İzmir'in Konak İlçesi'ndeki Hasan Sağlam Öğretmenevi'nde, kentteki imam hatip ortaokul ve lise müdürleriyle bir araya geldiği toplantıda, okullarda bulunan 'ateist' ve 'komünist' olarak nitelediği öğretmenlerle ilgili olumsuz yorumda bulunduğu öne sürülen ve düzenlenen eylemlerle istifası istenen İl Milli Eğitim Müdürü Vefa Bardakçı, dün yazılı açıklama yaptı. Milli Eğitim Temel Kanunu amaçlarında, Türk milli eğitiminin genel amaçları doğrultusunda, Türk milletinin bütün fertlerinin nasıl yetiştirileceğiyle ilgili bilgiler veren Bardakçı, "Din öğretimine bağlı imam hatip liselerinin sorunları, ihtiyaçları çözüm yolları tartışılmış, eğitim öğretim ortamlarının iyileştirilmesi, fiziki iyileştirme, donatım ihtiyaçları, personel ihtiyaçları dile getirilmiş, bu temel sorunların çözümü için yapılması gereken çalışmalar paylaşılmıştır. İddia edildiği gibi bu toplantıda hiçbir zümre ve kişiler hakkında olumsuz ifadelerde bulunulmamıştır. Bu iddialar asılsızdır, karalama ve yıpratma maksatlıdır" ifadelerine yer verdi.

ZAMANLAMAYA DİKKAT ÇEKTİ

Açıklamasında iddia edilen konuşmanın gündeme geldiği döneme dikkat çeken Bardakçı, şöyle dedi:

"Bu toplantıdan 2 ay gibi bir süre geçtikten sonra tam da okul müdürleri mülakat sınavının başladığı günde iddiaların ortaya atılmasının, sınava gölge düşürme ve karalama maksatlı olduğunu düşünüyorum. 25 yıl önce İzmir'e yerleştim. İzmir'de toplamda 10 yıl çeşitli görevlerde bulundum. 3 yıldır da İl Milli Eğitim Müdürlüğü görevini İzmir'e ve İzmirliye hizmet etmeyi üstün bir hizmet aşkı ile ve sorumluluk bilinciyle sürdürmeye devam ediyorum. İnsan haklarına saygılı, düşünce ve fikir özgürlüğünü önemseyen birisi olarak saygıdeğer çok kıymetli eğitimci meslektaşlarımla el ele vererek, sevgi, saygı ve hoşgörü ortamında geleceğimizin teminatı olan çocuklarımızı canla başla çalışarak en iyi şekilde geleceğe hazırlama birlikteliğimize gölge düşürme gayretlerinin boşa çıkacağına yürekten inanıyorum."

TEPKİ ÇEKEN SÖZLER

İzmir'de Eğitim- Sen ve Eğitim- İş sendikaları geçtiğimiz hafta söz konusu iddiaları ortaya atıp, Vefa Bardakçı'yı protesto gösterileri düzenlemişti. Sendikalar, Bardakçı'nın 20 Ağustos tarihinde Hasan Sağlam Öğretmenevi'nde imam hatip ortaokulları ve liselerin müdürlerinin katıldığı toplantıda şu sözleri söylediğini iddia etmişti,

"İmam hatip liseleri ile ortaokulları ahlakın ve dinin simgesidir. Biz İzmir'de insanlara imam hatip kültürünü yerleştirememişiz. Yıllardır İzmir'de imam hatiplerin açılması için mücadele ettim, keşke 10 yıl önce bu adım atılsaydı, ben bunları Allah rızası için yapıyorum. 15 yıl sonra bunların meyvelerini alacağız. Okullarınızda bazı ateist, komünist öğretmenler var, çocukları bunlara teslim ederseniz onlar emek harcamazlar, Darwin teorisini anlatırlar. Derslere komünistler giriyor, çocukların beynini yıkıyorlar. Dinimiz yerlerde sürünüyor. Bu nedenle din kültürü öğretmenleri çok önemlidir. Ben bu öğrencilerimin asla beynini yıkatmam. İzmir'de herkes birbirine şirin görünmeye çalışıyor, kimse riske girmiyor. Arkadaşlar siz riski göze alın. Ateist ve komünistlere defol git buradan deyin, defterlerini dürün. Okullarınızda böyle yapanlar varsa, odanıza çekin kollarınızı sıvayın, baktınız olmadı önce siz sonra ben ifadesini alacağım. Gerekirse bunların resen tayinlerini çıkartırım."