Esin Gençel- Grup adına konuşan Alevi Bektaşi Federasyonu Yönetim Kurulu Üyesi Mustafa Aslan, Sürgü'de yaşanan katliam girişiminin, Ak Parti hükümetinin verdiği talimatlar sonucu olduğunu savundu.

Malatya'nın Doğanşehir ilçesine bağlı Sürgü Beldesi'nde sahurda davul çalınmasına tepki gösterdiği iddia edilen Alevi bir ailenin evinin saldırıya uğramasını çeşitli Sivil Toplum Örgütleri'nden oluşan bir grup tarafından İzmir'de protesto edildi. Konak'ta toplanan grup, Malatya'da yaşanan olaylara sloganlar atarak tepki gösterdi. Grup adına konuşan Alevi Bektaşi Federasyonu Yönetim Kurulu Üyesi Mustafa Aslan, "Sürgü'de yaşanan katliam girişimi devlet yetkililerinin ve Ak Parti hükümetinin verdiği dolaylı ve direkt talimatların sonucudur. Devlet ve AKP, Alevi inancı üzerinden oluşturduğu ret ve inkar gündemiyle adeta katliamlara davetiye çıkarmaktadır" dedi. AKP hükümetinin Aleviliğe ve Alevilere saldırdığını savunan Aslan, önceki olaylardan da örnek vererek şunları söyledi: "Yargıtay'ın Çankaya Cemevi Yaptırma Derneği hakkında verdiği kararla Türkiye'de cami ve mescit dışında ibadethanelerin yaptırılamayacağını, yaptırıldığı takdirde inkilap kanunlarına aykırı olduğu söylemi, AKP hükümetinin ret, inkar, yasaklama, korkutma, susturma politikalarının bir parçasıdır."


'AKP, gereğini yapsın'

AKP'nin iktadardaki uygulamalarının Türkiye'deki kamplaşmayı arttırdığını savunan Aslan, "Ülkede yasama, yürütme, yargının birbirinden ayrı olması gerekirken, siyasal iktidarın zihniyeti doğrultusunda kuvvetler birliğine dönüştü. Yasama, yürütme ve yargı, Dinayet İşleri Başkanlığı'nın fetvalarına göre uygulama yapıyor" dedi. Alevi Bektaşi Federasyonu İzmir Bileşenleri olarak, Aleviliğin ne olduğuna, cemevinin ibadet yeri olup olmadığına ve Aleviler olarak nerede, nasıl yaşayacağımızın yetkisi sadece Alevilere aittir diyen Aslan, AKP hükümetinin, Sürgü'de saldırıyı organize edenleri, aileyi tehdit edenleri, insanları yaralayanları, evi yakmaya çalışanlar için gereğini yapması gerektiğini vurguladı. Basın açıklamasının ardından Ak Parti İl binasına doğru yürüyüşe geçen grup, bina önüne gelerek eylemlerini burada devam ettirdi.

Editör: Haber Merkezi