İran'dan Türkiye'ye doğalgaz akışı sert kış koşulları nedeniyle üçte bir oranında azaldı. Reuters'a bilgi veren bir sektör kaynağı, 'İran'daki kış koşulları nedeniyle Türkiye'ye gaz akışında bir yavaşlama var. Bu miktar 1/3 oranında azalma şeklinde devam ediyor' dedi.
İran, Rusya'nın ardından Türkiye'nin en büyük ikinci gaz tedarikçisi durumunda bulunuyor. 
BOTAŞ, havaların soğuması nedeniyle evsel tüketimde meydana gelecek artışı dikkate alarak, özel sektöre ve EÜAŞ'a ait santrallere vereceği doğalgazı yarı yarıya azaltacak.

Yeni ücretler belli oldu

Araç muayene ücretlerinde 1 Ocak 2017'den geçerli olmak üzere artış olacak. Yılbaşından itibaren otomobil muayene ücretleri 191,16 liradan 198,24 liraya yükselecek. Karayolu Taşıma Kanunu ve Karayolu Trafik Kanunu ile bu kapsamdaki yönetmeliklerde düzenlenen belge, ceza ve muayene ücretleri 2017'de yeniden belirlenecek. 
Söz konusu ücretlerde, Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği ile 2017 yılı için belirlenen yeniden değerleme oranında artışa gidilecek.

Cezası 625 liraya yükselecek

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı tarafından hazırlanan ve 2012'de yürürlüğe giren 'Araçların Yüklenmesine İlişkin Ölçü ve Usuller ile Tartı ve Boyut Ölçüm Toleransları Hakkında Yönetmelik'e göre, kış şartlarına uygun olmayan, kar lastiği takılmamış ticari araçların yola devam etmelerine izin verilmeyecek.
Kurala uymayan araçların işletmecilerine 1 Aralık itibarıyla 602 lira ceza uygulanıyor. Söz konusu ceza, Maliye Bakanlığı tarafından açıklanan yüzde 3,83'lük yeniden değerleme oranı çerçevesinde 1 Ocak 2017 itibarıyla 625 liraya çıkacak.

Döviz yerine ekonomi tartışmalıyız

TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Cansen Başaran-Symes, sonucun değil, nedenlerin tartışılması gerektiğini belirtti. 
Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Cansen Başaran-Symes, katıldığı bir konferansta kendisine yöneltilen 'Döviz bozdurdunuz mu?' sorusu üzerine, tartışmanın bütün yönleriyle ele alınması ve döviz değil, ekonomi tartışması yapılması gerektiğini söyledi.
TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Cansen Başaran-Symes, iş hayatındaki tecrübelerini paylaştı, iş hayatına atılacak gençlere tavsiyelerde bulundu.
Kendisini hiçbir zaman iş kurmakla sınırlandırmadığını, kurum içi girişimciliğin de çok önemli olduğunu anlatan Başaran-Symes, bugün başarılı birçok kurumun, içinde girişimcilik ruhu olan birçok profesyoneli barındırdığını dile getirdi.

Yalnızlığı iyi biliyor!

32 yılı bir kurumda geçirmiş kariyeri bulunduğunu kaydeden Başaran-Symes, değişik ülkelerden yöneticilerle çalıştığını, sadece Türkiye'de değil Avrupa'da da yöneticilik yaptığını, Avrupa'daki yönetim kurulu üyeliği döneminin önemli bölümünde tek başına kadın olarak görevde bulunduğunu söyledi.
Başaran-Symes, 'Kadın konusunda yukarılara çıktıkça yalnızlığı iyi bilen bir arkadaşınızım' dedi.

Geliri bankalara yatırılacak

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, zorunlu BES'ten elde edilen gelirin bankalara bir yıl ve daha fazlası için mevduat olarak yatırılacağını açıkladı.
JP Morgan, Türkiye için büyüme tahminini 2016 için yüzde 2.8'den yüzde 2.5'e, 2017 için yüzde 2.8'den yüzde 2.6'ya revize etti.

Dünyada 4. sıradayız

Dünya Fikri Mülkiyet Örgütü'nün (WIPO) raporuna göre, Türkiye'de son 5 yılda tescil edilen marka sayısının 800 bine yaklaştığı belirlenirken, Türk Patent Enstitüsü'nün (TPE), geçen yıl yaptığı 192 bin 950 marka tesciliyle bu alanda dünyada 4. sırada olduğu tespit edildi. Marka tescil başvurularında ise Türkiye, Çin'in ilk sırada yer aldığı listede 8. oldu. Yurt dışından ülkemizde marka tescili başvurusunda bulunan ilk üç ülke ise Almanya, ABD ve İsviçre olarak sıralandı. 

En çok tavuk eti yedi

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Ekim ayına ilişkin kümes hayvancılığı üretim verilerini açıkladı. 
Verilen bilgilere göre tavuk yumurtası üretiminde bir önceki aya göre artış yaşandı. 
Tavuk yumurtası üretimi Ekim ayında Eylül ayına göre yüzde 3,2, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 13,8 arttı.
Kesilen tavuk sayısı ise TÜİK tarafından 85,5 milyon, kesilen hindi sayısı ise 417 bin adet olarak açıklandı. 

Sokak partilerine hazır

Alaçatı'da faaliyete geçen Nea Garden Hotel, birçok işletmenin sezonu kapattığı Ege'nin incisi tatil beldesinde kış mevsiminde de konuklarını ağırlamaya devam ediyor.
Birçok işletmenin sadece yaz sezonunda hizmet verdiği Alaçatı'da tüm yıl boyunca misafirlerini ağırlayan Nea Garden Hotel, yılbaşı programını Alaçatı'da geçirmek isteyenlere evinin konforunda konaklama imkanı sunuyor. 
İşletmeci Bedriye Türkay, 'Bu yıl yılbaşında Alaçatı sokaklarında düzenlenecek partilere katılacak olan misafirlerimiz konaklama konusunda sıkıntı yaşamayacaklar' dedi.

Dünya markası olacak

İş dünyasının yakından tanıdığı İper ailesinin üçüncü kuşak temsilcisi Alican İper, zeytinyağında bir dünya markası yaratmak için kolları sıvadı.
Türkiye'de madencilik sektörünün önde gelen firmalarından olan İPM Grubu'nun üçüncü kuşak temsilcisi Alican İper, Bergama'da kurdukları Korudağ Zeytin Çiftliği ile tarım sektörüne girdi. 
İper, Bergama, Korudağ mevkiinde 500 dönüm arazi üzerine kurulan çiftlikte mevcut yetişkin ağaçlarının yanı sıra 20 bin fidan dikimi gerçekleştirdi. 5-7 yıl içerisinde tam kapasite verim alınması hedeflenen çiftlikte üretilen yağlar dünya ve Türkiye pazarına sunulacak. 

Ar - Ge'ye teşvik eder

Rekabet Kurumunun ülkemizdeki tüm mal ve hizmet piyasalarında rekabetin sağlanması, korunması, geliştirilmesi amacıyla faaliyet gösterdiğini belirten Kalkan, 'Bu durumun firmaların varlıklarının devam etmesine, rakiplerine göre daha etkin, daha verimli olmaları için maliyetlerini azaltmaya ve AR-GE yapmaya teşvik eder. Dolayısıyla, bu zaman dilimi, firmaların tüketicilere daha düşük fiyatlarla daha yüksek kalitede, daha çeşitli ürün ve hizmet sunmalarına yol açar' dedi.

Likit sorununu çözecek

İhracatçılar, ihracatın en büyük finans kaynağı Eximbank'ın uygun faizli ve uzun vadeli kredileriyle likit sorununu çözecek.
İhracatçılar, bundan sonraki süreçte eforlarını üretim ve pazarlamaya yoğunlaştıracak.
Kısa süre önce Eximbank Genel Müdürlüğü'ne atanan Adnan Yıldırım, Eximbank Genel Müdürü olarak İzmir'e yaptığı ilk ziyarette Ege İhracatçı Birlikleri Yönetim Kurulu Başkanlarıyla bir araya geldi. 
Yıldırım, ihracatçılara Eximbank kredilerinin faiz oranını arttırmadan vadesini uzatma konusunda çalışma yürüttükleri bilgisini verdi.
*- 'Hepinizin boynu devrilsin!'
Gümrük ve Ticaret Bakanlığına bağlı Rekabet Kurumunun 2017 yılı bütçesi için söz alan AKP İzmir Milletvekili Necip Kalkan, İstanbul'da yaşanan terör saldırısını lanetleyerek hain terör örgütüne "Birkaç gün evvel İstanbul'da güvenlik güçlerimiz hedef alınarak gerçekleştirilen hain terör saldırısını kınıyorum, lanetliyorum. Alçaklara, katillere de sesleniyorum Hepinizin boynu devrilsin!" diyerek seslendi. 
Ülkemizin her şeye rağmen 2023 hedefine hızla ilerlediğini vurgulayan Kalkan, 'Bu yoldaki rakiplerimiz güçlü ama biz gücümüzü şanlı tarihe sahip milletimizden alıyoruz. Milletimizin güveni devam ettikçe hiçbir engel Türkiye Cumhuriyetinin önünde duramayacaktır.' diye konuştu. 

Sanayi üretim endeksi açıklandı

Ekim ayı sanayi üretim endeksi oranlarını açıklandı. 
Mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi bir önceki aya göre yüzde 3,7 arttı.
Sanayinin alt sektörleri incelendiğinde, 2016 yılı Ekim ayında bir önceki aya göre madencilik ve taşocakçılığı sektörü endeksi yüzde 0,6 imalat sanayi sektörü endeksi yüzde 4,1 ve elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretimi ve dağıtımı sektörü endeksi yüzde 2,9 arttı. 
Takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 2 yükseldi.
Sanayinin alt sektörleri incelendiğinde, 2016 yılı Ekim ayında bir önceki yılın aynı ayına göre madencilik ve taşocakçılığı sektörü endeksi yüzde 0,4 azalırken, imalat sanayi sektörü endeksi yüzde 1,7 ve elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretimi ve dağıtımı sektörü endeksi yüzde 5,7 arttı.

Süt ve süt ürünleri üretimi artıyor

Ticari süt işletmecileri ekim ayında 731 bin 188 ton inek sütü topladı. Toplanan inek sütü miktarı ekim ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 5.1 arttı.
İnek peyniri üretimi 53 bin 851 ton ile bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 5.2 fazlalaştı. Koyun, keçi, manda ve karışık sütlerden elde edilen peynir çeşitleri ise 674 ton ile yine bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 37.8 arttı. 
Yoğurt üretimi 95 bin 14 ton ile bir önceki yılın ayına göre yüzde 0.7 yükseliş gösterirken, ayran üretimi ise 60 bin 937 ton ile geçen seneye oranla yüzde 7.7'lik artış gösterdi.


İzmir'in tek ihtiyacı tanıtım

ETİK Başkan Yardımcısı ve Destinasyon İzmir Başkanı Bülent Tercan, 'İzmir'in artık bundan sonra tek bir şey yapması lazım tanıtım, tanıtım, tanıtım.' dedi.
Bülent Tercan konuşmasına şu şekilde devam etti, 'İzmir'in hiç bir bahanesi olamaz. İzmir'in uluslararası standartlarda muhteşem bir fuarı var. İzmir'in Turizm Fuarı var. TAV İzmir iç hatlar ve dış hatlarıyla muhteşem bir havaalanı var. İzmir'in Unesco dünya miras listesine girmiş Bergama ve Selçuk Efes'i var. Dünyanın en büyük açık hava çarşısı Kemeraltı Çarşısı var. Dünyanın en büyük kehanet merkezi Klaros'u var. Deniz, kum, güneşin en kalitelisi var. İzmir'in termal olanakları var. Balçova'da Agememnon var. İzmir'in eksiği yok, her şey tamam.'

DİP EKSPRES

Ulusal Pamuk zirvesi Balçova'da

Ulusal Pamuk Konseyi'nce iki yılda
bir düzenlenen Ulusal Pamuk Zirvelerinin dördüncüsü, İzmir Ticaret Borsası, Kahramanmaraş Ticaret Borsası, Söke Ticaret Borsası, Çukobirlik, Ege İhracatçılar Birliği, John Deere, Progen, ve Tekstil İşverenleri Sendikası sponsorluğunda 16 Aralık 2016, Cuma günü (bugün) 10.00-17.30 saatleri arasında, Kaya Termal Otel'de yapılacak.
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik'in katılımıyla gerçekleşecek olan 4.Ulusal Pamuk Zirvesi Milli Tarım, Milli Pamuk sloganıyla düzenleniyor.