Aykut Polatlı-İzmir üniversiteleri, şehiriçi ve şehirdışından gelen pek çok öğrencinin bir potada eridiği bir yer. Üniversite tercihlerini yapan pek çok genç iyi eğitimin yanı sıra rahatça konuşabilecekleri, iletişime geçebilecekleri bir yer olarak görüyorlar İzmir'i. Tercihlerini etkileyen en önemli faktörlerden biri de pek çok üniversitede yaşanan güvenlik, terör, uyumsuzluk gibi sorunların İzmir'de çok daha az yaşanması.
İzmir'deki üniversitelere kayıt yaptıran öğrenciler de buna dikkat çekiyor. İzmir'i tercih etmelerinin nedeni olarak 'İzmirliler kim olursanız olun, sizin nereden geldiğinizle değil kim olduğunuz ile ilgileniyorlar' diyor.

Bulundukları sosyal çevrelerinden uzaklaşmalarının ve İzmir gibi aydın bir şehirde okumalarının kendilerini çok mutlu ettiğini de sözlerine ekleyen gençlerden bazıları, İstanbul ve Ankara gibi karışık ve kaotik bir durumun İzmir'de olmadığını söyledi. Doğu ve güneydoğudan gelen gençler ise burada kendilerine kuşku ile bakan gözlerin olmadığını, rahatça hareket edebildiklerini belirtti.

'Üniversitelerin eğitim kalitesi de yüksek'

Doğu'dan gelen Ali Taracı, 'Lisedeyken dersin ortasında ya da teneffüslerde, okul boykotu için dersliklerden çıkmamızı söylüyorlardı. İmza kampanyaları düzenlenirdi ve bizden imza atmamız istenirdi. Atmak zorundaydık' dedi. İzmir'de ise böyle bir baskının olmadığını ekleyen Taracı, 'İzmir'de sorun nereden geldiğin değil. Kim olduğun ve kendini bilgi anlamında ne kadar donatabildiğin' dedi.
Ekrem Civan ise doğudaki üniversiteleri güvenlik kaygısıyla yazmadığını belirterek, 'İzmir'de bulunduğumuz sürece, doğu ya da güneydoğudaki gibi güvenlik konusunda bir endişeniz olmuyor. Okula gidip geldikten sonra kimse size karışmıyor' dedi.
Ayşe Cirekli de doğuda okumayı hiç düşünmediğini çünkü eğitim kalitesi anlamında İzmir üniversitelerinin daha iyi olduğunu belirterek, 'Önemli olan iyi bir üniversitede, iyi bir eğitim almaksa İzmir üniversitelerinin tercih edilmesi gerektiğini düşünüyorum. Anadolu'nun, doğu ya da güneydoğunun herhangi bir üniversitesinden kat kat iyi İzmir üniversiteleri' diye konuştu.
Editör: Haber Merkezi