Firma yetkililerinin geçen cuma günü işçilerinin hesaplarına ücretlerini yatırdıklarını belirtmelerine rağmen bunun gerçekleşmediğinin ortaya çıkması üzerine, haklarında savcılığa suç duyurusunda bulunuldu.

Sağlık Bakanlığı’nın düzenlemesiyle Nevvar Salih İşgören Alsancak Devlet Hastanesi, İzmir Kuzey Kamu Hastaneleri Birliği içerisinde yer aldı. Kuzey Kamu Hastaneleri Birliği, oluşumun tamamlanmasının ardından, bünyesindeki 18 sağlık kurumunun temizlik ihalelerini tek firmanın, 3 yıllık süreyle alması için yeni bir ihale süreci başlatacağını, duyurdu. Bu karar doğrultusunda, bağlı sağlık kurumlarının, temizlik ihalelerini yenilememeleri talimatı verildi. Ancak, kurumların daha önceden yaptıkları ihalelerin devam etmesinden dolayı, hepsinin sonuçlanmasını beklemek adına, bu kez hastanelerden temizlik ihalelerini, birer aylık dönemler halinde yapmaları istendi.

YENİ FİRMAYA SUÇ DUYURUSU


Nevvar Salih İşgören Alsancak Devlet Hastanesi’nde, yaklaşık 3 yıldır temizlik işi ihalelerini kazanan firma, 2014 Ocak ve Şubat aylarının ihalelerini kazandı. Mart ayının ihalesinde ise dosyalarını iki dakika geç getirdiği gerekçesiyle, değerlendirme dışında kaldı. Bunun üzerine de ihaleyi, tek katılan başka bir firma kazandı. Aynı firma, Menemen Devlet Hastanesi’ndeki temizlik ihalesini de kazandı. Bir aylık süre içerisinde yaklaşık 400 bin liralık ihale bedelini alan firma yetkilileri, Nisan ayının 5’ine kadar yatırması gereken personel ücretlerini yatırmayınca kriz çıktı.

Firma yetkilileri, devreye giren hastane yönetimine, iddiaya göre, geçen cuma günü ücretlerin işçilerin hesaplarına yatırıldığı bilgisini verdi. Ancak işçilerin aylıklarının yatmadığının ortaya çıkması üzerine, firma yetkililerine de ulaşamayan iki hastanenin yönetimi, savcılığa suç duyurusunda bulundu.

Konuyla ilgili açılama yapan Kuzey Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Prof. Dr. Osman Nuri Dilek, “İhalelerin geçici olarak birer aylık sürelerle yapıldığı doğru. İhale kuralları gereği, firmalar dakika değil saniyeyle bile geç kalsalar alınmıyorlar. Burada da böyle bir konu olmuş. Temizlik ihaleseni alan firma, bizim yetkililerimize maaşlarını yatırdıklarını dile getirmişler. Ancak bizler bunun doğru olmadığını tespit ettik ve hemen harekete geçerek onlar hakkında suç duyurusunda bulunduk” dedi.

İŞÇİLER: MAĞDUR EDİLDİK

Nevvar Salih İşgören Alsancak Devlet Hastanesi’nde çalışan 90 işçi adına açıklama yapan Alev Taysişık, “Cuma günü maaşlarımızın hesaplara geçtiği söylendi ama ortada ne para var ne de firma yetkilisi. Benim ve arkadaşlarımın ödemeleri gecikti. Büyük mağduriyet yaşadık. Bu sorunumuzun bir an önce halledilmesini bekliyoruz. Umarım iyi bir sonuç çıkar, aksi durumda, ne yapacağımızı bilemiyoruz” ifadelerini kullandı.
Editör: Haber Merkezi