelişen ülkeden iyi bir açık verisidir. Kamu borçlarının milli gelire oranı ise yüzde 36 ile dünyanın en düşük oranlarından biridir.
Ekonomiye bir şey olmadığını kanıtlamak için firmaları yalnız bırakmayalım. Fizibilite yapılmadan hastalık kontrolü sağlanmaya çalışılması gibi faktörler hastalık kontrolünde başarısızlığa ve büyük ekonomik kayıplara yol açmaktadır.
Türkiye hayvancılığının en ivedi çözüm bekleyen konusu, salgın hastalık çözümlerine yönelik bu yeni yöntemlerin hayata geçirilmesidir.

Kırmızı et üretimi arttı

TÜİK (Türkiye İstatistik Kurumu) 2016 Nisan- Haziran dönemi kırmızı et üretimi istatistiklerini açıkladı.
Yayınlanan raporda, kırmızı et üretiminin bir önceki döneme göre yüzde 13,5, bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 3,1 oranında arttığı görüldü.
Toplam kırmızı et üretimi içinde sadece kesimhanelerde üretilen kırmızı et miktarı ise 153 bin ton olarak gerçekleşti.
Sığır eti üretimi 243 bin ton, koyun eti üretimi ise 23 bin ton olarak tahmin edildi. Sığır eti üretimi bir önceki döneme göre yüzde 16,9, bir önceki yılın aynı dönemine göre ise yüzde 5,8 arttı. Koyun eti üretimi ise bir önceki döneme göre yüzde 9,6 artarken, bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 7,7 oranında azaldı.


Zorunlu BES tasarrufu

Bireysel Emeklilik Sistemi 2017 itibariyle zorunlu olacak. Türkiye'de ilk olarak 2000 yılında hayata geçirilen BES'e katılım ile birlikte 45 yaş altı 13 milyon çalışanın sisteme dahil olması bekleniyor. Peki sistemde mevcut finansal durum ne, ekonomiye ne katkı sağlayacak?
Bireysel Emeklilik Sistemi (BES), temelleri 2000 yılında atılan ve emeklilik dönemlinde ek gelir sağlamak üzere oluşturulmuş bir sistemdir. Emeklilik Gözetim Merkezi(EGM) verilerine göre, son 2010 yılından bugüne sistemin katılımcı sayısı yüzde 180 artış göstererek yaklaşık 6 milyon 402 bin kişiye ulaşmış bulunuyor. 2003 yılı başından bugüne katılımcı fon tutarı 48 milyar 538 milyon TL'yi aşarken, yatırıma yönelen tutar 40 milyar 102 milyon TL seviyesine ulaşmış bulunuyor.
Hatırlanacağı üzere bireysel emekliliğin teşvik edilmesine yönelik çalışmalar kapsamında 2013 yılından itibaren geçerli olmak üzere yüzde 25'lik devlet katkısı uygulamaya konulmuştu.

Türkiye'de ikinci olacak!

Türkiye'de deniz dolgusu ile inşa edilecek ikinci havaalanı olan Rize Havalimanı'nın yapımı 8 Eylül'de ihale edilecek. 750 milyon liraya mal olması planlanan inşaat, 2 yıl 9 ayda tamamlanacak. Rize Havalimanı, Pazar ilçesi Yeşilköy Köyü ile Kız Kulesi mevkisi arasındaki 266 hektarlık alanda, kıyıdan 26 ila 32 metre uzaklıktaki deniz dolgusu üzerine inşa edilecek.
Rize havalimanı inşaatında derinliğin fazla olması nedeniyle, Ordu - Giresun Havalimanı'nda kullanılandan yaklaşık 3 kat daha fazla dolgu malzemesi kullanılacak. Proje kapsamında, saatte 36 uçağın iniş kalkış yapabileceği 45 metre eninde ve 3 bin metre uzunluğunda pist ile apron inşa edilecek.

Iskalamamamız lazım

Başbakan Yıldırım, 'Türkiye'nin mukayeseli üstünlüğünü sağlayacak sektör sanayi sektörüdür. Sanayi sektöründe de 'Sanayi 4.0'a geçiş sürecini de ıskalamamamız lazım' dedi.
Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci İstanbul Sanayi Odası'nın (İSO) düzenlediği 'Türkiye'ye Güvenenler, Türkiye'de Üretenler' konulu toplantıda yaptığı konuşmada, '17-20 bin civarındaki ihracatçımızın emrine bu ülkeyi temsil eden o imtiyazlı yeşil pasaportu vereceğiz.' dedi.
Türkiye Sigorta Birliği'nden (TSB) yapılan açıklamada, trafik sigortası primlerinde mayıs ayından itibaren başlayan düşüşün ağustos ayı itibarıyla ilk defa trafiğe girenlerde yüzde 15'e, tüm araç grupları ile tüm basamaklarda ortalama yüzde 10'a ulaştığı kaydedildi.

Organik reçelin kraliçesi

Urla'nın Gülbahçe Köyü'nde yaşayan Pınar Yaka'nın, kendi yetiştirdiği meyve ve sebzelerden yaptığı reçeller restoran ve otellerin yanı sıra organik ürün arayışındaki tüketicilerin de ilgi odağı oldu. Gülbahçe Karapınar mevkiinde bulunan bahçesinde yetiştirdiği meyve ve sebzelerin neredeyse tamamını değerlendiren Pınar Yaka, hiçbir katkı maddesi kullanmadan yaklaşık 50 çeşit reçel üretiyor. Yaka'ın ceviz, bergamot, enginar, iğde, süt, antepfıstığı, gelin çiçeği ve acı biberden ürettiği reçeller ise yoğun ilgi görüyor. Yaka'nın birçok meyvenin karışımıyla yaptığı ve Atom adını verdiği reçeli de en çok talep gören reçeller arasında bulunuyor.

Milyonlarca çalışan için süre uzatıldı

Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, iş sağlığı ve güvenliği uygulama süresinin 1 Temmuz 2017'ye uzatılacağını, böylece 1 milyon işyeri ve 4,2 milyon çalışanı kapsayan uygulamada süre kazanılacağını belirtti.
Palandöken, yazılı açıklamasında, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda, iş sağlığı ve güvenliği uygulama süresinin 1 Temmuz 2017'ye uzatılmasını öngören düzenlemenin kabul edildiğini hatırlattı.

On binlerce araç için yeni dönem

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda görüşülen Bazı Kanun ve KHK'larda Değişiklik Yapan Kanun Tasarısı' kabul edildi.
asarıyla, trafik yoğunluğu içinde önemli bir paya sahip olan, çok büyük bir kısmının model yılı ilerlemiş veya yıpranmış olan şehir içi taksi, dolmuş, minibüs, midibüs, servis, özel halk ve belediye otobüsleri ile ticari yük taşımacılığında kullanılan kamyon, kamyonet ile TIR'ların yenilenmesine yönelik düzenleme yapılıyor. Buna göre, söz konusu bu araçların, bu düzenlemenin yürürlüğe girdiği tarihten 30 Haziran 2019 tarihine kadar ilk edinme ÖTV'den müstesna olacak.

Sıla'ya CHP'li belediyeden açık davet

7 Ağustos Pazar günü Yenikapı'da düzenlenen 'Demokrasi ve Şehitler Mitingi'ne; 'Kesinlikle darbe karşıtıyım ama böyle bir şovun içinde bulunmayı tercih etmiyorum' diyerek katılmayacağını açıklayan Sıla hedef haline geldi.
Tepki gördükten sonra birçok ilde konserleri iptal edilen Sıla'ya ilk destek Kırklareli Belediye Başkanı'ndan geldi.
CHP'li Kırklareli Belediye Başkanı Mehmet Kesimoğlu, Yenikapı mitingde yer almayacağını söylemesi üzerine art arda konserleri iptal edilen Sıla'yı Kırklareli'ne davet etti. Kesimoğlu, Twitter hesabından yaptığı açıklamada; 'Eğer Sıla Gençoğlu kabul ederse demokrasi aşığı Kırklareli'de onu ağırlamaktan onur duyarız... SılaYalnız Değildir' ifadelerini kullandı.

Efes takılarda yaşatılıyor

Apasa Takı Tasarım Atölyesi, tarihi takılarda yaşatıyor. Takı tasarımlarını yapan Özlem Üyücü, Efes'in antik çağdan günümüze birçok medeniyete ev sahipliği yaptığını hatırlatarak şunları söyledi: 'Efes Antik Kenti, kültür mirası ile geleceğe ışık tutuyor. Mimarlara, sanatçılara ilham veriyor. Apasa olarak sergimizi oluştururken Kybele'den Artemis'e Hz. Meryem'e, Efes'in bilgeliğini kadının kutsallığı ile birleştirerek takı tasarımları yaptık. 30 parçalık bir koleksiyon hazırladık. Hedefimiz UNESCO dünya mirası listesine giren Efes'i tasarımlarımızla da yaşatmak.'

Ödemiş'te kurulacak

Entegre Katı Atık Yönetim Tesisi projesi için çalışmalar hızlandı. Hexagon Yönetim Kurulu Başkanı Jan Nahum ve yöneticileri tesis için incelemelerde bulunmak üzere Ödemiş'e geldi. Ödemiş Belediyesi Entegre Katı Atık Yönetimi projesi kapsamında inşa edilecek tesis için çalışmalar hızla devam ederken, Hexagon Yönetim Kurulu Başkanı Jan Nahum ve yöneticileri kentte incelemeler yaptı. Belediye Başkanı A.Mahmut Badem'i makamında ziyaret eden ekip, çalışmalar ve yeni yatırımlar hakkında görüşmeler yaptı.

Karşılıksız çeke para cezası!

Vergi ve harç istisnalarından Ar-Ge ve yatırım teşviklerine, karşılıksız çek veren kişilere yönelik yaptırımlardan, iflas ertelemeye birçok konuda önemli düzenlemeleri içeren Yatırım Ortamının İyileştirilmesi Amacıyla Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun, Resmi Gazete'de yayımlandı.
Kanuna göre, sermaye şirketleri ile kooperatiflerin, aktiflerin muhtemel satış fiyatları üzerinden düzenlenen ara bilançoya göre borca batık olduğu idare ve temsille vazifelendirilmiş kimseler, şirket veya kooperatif tasfiye halinde ise tasfiye memurları veya bir alacaklı tarafından beyan ve mahkemece tespit edilirse, önceden takibe gerek kalmaksızın bunların iflasına karar verilecek.

DİP EKSPRES

Sigortada tam 29 milyon unutuldu


Bankadaki parasını çekmeyi unutan vatandaş, son dönemde hayat poliçesinde biriken parası ile aracından dolayı alması gereken hasar alacağını da sigorta şirketlerinde bırakmaya başladı.
Daha önce yapılan bir düzenleme ile sahipleri tarafından aranmayarak sigorta şirketlerinde unutulan paraların Güvence Hesabı'na devri kararlaştırıldı.
Buna göre sigorta şirketleri, her yılın başında paralarını unutan sigortalıların listesini yayımlıyor, hak sahiplerine 15 Haziran'a kadar paralarını almaları için mektup ve telefonla çağrıda bulunuyor.
Ancak vatandaşlar, tüm bu çağrı ve bilgilendirmelere rağmen parasını yine unuttu.
Unutulan bu paralar sigorta şirketleri tarafından yılda bir kez Güvence Hesabı'na devredilirken, bu yıl söz konusu hesaba gelir olarak kaydedilen rakam 28 milyon 819 bin lirayı geçti.