İzmir Gaziemir'de zeytin ağaçları sahipleri tarafından kesildi. Ağaçların kesilme gerekçesi ise Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın tarım alanlarını kentsel genişleme alanına dönüştürmes kararı. Ağaçların kesildiği ihbarını alan Gaziemir Belediye Başkanı Halil İbrahim Şenol, ağaç kesimine müdahale etti. Plana itiraz ettiklerini belirten Şenol, dava açacaklarını söyledi.

Kesimi zabıta müdahalesiyle durduran Gaziemir Belediye Başkanı CHP'li Halil İbrahim Şenol, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın tarım alanlarını kentsel genişleme alanına dönüştürdüğünü, bunu duyan arazi sahiplerinin daha plan yürürlüğe girmeden, uygulama imar planları yapılmadan zeytin ağaçlarını keserek katliama giriştiklerini söyledi. Şenol, plana itiraz ettiklerini ve dava açacaklarını da açıkladı.

Soma Yırcalı'da Termik Santral yapımı için kesilen zeytin ağaçları Türkiye'yi ayağa kaldırırken bu kez bir zeytin kıyımı haberi de İzmir'in Gaziemir ilçesi'nden geldi. Çatalkaya eteklerinde halk arasında bilinen adıyla Kutluca mevkiinde yeralan, içinde 50-60 yıllık ve daha da yaşlı zeytin ağaçlarının bulunduğu 400 dönümlük özel arazide ağaç kesimi başladı. Zeytin ağaçlarının kesildiğini gören duyarlı vatandaşların bildirmesi üzerine Gaziemir Belediyesi zabıta ekipleri kesimi durdurdu. Arazideki onlarca ağacın kesildiği, bazılarının ise budandığı tespit edildi. Kesilen ağaçların gövdelerinin taşıdığı, sadece budanan ince dalların bırakıldığı görüldü. Gaziemir'e Çatalkaya eteklerindeki arazinin manzarası da dikkat çekti. 3573 sayılı Zeytinciliğin Islahı ve Yabanilerin Aşılattırılması hakkındaki kanun uyarınca da zeytin ağacı kesimi için gerekli izinleri bulunmadığı için kesim işleminin yapılamayacağını burada çalışanları bildirdi. Araziye girilen kapı mühürlendi. Tutanaklar Tarım İl Müdürlüğü'ne gönderildi.

ANKARA'DAKİ ARKADAŞLARIN VİCDANI SIZLAR

Gaziemir Belediye Başkanı Halil İbrahim Şenol Ocak ayında Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın askıya çıkan İzmir-Manisa planlama bölgesi 1/100 bin ölçekli Çevre Düzeni Plan (ÇDP) değişikliğinde Gaziemir'de büyük tarım alanlarının kentsel dönüşüm alanına çevrildiğini, İzmir Büyükşehir Belediyesi ve Gaziemir Belediyesi'nin bu plana itiraz ettiğini açıkladı. Şenol, planla ilgili imara açılma kararının duyulmasından sonra da bu ağaç kesiminin meydana geldiğine dikkat çekti. Şenol, zeytin ağaçlarının bulunduğu bölgenin Gaziemir'in en güzel yerlerinden biri olduğunu belirterek "Yerel yönetime, bize sorulmadan Ankara'dan Çevre ve Şehircliik Bakanlığı tarafından planlar yapıldı. Bu alanlar, orman, zeytinlik alanları 100 bin ölçekli planla imara açıldı. Üzüldüğüm konu buna imza atan Ankara'daki arkadaşlar bu bölgeye gelip yeşili, ağaçları görselerdi vicdanları rahat etmezdi" dedi.

'HABER DUYULUR DUYULMAZ KATLİAM'

Bakanlıklığın imara açtığı haberi duyulur duyulmaz katliamın başladığını açıklayan Şenol "50 yıllık, 100 yıllık zeytin ağaçlarının kimi dibinden kesilerek katliam yapılmış. Kimi budama gibi yapılmış. Haber duyulur duyulmaz katliam başladı. Oksijen deposu olan bir yerdeki katliam yüreğimizi acıtıyor. Burada yaşayan çocuklar kentimizin geleceğidir. Bugüne kadar insanlar olarak toprağı, havayı, suyu kirlettik yeşil için mücadele ediyoruz. Burada da mücadeleyi yapacak ve kazancağımıza inanıyorum" dedi.

'ZEYTİN AĞAÇLARINI PARKLARA TAŞIYORUZ'

Başkan Şenol, bu arazilerin imara açılmasına engel olduğu için oy kaybına uğrayabileceğini, burada arazileri olan Gaziemirlilerin kendisine kızabileceğini söyledi. Oksijeni arttırmak zorunda olduğunu belirten Şenol, "İlçemizde pek çok imara açık yerde inşaat alanında kesilecek bir zeytin ağacı varsa biz özel yöntemlerle budayarak söküyoruz. Daha sonra bu zeytin ağacını yaptığımız parklara, yeşil alanlara taşıyoruz. Bu ağaçları miras aldık, çocuklarımıza miras bırakmak istiyoruz" dedi.

'DAVA DA AÇACAĞIZ YÜRÜYÜŞ DE YAPACAĞIZ'

Bakanlığın imara açma kararı ve zeytinlerin kesilmesi konusunda hukuki mücadele vereceklerini, plan iptal davası açacaklarını açıklayan Başkan Şenol, "Bakanlıkların plan yapma yetkisi var. Yasal anlamda işimiz zor. Mücadele vereceğiz. Ancak, yürüyüş de yapacağız, sokağa da döküleceğiz. Gaziemirlilerin zeytin ağaçlarını koruyacağına inanıyorum. Bunun için mücadelede önder olacağım" dedi.
Editör: Haber Merkezi