Halkın sorunlarını yerinde dinleyen Konak Belediye Başkanı Sema Pekdaş, mahalle buluşmalarını sürdürüyor. Son olarak Alsancak esnafı ve semt sakinleri ile buluşan Başkan Pekdaş, İzmir'in gözde mekanlarına ev sahipliği yapan bölgeyle ilgili yürütülen çalışmalar hakkında bilgi verdi. İki gün süren topların ilk gününde Alsancak Muhtarı Hicran Akuzun'un ev sahipliğinde düzenlenen kahvaltılı buluşmada İzmir'in en eski semtlerinden biri olan, kentin eğlence ve iş dünyasının nabzının attığı semtin pazaryeri sorunundan otopark sıkıntısına, altyapıdan kaldırım yenileme çalışmalarına kadar pek çok konu ele alındı. Esnaf ve mahalle sakinlerinin talep ve önerilerini anlatma fırsatı bulduğu toplantıda Alsancak'ın İzmir'in gözbebeği olduğunu kaydeden Başkan Pekdaş, mevcut sorunları el birliğiyle çözmek için çalıştıklarını söyledi.

Sokaklar yenileniyor

Alsancak'ın geçmiş yıllardan birikerek gelmiş pek çok sorununun olduğunu kaydeden Başkan Pekdaş, bunları tek tek çözmek için çalıştıklarını dile getirdi. Yol ve kaldırımların yenilenmesi için kapsamlı bir proje başlattıklarını kaydeden Pekdaş, ilk etapta Kıbrıs Şehitleri Caddesi'ne çıkan sokakların düzenlenmesine başladıklarını ve İrfan Boyuer, 1445, 1446, 1447, 1435 ve 1448 sokaklarını yenilediklerini söyledi. Bu çalışmalarının devam edeceğini dile getiren Pekdaş, altyapı eksiklikleri giderilen sokakları belirlenen program doğrultusunda sırasıyla elden geçireceklerini ifade etti.

Ortak çözüm bulunmalı

Alsancak sakinleri ile yapılan toplantıların ikincisi ise Kültür Mahalle Muhtarı Nilgün Güney'in ev sahipliğinde yapıldı. Burada da semtin sorunları değerlendirildi. Esnaflardan gelen bazı sokakların trafiğe kapatılarak, yayalaştırılması talebini değerlendiren Başkan Pekdaş, bu konuda Konak Belediyesi'nin tek başına karar verici olmadığını söyledi. Kent içi trafiğin Ulaşım Koordinasyon Merkezi (UKOME) tarafından düzenlendiğini vurgulayan Başkan Pekdaş, 'Bizim bu sokakları kafamıza göre kapatmamız mümkün değil. Eğer planda yaya yolu görünüyorsa, mahalle sakinleri de istiyorsa kısmen çalışmalar yapabiliriz. Çözümü bulmak için aklıselim davranmak gerekiyor. Uygulamaları görerek adım adım bir şeyler yapalım. İlk adımı atalım. Alsancak kentsel sit alanı ilan edildi. Üst kurula itiraz ettik. Kentsel sit olma kararının iptalini istedik. O karar kesinleştikten sonra, eğer kentsel sit kararı devam ederse koruma imar planlarına geçmek zorundayız. Konak Belediyesi olarak kentsel sit kararının doğru olmadığını, çünkü geçmişte de alınan bu kararın uygulanmadığını ve bu karardan geri dönüldüğünü gördük. Şimdi de aynı sürecin yaşanmaması ve bu belirsizliğin kente sıkıntılar yaratmaması için çok uğraştık. Çok sancılı bir süreç. Bizim bütün umudumuz üst kurulda. Eğer üst kurul bu kararı bozarsa bizlerin de istediği olacak' dedi.

Kentlerin ruhu yaşatılmalı

İnsanlar ikamet ediyorsa orda hayat olduğunu hatırlatan Pekdaş şöyle konuştu: 'Biz hem esnafı hem de mahallede yaşayan vatandaşları memnun etmek zorundayız. Burayı sadece dükkanlara terk edersek, Alsancak'ta yaşamı öldürürüz. Bunun için konutu da devam ettirmemiz gerekiyor. Tarihi kent merkezinde belli sıkıntılar yaşanır. Bu şehir kendi tarihi kimliğini korumak zorunda. Bu şehre yapılan her yatırım para kazanma mantığı ile değil kente değer katar nitelikte olmalıdır. Artık kentlerin kimliği, ruhu konuşuluyor. Biz markalaşıyoruz derken, kentleri mahvettik. Başka çekim alanları yarattık. Kentin bir ruhu olduğunu unuttuk. Şimdi başka bir şey yapmalıyız. Kentlerdeki mahalle kültürleri konuşuluyor. Bu ruha katkı koyacak işler yapmak lazım.'

Biz devlet değiliz

İlçe belediyelerin yetkilerinin sınırlı olduğunu, birçok sorunu kendilerinin çözmesinin mümkün olmadığını dile getiren Pekdaş, 'Kentli insanın birçok sorunu var. Belediye olarak bizden çok beklentiler var ve başladığınız ama uzun sürecek işlerimiz bulunuyor. Dokunabildiğiniz işler var, dokunamadığınız işler var. Neye dokunabiliriz, neye dokunamayız bunları iyi araştırmak gerekiyor. Yerel belediyelerin görevi sınırlı... Biz devlet değiliz. Burada hangisi bizim yetki alanımıza giriyor, hangisini biz çözeriz, hangisi için birlikte mücadele ederiz, buna karar vermeliyiz' diye konuştu.