Başbakanlık Toplu Konut İdaresi (TOKİ) Başkanlığı tarafından Çeşme'nin Reisdere Mahallesi'nde yapılmak istenen toplu konut projesinin, ilçeyi kötü yapılaşma örnekleriyle tanınan kentlerden biri haline çevireceğini savunan Çeşme Belediyesi adına avukat Esra Şen, 1/25000 ölçekli Çeşme Çevre Düzeni Planı Revizyonu'nun iptali istemiyle İzmir 5'inci İdare Mahkemesi'ne dava açtı. Avukatlığını Enis Dinçeroğlu'nun yaptığı Kıyı Ege Belediyeler Birliği'nin de müdahil olduğu dava karara bağlandı. Kararda özetle şu ifadelere yer verildi:

"Plan paftalarında ve imar planı lejantlarında SİT alanına ilişkin bilgilere yer verilmediği, toplu konut alanının yerel yönetimler ve sivil toplum örgütleri ile üniversiteleri de kapsar içerikte katılımcı süreçlerle planlanmadığı TOKİ'nin sosyal konut inşa edebilmesi amaçlı düzenleme gerekçesi ile yüksek yoğunluklu ve yüksek katlı yapılaşma yönlendirmesi çevre yapılaşması değerlerin, imar bütünlüğüne uygun ve bilimsel nitelikte olmadığı, üstelik olumsuz emsal oluşturabilecek içerikte olduğu nedenleriyle şehircilik ilkelerine, planlama esaslarına, kamu yararına ve hukuka uygun olmadığı sonucuna varılmaktadır. Açıklanan nedenlerle, dava konu işlemin, temyiz yolu açık olmak üzere iptaline karar verildi."

"YAPILAR BÖLGEYE UYGUN OLMALI"

Kararı değerlendiren Çeşme Belediye Başkanı CHP'li Muhittin Dalgıç, dar gelir grubundakilerin konut edinmelerine karşı olmadığını belirtti. Çalışmaların bölge mimarisi göz önüne alınarak yapılması gerektiğini savunan Başkan Dalgıç, "Bizim baştan beri söylediğimiz bir şey var, yer ve yoğunluk olarak söz konusu bölge uygun değil. O gelirdeki vatandaşlarımızın konut edinmeleri gerektiğine inanıyorum. Ancak, uygun bölgede mimari gözetilerek yapılmalı. Yapılar bölgenin kendi mimarisine uygun ve iki katlı olmalı. Kararı temyize taşırlarsa bu normaldir. Tüm bölgenin planlamasıyla ilgili aykırı hareket edildiğini zaten mahkeme kararında yazmış" diye konuştu.

1. ETAP ÇALIŞMALARI YAPILIYORDU

TOKİ tarafından şantiye kurulan bölgede, son olarak 550 daireden oluşan 1'inci kısım konut için zemin düzenlemesi ve temel açılma çalışmalarının yapıldığı öğrenildi. Toplam 450 bin metrekare alanın yüzde 20 kadarına bina inşaatı yapılmasının planladığı proje kapsamında, park bahçe, sağlık tesisi, yol, kamusal ve sosyal alan, kreş, ilköğretim okulu, orta öğretim okulu, lise, cami, spor tesisleri, pazaryeri ve site içi otopark gibi ortak kullanım alanlarını da kapsıyordu. Ayrıca, proje kapsamında, 3+1 ve 2+1 tipinde, zemin + 3 kat olmak üzere toplam bin 584 konut yapılması planlanıyordu.
Editör: Haber Merkezi